Cum a intarit leul Mugur Isarescu. BNR apara moneda fara a mai vinde euro din rezerva nationala. Insa, cresc dobanzile la lei, scumpindu-se creditele BNR a limitat sumele in lei pe care le plaseaza pe piata interbancara, ceea ce a condus la scaderea cursului euro/leu Dupa ce luni in sir a cheltuit sume impresionante din rezerva valutara pentru a sprijini leul, fara mare succes, BNR a schimbat strategia. A decis sa nu mai dea bancilor suficienti bani, scazandu-le apetitul de a paria impotriva monedei nationale. Banca a scazut sumele plasate periodic catre banci, de la 12 miliarde de lei, la mai putin de jumatate. Consecinta? Leii devin mai rari in piata, valoarea lor creste, moneda se intareste. Cursul a reusit sa iasa din zona maximelor istorice de peste 4,6 lei/euro si a ajuns la 4,48 lei/euro. Dobanzile platite de toti cei care au nevoie de lei cresc insa si ele, scrie EVZ.ro

Pasi spre businessFoto: Colaj foto

Topul celor mai bune ansambluri rezidentiale cu doua camere. Oferta de apartamente noi cu doua camere este cea mai bogata de pe piata, insa stocul disponibil este in continua scadere, deoarece dezvoltatorii s-au retras de pe acest segment inca de la primele semne de criza. Spre deosebire de oferta de garsoniere existenta pe piata, in cazul apartamentelor cu doua camere, dezvoltatorii straini domina topul realizat de Capital. De cealalta parte, cumparatorii care tatoneaza piata observa dificultatile cu care se confrunta investitorii si mizeaza pe noi reduceri de pret. Avantajul dezvoltatorilor rezida in faptul ca stocul de apartamente noi este limitat si in scadere continua.

Concediul. Banii cash vs Card. Nu putem pleca în vacanţă până când nu rezolvăm o problemă cu caracter prioritar – bugetul. Odată stabilit un plafon alocat răsfăţurilor personale, mai rămâne să punem la punct şi ce metodă de plată vom utiliza – cash sau card? Războiul „cash versus card” este vechi de când lumea. Mai bine spus, de când lumea a început să se familiarizeze cu cardurile. Dilema îşi găseşte o rezolvare naturală atunci când suntem în ţară, unde probleme precum blocarea cardului, spre exemplu, pot fi rezolvate mai uşor. În afara ţării însă, lucrurile diferă destul de mult, aşa că, înainte de a pleca în concediu, trebuie să punem în balanţă avantajele şi dezavantajele ambelor metode de plată şi să o alegem pe cea care prezintă cele mai mici riscuri, dar care este şi cel mai puţin costisitoare, scrie Income Magazine

Fiscul vrea penalitati suplimentare record pentru obligatiile fiscale nedeclarate. Contribuabilii vor plati penalitati de 30% din principal pentru obligatiile fiscale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala, sanctiune care se adauga dobanzilor si penalitatilor aplicate in prezent pentru intarzierile la plata. "Pentru obligatiile fiscale de plata nedeclarate de contribuabil si stabilite de organele de inspectie fiscala, contribuabilii sunt sanctionati cu o penalitate de 30% din obligatiile fiscale principale de plata individualizate in decizia de impunere. Aplicarea penalitatii nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor, penalitatilor de intarziere sau majorarilor de intarziere prevazute la titlul VIII (din Codul de procedura fiscala - n.r.)", scrie Gandul.

Rezultate financiare denaturate la Hidroelectrica. Rezultatele financiare din 2011 ale Hidroelectrica au fost denaturate, a anuntat, vineri, Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. Prin neinregistrarea unor cheltuieli in bilantul contabil, compania a raportat un profit brut de circa 39 milioane lei in loc de o pierdere de 109 milioane lei, a declarat Remus Borza, directorul Euro Insol. Domnia sa a precizat: "In conditiile in care ar fi fost recunoscute toate cheltuielile aferente acestui exercitiu financiar, societatea ar fi raportat o pierdere contabila bruta in valoare de 109.867.590 lei, iar pierderea totala, luand in considerare si cheltuiala cu impozitul pe profit, ar fi fost de cel putin 143 milioane lei. In bilantul pe 2011, nu au fost incluse provizioane de peste 10 milioane lei pentru creantele companiei la CET Brasov - aflata in insolventa - si nici cheltuieli cu amortizarea de 138 milioane lei, pentru perioada in care compania s-a aflat in forta majora", potrivit Bursa.

