GDF SUEZ ar putea lista obligatiuni de 300 milioane de lei la BVB. Piata obligatiunilor de la Bursa bucuresteana ar putea primi marfa noua, daca actionarii GDF SUEZ Energy Romania vor fi de acord ca societatea sa emita obligatiuni in valoare maxima de 300 milioane de lei (64 milioane de euro) si sa le listeze la la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Propunerea se afla intr-un convocator AGA, citat de Mediafax. Vestea este cat se poate de buna pentru BVB, care are sansa sa devina o alternativa de finantare, avand in vedere inasprirea conditiilor de creditare la banci in ultima perioada. Ramane de vazut daca Bursa va reusi sa atraga companiile, in prezent, la categoria obligatiuni corporative fiind listate numai doua emisiuni, ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (130 milioane lei) si ale Bancii Europene de Investitii (300 milioane lei). Reprezentantii BVB sunt insa optimisti. Acestia ne-au declarat ca intentia GDF reprezinta pentru BVB un mesaj pozitiv si deschide noi porti catre noi societati interesate sa utilizeze mecanismele pietei bursiere locale, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Din aceasta tara africana a venit in Romania jumatate de miliard de euro in plina criza. Criza nu pare sa ii afecteze, ba, dimpotriva, le indeparteaza competitia. Investitorii sud-africani au plasat pe piata locala, in ultimii ani de criza, peste 450 mil. euro si au stabilit recorduri pe sectoarele lor. Africa de Sud a intrat, in 2010, in clubul celor mai mari economii emergente cunoscut sub acronimul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), cu o influenta semnificativa in afacerile globale. Romania a aparut pe harta investitorilor sud-africani abia dupa intrarea in Uniunea Europeana, si o mare parte a plasamentelor locale au fost realizate dupa izbucnirea crizei financiare. Intr-o perioada in care investitorii straini si-au luat ochii de pe Romania, din cauza riscului de tara crescut, patru companii sud-africane au dominat piata de achizitii prin plasamente care depasesc 450 mil. euro. Producatorul de bere SABMiller, fondul de investitii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI), gigantul din domeniul informatic Naspers si producatorul de componente auto Metair au investit pana acum in Romania circa un miliard de euro, anunta Capital.ro.

Ce profesii impulsionează consumul de cafea? Dacă nu poţi să îţi începi ziua fără o ceaşcă de cafea, atunci află că nu eşti singurul. Potrivit unui sondaj realizat pe 47.000 de persoane, condus de CarrerBuilder şi Dunkin' Donuts, 60% dintre respondenţi au precizat că beau cel puţin două ceşti de cafea pe zi şi cel puţin jumătate admit că productivitatea le-ar fi afectată dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, potrivit Business Insider. Sondajul a mai arătat că angajaţi din diferite industrii preferă cafeaua preparată după reţete diverse. Spre exemplu, judecătorii şi avocaţii o preferă neagră şi amară, cei din domeniul ospitalităţii cu frişcă şi zahăr, iar editorii şi scriitorii cu diverse arome, scrie Income Magazine

Imprumutul de 800 de milioane euro pentru Primaria Capitalei, din nou pe ordinea de zi a CGMB. Imprumutul de 800 de milioane de euro pentru Primaria Capitalei, destinat restructurarii unei datorii de 500 de milioane de euro si contractarii de noi credite, se va afla, joi, pe ordinea de zi a sedintei CGMB, dupa ce, in precedentul mandat al lui Sorin Oprescu, nu a fost aprobat. "Este vorba despre o restructurare a vechiului credit al Primariei Capitalei, in valoare de 500 de milioane de euro, reprezentand eurobonduri contractate in 2005 de fostul primar Adrian Videanu, care, urmare a schimbarilor legislative din domeniul fiscal, a fost trecut la capitolul datorie publica, incarcand bugetul Primariei Capitalei pana aproape de gradul maxim de indatorare", a declarat miercuri, pentru Mediafax, primarul general Sorin Oprescu. Edilul a mai spus ca, in prezent, este blocata posibilitatea de a contracta noi credite pentru proiectele municipalitatii, informeaza Money.ro.

Sectorul utilitatilor, bomba cu ceas a economiei europene. Nu ca am vrea sa facem o aluzie deloc subtila la insolventa celui mai profitabil (teoretic) producator autohton de energie - Hidroelectrica. Dar mediul economic dur din Zona Euro are consecinte majore pentru sectorul de utilitati, arata un raport al companiei de consultanta si audit Ernst & Young. Cererea de energie, gaze naturale si apa urmareste in general productia totala din economie, cu toate ca tinde sa reactioneze mai putin la recesiune sau crestere economica, datorita existentei unui nivel "stabilit" de consum, necesar intreprinderilor si gospodariilor. Cu o diminuare continua a sectoarelor privat si public in incercarea de a reduce nivelul de indatorare si cu o crestere a venitului gospodariilor pentru bunuri nealimentare aproape nula in 2012, consumul pe gospodarie in zona euro este de asteptat sa se reduca cu 0,7% in 2012, iar investitiile in afaceri, de asemenea, sunt susceptibile a se reduce cu aproximativ 1,5%, mentioneaza raportul, scrie BusinessCover.

