Commerzbank: Romania ar putea apela la banii de FMI, daca investitorii cer dobanzi prea mari. Romania ar putea fi nevoita sa traga bani de la FMI si UE, daca investitorii nu sunt dispusi sa accepte randamente mai scazute pentru a imprumuta statul, iar accesarea acordului preventiv ar fi un semnal negativ pentru piata, a declarat un analist Commerzbank pentru Wall Street Journal. Ministerul Finantelor Publice a respins joi ofertele bancilor pentru pentru obligatiunile cu scadenta la doi ani, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare. Valoarea programata pentru licitatia de joi a fost de 400 milioane lei, iar ofertele bancilor au cumulat 640 milioane lei, potrivit Adevarul.

Pasi spre businessFoto: Colaj foto

Guvernul, anul acesta: SA CURGA AMENZILE! Ministerul de Finante a publicat pe site-ul institutiei proiectul de rectificare bugetara, care va fi discutata in sedinta de guvern de pe 23 august. Din documentul publicat reiese faptul ca statul sa-si sporeasca veniturile cu o suma considerabila dintr-o activitate nu prea placuta pentru multi. Mai precis, din amenzi. Conform documentului pus pe site-ul Finantelor, veniturile din "amenzi si alte sanctiuni aplicate potrivit dispozitiilor legale" se majoreaza, in urma rectificarii, cu peste 800 de milioane de lei, echivalentul a aproape 180 de milioane de euro, calculat la un curs de 4,5 lei pentru un euro. Pentru o mai buna ilustrare a dimensiunii acestei sume, majorarea veniturilor din amenzi este de aproape de doua ori mai mare decat majorarea veniturilor din impozitul pe venituri si salarii, scrie Capital.

Cel mai vechi operator de transport maritim de marfa isi inceteaza activitatea. Cea mai veche societate de transport maritim de marfa, "Stephenson Clarke Shipping" din Marea Britanie, infiintata in 1730, a vandut ultima nava si iese din afaceri, din cauza concurentei foarte ridicate, care a condus la declinul puternic al tarifelor in ultimii ani, transmite Bloomberg, conform Mediafax. "Stephenson Clarke Shipping" a intrat in proces de lichidare, potrivit unui anunt al lichidatorului, firma de contabilitate "Tait Walker". Compania de transport maritim, care mai are numai noua angajati, a vandut ultima nava in iulie, scrie Bursa.

Cat vor primi Becali si Negoita pe terenurile expropriate pentru completarea autostrazii Bucuresti-Ploiesti. Gigi Becali va fi exporpriat de 1.288 de metri patrati de teren arabil in Voluntari, pentru care va primi 111.088 de lei, adica 86 de lei pe metrul patrat (19 euro pe metru patrat). Tot in Voluntari va pierde mai multe loturi de teren arabil, in suprafata de 8.332 de metri patrati, si primarul sectorului 3, Robert Negoita, dar va incasa de la stat in schimb 718.632 de lei (86 de lei pe metrul patrat - 19 euro pe metru patrat). Cel mai mult va castiga de pe urma exproprierilor firma Galeria Shoping Center, detinuta de grupul GTC Real Estate, cu actionari israelieni. Dezvoltatorul imobiliar cedeaza patru loturi de teren intravilan din soseaua Petricani, care insumeaza 15.031 de metri patrati si pentru care va fi despagubit cu 23 de milioane de lei (1.530 de lei pe metrul patrat, adica 296 euro/mp), scrie Gandul.

Romania si Ungaria au devenit "piete problematice" pentru Erste. Directorul general al Erste, Andreas Treichl, a declarat pentru Portfolio.hu ca grupul austriac are in prezent doua "piete problematice", Ungaria si Romania, precizand ca institutia de credit ar dori sa se implice, impreuna cu statul roman, in proiecte de infrastructura. "In Ungaria suntem sub calcaiul guvernului, deci nu putem sa ne facem planuri in siguranta pentru aceasta piata. In Romania, am dori sa cooperam cu statul in proiecte de infrastructura", a afirmat Treichl intr-un interviu acordat site-ului ungar de stiri, citat de Adevarul.

Wall Street Journal: UE nu poate ignora problema sa romaneasca. Romania a facut obiectul unui interes crescut din partea investitorilor in ultimii cativa ani, in contextul in care Bucurestiul s-a straduit sa diminueze vastul sector de stat si sa amelioreze competitivitatea, insa coruptia care continua si eruperea unei incurcate crize politice ameninta in aceste momente sa impinga tara inapoi in zona de risc economic, scrie Tom Gallagher intr-un articol aparut vineri in Wall Street Journal, potrivit Agerpres. Noul guvern al premierului Victor Ponta, nemultumit de faptul ca unii sustinatori de frunte ai stangii au fost trimisi la inchisoare sub acuzatia de coruptie, este hotarat sa-l indeparteze din functie pe presedintele centrist Traian Basescu, citeaza Capital.

Scriitorii cu cele mai mari venituri in ultimul an. Ocupantul primului loc a castigat 94 de milioane de dolari. Autorul american de thriller James Patterson este scriitorul cu cele mai mari venituri in ultimul an, in valoare de 94 de milioane de dolari, fiind urmat, la mare distanta, de Stephen King, cu venituri de 39 de milioane de dolari, intr-un top Forbes, citat de bbc.co.uk. Patterson, in varsta de 65 de ani, a acumulat aceste venituri in urma publicarii a 14 titluri in 2011 - 2012. Stephen King, clasat pe locul al doilea in topul Forbes, a avut in ultimul an venituri de 39 de milioane de dolari, prin publicarea unui nou volum in seria de succes "Turnul intunecat", cel de-al optulea - "The Wind Through the Keyhole". Pe pozitia a treia, se afla scriitoarea cu cel mai mare succes financiar - Janet Evanovich, autoare seriei de suspans "Stephanie Plum", despre o femeie vanator de recompense, ce cuprinde 18 romane, dar si proza scurta. Scriitoarea a avut, in ultimul an, venituri de 33 de milioane de dolari, scrie Gandul.

Google isi trateaza angajatii care mor mai bine decat o fac unele companii cu angajatii vii, sustine CNN. Google isi trateaza angajatii care mor mai bine decat o fac alte companii in cazul celor vii, unul dintre beneficiile "de deces" fiind plata timp de zece ani a jumatate din salariul catre sotul/sotia sau partenerul angajatului decedat, potrivit CNN. In plus, toate actiunile la care are dreptul angajatul sunt acordate imediat dupa moarte, a declarat, intr-un interviu pentru Forbes, "directorul pentru oameni" al Google, Laszlo Bock. De asemenea, fiecare copil primeste cate 1.000 de dolari pe luna pana la varsta de 19 ani, sau 23 de ani in cazul studentilor la zi, Adevarul.