FMI la final de discutii: vindeti, scumpiti si platiti-va datoriile! Misiunea FMI s-a incheiat, problemele continua. Pe langa privatizari si scumpiri, Guvernul trebuie sa rezolve si problema arieratelor, care "refuza" sa se reduca. FMI, prin seful misiunii, Erik der Vrijer, a aratat ca nu sustine modificarile fiscale propuse de actualul guvern, cu exceptia platii cotei de TVA la incasarea facturii. Reducerea TVA pentru alimente si impozitarea pe nivele diferite a veniturilor nu au fost acceptate, cel putin in acest moment, fiind invocata lipsa studiilor de impact si necesitatea ca veniturile bugetare sa nu scada, scrie Capital.

Ce comisioane mai inventeaza bancile. După un an şi jumătate de la tranşarea disputelor generate de celebra OUG 50, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor spun că reclamaţiile clienţilor cu privire la taxele şi comisioanele percepute de bănci au scăzut, în medie, la o treime. Cu toate acestea, printre zecile de speze administrative, operaţionale sau funcţionale publicate pe internet sau afişate în sucursale, băncile tot mai strecoară una-două taxe ciudate, scrie Income Magazine

Washingtonul pregateste o lovitura pe piata petrolului. Surse anonime, citate de Reuters, sustin ca Statele Unite au in vedere recurgerea la rezervele lor strategice de petrol pentru a stopa cresterea pretului aurului negru. O masura rara, care s-ar putea lua impreuna cu unele state europene. Casa Alba a confirmat ca recurgerea la petrolul din rezervele strategice ale Statelor Unite este o idee aflata in studiu si ca este sub supraveghere evolutia cursurilor petrolului pe pietele mondiale. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat ca problema este in studiu si a precizat ca "aliatii asiatici ai Washingtonului si Agentia Internationala a Energiei (AIE) au dubii in ce priveste rezultatele unei astfel de strategii". Maria van der Hoeven, directorul AIE, organism insarcinat cu coordonarea folosirii stocurilor strategice ale tarilor consumatoare, a declarat ca "nu exista nici un motiv", intrucat "piata este suficient aprovizionata", citeaza Romania libera.

Deutsche Bank, vizata de o ancheta in SUA privind suspiciuni de spalare de bani. Autoritatile judiciare din Statele Unite au deschis o ancheta impotriva Deutsche Bank si altor banci de anvergura mondiala, care ar fi transferat miliarde de dolari in numele Iranului, Sudanului si altor state supuse sanctiunilor economice internationale, relateaza New York Times, citat de AFP. Ancheta este abia la inceput, au precizat autoritatile americane pentru New York Times, adaugand ca nu exista deocamdata suspiciuni ca Deutsche Bank ar mai fi transferat bani in numele unor clienti iranieni prin intermediul unor operatiuni in SUA dupa 2008, cand legislatia a fost modificata astfel incat sa blocheze astfel de tranzactii. Contactat de AFP, un purtator de cuvant al Deutsche Bank nu a dorit sa comenteze informatiile.

30% dintre virusi incarca factura la telefon. Aproape 30% dintre amenintarile informatice detectate pe terminalele cu sistem de operare Android trimit sms-uri catre numere speciale cu tarif premium. Asa reiese dintr-un raport realizat de specialistii Bitdefender, pe terminalele din Romania, dotate cu solutia Bitdefender Mobile Security. Astfel, virusii din familia Android.Trojan.SMSSend ocupa primul loc in clasamentul amenintarilor informatice pe luna iulie. Spre comparatie, la nivel global, cel mai intalnit virus pe terminalele cu Android este Trojan.Fakedoc.A, scrie EVZ.ro