Cum s-a schimbat Romania intre 2002 si 2011. Suntem o piata de desfacere mai mica, cu forta de munca in scadere, dar o ducem ceva mai bine. Recensamantul din 2011, ale carui rezultate preliminare au fost publicate zilele trecute, are doua sensuri complet diferite. Pentru investitorii straini, prezenti aici sau interesati de Romania, suntem o piata de desfacere mai mica, deoarece populatia a scazut cu peste 2,5 milioane de locuitori, de la 21,68 la 19,04 milioane. Si forta de munca este mai putina, rezultand salarii mai mari pentru aceeasi munca si dificultati in a gasi oamenii potriviti. Partea buna este ca, desi populatia a scazut, P ro d u s u l Intern Brut a crescut in termeni nominali, in euro, de 2,8 ori. Pe cap de locuitor, ar fi vorba de o crestere de la ceva mai mult de 2.200 de euro la peste 7.100 de euro. Asta inseamna ca ne permitem produse mai multe si mai bune, dar si ca salariile celor ce ar putea fi angajati la o fabrica noua sunt mai mari. Avantaj pentru cei care vand, dezavantaj pentru cei care vor sa produca ceva in Romania, anunta EVZ.

Adio conciliere la SIF Muntenia. SAI Muntenia, administratorul SIF4 Muntenia, contraataca cu acuzatii dure la adresa Consiliului Reprezentantilor Actionarilor, dupa ce acesta din urma a cerut convocarea actionarilor, pentru aprobarea conditiilor privind rezilierea contractului de administrare. CRA a mai cerut si declansarea actiunii in raspundere contra administratorului pentru daune cauzate societatii. Administratorul acuza noul Consiliu ca deformeaza realitatea si ca unele masuri pe care le-a adoptat incalca prevederile Actului Constitutiv si ale Contractului de Adminis-trare, potrivit unui comunicat SAI Muntenia, transmis, ieri, Bursei de Valori Bucuresti. "SAI Muntenia Invest, administratorul societatii de investitii financiare Muntenia SA, isi exprima surprinderea si totala dezaprobare fata de constatarile si hotararile Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia SA (CRA) adoptate in cadrul sedintei din data de 21.08.2012 si prezentate in procesul-verbal aferent primit de SAI Muntenia Invest S.A. in data de 22.08.2012", se arata in comunicatul SAI, informeaza Bursa.ro.

Ea a ales România. Hedi Hoka: „Izvorul sănătăţii şi fericirii este în minte” Vine din „Transilvania fermecătoare”. A străbătut, de-a lungul carierei şi a pregătirii academice, toată Europa . Şi-a obţinut doctoratul în Psihologie la Universitatea Babes-Bolyai, din Cluj. Şi-a continuat studiul în Olanda şi Ungaria. Munca sa a purtat-o prin Viena, Helsinki şi Berlin. A revenit definitiv acasă, la Cluj, pentru că nu poate trăi departe de părinţi. În timpul căutărilor ei, citise un articol legat de o cercetare asupra bolnavilor în fază terminală, care fuseseră întrebaţi despre cel mai mare regret din viaţă. Răspunsul lor – că au petrecut prea puţin timp cu cei pe care-i iubiseră. Hedi Hoka a realizat atunci că nu-şi doreşte acest regret, scrie Income Magazine

Bentley Mulsanne Convertible Concept. Toti constructorii de prestigiu au fost prezenti, saptamana trecuta, in California, la editia de anul acesta a celebrului concurs de eleganta auto de la Pebble Beach. Bentley a profitat de aceasta ocazie pentru a prezenta primele schite cu viitorul cabriolet Mulsanne. Dezvaluirea se inscrie in stilul evenimentului, la care si anul acesta au fost aduse concepte (BMW Z4 Zagato) unicate (McLaren X-1) sau, asa cum este cazul la Bentley, proiecte pentru viitor. La doi ani dupa lansarea limuzinei Mulsanne, versiunea decapotabila a acesteia da semne, iata, ca se pregateste de debut. Va fi, fara indoiala, un autentic varf de gama, prin eleganta si exclusivism. Cu atat mai mult, cu cat Bentley are o istorie bogata in materie de cabriolete, scrie 24auto.ro.