PCC: "Dupa conversia creantei AVAS, Oltchim ramane dator 600 milioane de euro". PCC, actionarul minoritar al combinatului Oltchim, a propus statului roman o majorare de capital mai mare decat cea legata doar de conversia creantei AVAS, in care sa fie introduse toate datoriile combinatului. Domnul Wojciech Zaremba, reprezentantul pentru Romania al PCC SE, ne-a spus: "Conversia ar fi fost utila, daca ar fi cuprins toate datoriile combinatului. La operatiunea propusa de statul roman, in actualele conditii, PCC nu va participa la majorare. De ce sa punem banii in nimic? Chiar daca majorarea se va face, combinatul Oltchim va ramane cu datorii de peste 600 de milioane de euro, numai la Electrica acestea se ridica la 200 de milioane de euro. In plus, compania nu are capital de lucru, obligatiile de mediu se ridica la circa 100 de milioane de euro, mai sunt datoriile catre banci, catre Salrom, CFR. Ne e teama ca, daca vom participa la aceasta majorare de capital, statul roman va baga Oltchim in insolventa". Potrivit calculelor ziarului BURSA, daca nu va participa la majorare, PCC va ramane cu aproximativ 0,5% din actiunile Oltchim, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Banii europeni, ultima strigare. Start-up românesc cu bani comunitari. Fondurile europene nerambursabile alocate firmelor româneşti pentru perioada 2007-2013 îşi caută ultimele proiecte eligibile, întrucât „sacul” cu resurse începe să se golească. Cei care vor să înfiinţeze un start-up mai pot prinde însă un ultim tren, prin accesarea câtorva programe de finanţare europeană. Cum au reuşit unii antreprenori să treacă peste hăţişurile legislative şi să-şi deschidă afaceri proprii cu bani de la UE?, se intreaba Income Magazine

Topul celor mai bune ansambluri rezidentiale cu garsoniere. Preturile similare celor din piata locuintelor vechi si finisajele ieftine au ridicat antreprenorii romani pe primele locuri in topul celor mai bune ansambluri cu garsoniere. In plin avant al pietei rezidentiale, dezvoltatorii se bateau in apartamente cu suprafete cat mai generoase care sa ofere o alternativa la "cutiile de chibrituri" ceausiste. Noile modele de locuinte, care promiteau un stil de viata occidental, au fost promovate in principal de investitorii straini. Lovitura puternica data de criza acestui segment al pietei imobiliare a eliminat din oferta exact aceste tipuri de apartamente. Unii dezvoltatori au reusit sa se replieze si au transformat garsonierele in apartamente cu doua camere si pe cele cu doua camere in unitati cu trei camere. Dar castigatorii s-au dovedit a fi tot antreprenorii romani care si-au bazat dezvoltarile pe "modelul romanesc": adica, blocuri construite cu materiale mai putin pretentioase, apartamente cu suprafete mici si preturi cat mai reduse, anunta Capital.ro.

Piata bunurilor de folosinta indelungata continua scaderea, cu 2,5% sub cea de anul trecut. Piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania isi continua tendinta descendenta in cel de-al doilea trimestru al anului. Potrivit GfK TEMAX, piata a scazut cu 2,5% sub cea din T2 2011. Singurul sector care a inregistrat o crestere de doua cifre (19,2%) fata de T2 2011 a fost sectorul foto. Sectorul electronicelor si cel de telecom au crescut usor, in timp ce piata de IT si cea de imprimante si multifunctionale au fost in scadere. Cele mai mari pierderi s-au inregistrat pe piata electrocasnicelor mici si pe cea a electrocasnicelor mari, cea din urma inregistrand o rata de scadere de doua cifre, informeaza BusinessCover.ro.

Statul vinde 90 de firme. Autoritatea pentru privatizare va scoate la vanzare pachete majoritare, dar si minoritare la cateva companii care ar putea starni interesul investitorilor mari. O lista cu 90 de firme la care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai detine inca participatii a fost publicata pe site-ul institutiei, insa fara prea multe detalii privind societatile ce urmeaza sa fie privatizate. Majoritatea pachetelor de actiuni sunt minoritare, sub 10% din capitalul social (multe, chiar sub 1%), dar exista si cateva societati la care detinerile sunt majoritare. Printre societatile de pe lista AVAS se regasesc si nume cu o anumita notorietate pe piata romaneasca. Dintre cele la care statul detine pachetul de control amintim Biroul de Turism pentru Tineret (cu 87,9%), Petromin SA Constanta (70%), ICE Felix (45,6%), Scudas Pascani (69,9%) sau Centrul de Echitatie Brasov (67,72%), scrie Adevarul.

Orasul britanic Bristol se protejeaza de criza... emitand propria moneda. Primaria oraşului Bristol din Marea Britanie va introduce in circulatie in luna septembrie o noua moneda - lira de Bristol - sperând astfel să reducă la minimum impactul crizei economice în Europa . Noua monedă va fi recunoscuta si folosita de catre reprezentanţi mediului de afaceri (mai ales al IMM-urilor), care au semnat un acord in acest sens, scrie Telegraph. Angajatorii pot folosi, de asemenea, moneda pentru plata impozitelor. În plus , administratia Bristol a propus celor 17 de mii de angajaţi ai primariei sa le fie platite o parte din salarii in lire de Bristol, scrie Income Magazine.

Cererea de aur, cea mai mica din ultimii doi ani. Cererea de aur la nivel mondial a fost, in cel de al doilea trimestru al anului, de 990 tone, cel mai redus nivel din ultimii doi ani, valorand 51,2 miliarde dolari, se arata intr-un raport al Consiliului Mondial al Aurului (CMA). Comparativ cu trimestrul precedent, cererea a fost cu 10% mai mica, in timp ce, fata de perioada similara a anului trecut, a scazut cu 7%, din punct de vedere cantitativ, potrivit raportului. In termeni valorici, cererea s-a redus marginal fata de al doilea trimestru al lui 2011. In primul semes-tru, cererea de aur a totalizat 2.091 tone, cu 5% sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada. Achizitiile de aur pentru producerea de bijuterii s-au diminuat cu 15% intre iunie 2011 si iunie 2012, pana la nivelul de 418,3 tone. Declinul a fost aproape generalizat, determinat, in special, de un nivel al preturilor mai ridicat decat in al doilea trimestru al anului trecut. Piata care a generat o parte importanta a scaderii a fost cea indiana, unde caderea a fost abrupta, in conditiile in care pretul metalului pretios a atins nivelul record de 30.000 rupii pentru zece grame, arata CMA. Segmentul bijuteriilor a generat 42% din cererea de aur in trimestrul al doilea, anunta Bursa.ro.

Porsche Panamera Break testeaza piata la Paris. Informatia vine prin intermediul publicatiei Automotive News, care confirma astfel zvonurile din ultima vreme: Panamera, primul model cu 4 usi din istoria Porsche, ar putea avea si o versiune break. Aparitia acesteia este, de fapt, o reactie la criticile clientilor de Panamera, care au cerut un spatiu mai generos pentru bagaje. La Salonul de la Paris de anul acesta, Porsche Panamera Break va fi prezentat cu statut de concept, scopul fiind, evident, acela de a culege reactii si impresii de la potentialii clienti. Doar dupa ce aceste semnale vor fi analizate se va lua decizia in privinta productiei. Daca feedback-ul va fi pozitiv, aparitia versiunii de serie va coincide cu a doua generatie Panamera, deci nu mai devreme de 2016. Modelul va viza in principal clientela europeana care nu a fost convinsa de Cayenne, informeaza 24auto.ro.