Romania, cea mai atipica piata a muncii din Europa. In timp ce in intreaga Europa somajul a crescut in ultimul an, iar numarul de angajati a scazut proportional, in Romania fenomenul este exact invers. Incercam, mai jos, sa explicam de ce. Ne vom apleca, pentru inceput, asupra celor doua domenii in care Romania face flagrant nota discordanta cu restul continentului: retail si constructii. In ultimul an, in acest din urma sector, productia a scazut, la nivelul UE, cu 5,1% (detinatoarele recordurilor negative fiind Italia si Slovacia, cu o reducere de peste 15%). Ei bine, Romania a inregistrat, din acest punct de vedere, o crestere fantastica, de aproape 23% - comparativ, urmatorul stat ca performante este Polonia, cu un avans de 9,7%. Continuarea in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri: ''Va creste munca la negru''. Cristian Parvan explica de ce un nou Cod al Muncii va afecta activitatea micilor companii. Cristian Nicole Parvan (65 de ani) a facut parte din managementul multor firme, cum ar fi Siderca din Calarasi sau Uzinsider Bucuresti. El analizeaza, din perspectiva angajatorilor, consecintele schimbarii actualului Cod al Muncii, asa cum doreste guvernarea USL sa faca pana in luna octombrie. Continuarea in EVZ.

The Economist: Copilul-minune se intoarce. Pentru a cata oara in istoria recenta reuseste economia americana sa se reinventeze si s-o ia de la capat? Barack Obama si Mitt Romney cad de acord cel putin asupra unui lucru: economia americana o duce prost. Somajul s-a priponit undeva peste pragul de 8%, iar cresterea economica din prima jumatate a anului a fost de sub 2%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pericole pasc peste tot: prabusirea zonei euro, incetinirea motoarelor Chinei sau apropierea asa-numitului ''varf fiscal'', un mix infricosator de cresteri de taxe si taieri de cheltuieli publice. Integral in Capital.

An agricol in aer! Daca nu ploua in 10 zile, se alege praful. Ce culturi sunt compromise. Seceta a distrus deja productia de rapita si a diminuat puternic productia de grau a tarii. Acum, sub un mare semn de intrebare se afla productia de porumb. Potrivit specialistilor, recolta la grau, orz si mazare, culese deja de pe camp, a fost, in medie, in scadere cu 30-40% fata de cea de anul trecut. Fermierii din domeniu sustin ca, daca nici saptamana aceasta nu va ploua, nu mai putin de jumatate din suprafetele cultivate cu porumb vor fi compromise in totalitate, iar ei se vor vedea nevoiti sa ceara despagubiri de la guvern, informeaza EVZ.

Calin Rechea: Mecanismul European de Stabilitate - o "solutie" pentru prelungirea crizei. Punerea in functiune a Mecansmului European de Stabilitate (MES - care va deveni operational dupa decizia justitiei germane, asteptata in septembrie), in stadiul actual al crizei din Europa, pare sa fie singura optiune ramasa pentru evitarea unui colaps imediat. Aceasta nu inseamna, insa, ca alocarea fondurilor direct catre banci sau institutii guvernamentale special create in acest scop va schimba adevarata natura a problemei: existenta unui deficit enorm de capital la nivelul sistemului bancar din zona euro, ne-a declarat analistul Calin Rechea. Integral pe Bursa.ro

Apple a interzis o aplicatie romaneasca. Aplicatia numita Clueful, odata instalata pe telefonul mobil, iti putea spune care dintre programele instalate "fura" informatii personale din telefon, cum ar fi adresa de mail a utilizatorului sau chiar locatia in care se afla acesta, prin intermediul datelor obtinute de la GPS. Toate aceste informatii se "scurg" din telefon, in mod obisnuit, fara ca proprietarul sa isi dea seama, anunta EVZ.

Cursul se alatura secetei si arde la buzunare. Leul a continuat, si ieri, deprecierea fata de euro, cursul afisat de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) depasind 4,6 lei/euro. Pe piata interbancara, cursul a ajuns pana la 4,64 lei/euro spre finalul sedintei, dupa o zi de crestere aproape neintrerupta. Primele tranzactii se realizau in jurul valorii de 4,5960 lei/euro, pentru a depasi usor 4,6 lei/euro pana la anuntarea referintei Bancii Centrale, de 4,6009 lei/euro. Dupa ora 13:00, cresterea s-a accelerat pana la 4,61 lei/euro si a continuat pana la maximul istoric de 4,64 lei/euro, cu care a si inchis. Comparativ cu nivelul de inchidere de vineri, majorarea a fost de aproape un procent, relateaza Bursa.ro

Cand isi va reveni leul? Vezi ce spun cei mai puternici trei oameni din stat. Cursul valutar anuntat ieri de BNR a depasit pragul de 4,6 lei/euro si 3,8 lei/dolar. Premierul Victor Ponta crede ca leul se va intari dupa referendum si dupa vizita delegatiei FMI in Romania, in timp ce Traian Basescu avertizeaza ca criza abia acum incepe, iar moneda nationala nu se va stabiliza curand din cauza instabilitatii politice. "Sunt foarte convins ca, dupa votul din 29 (n.r. - iulie), cand criza politica intr-un fel sau altul se inchide prin votul populatiei, si dupa ce in saptamana imediat urmatoare in Romania va fi prezenta delegatia Comisiei Europene, FMI si Banca Mondiala, iar rezultatele noastre vor fi certificate de catre cele trei institutii internationale, situatia se va normaliza si chiar leul se va intari intr-o oarecare masura", a spus premierul Victor Ponta, luni seara, la TVR. Continuarea in Adevarul.