Mechel: "Ducem tratative cu un potential investitor interesat de combinate". "Mechel" Romania duce tratative cu un potential investitor interesat sa cumpere activele pe care Grupul le are in tara noastra, dupa cum ne-au declarat reprezentantii companiei. Acestia ne-au spus ca partea cu care negociaza intentioneaza sa pastreze integritatea uzinelor "Mechel". Sursele citate ne-au spus ca, pentru moment, nu ne pot dezvalui identitatea potentialul investitor. Grupul metalurgic "Mechel" a anuntat, la finalul saptamanii trecute, ca vrea sa vanda numeroase active din Europa, inclusiv uzinele detinute in Romania, respectiv "Mechel" Targoviste, "Mechel" Campia Turzii, "Laminorul" Braila si cele doua combinate "Ductil Steel". Continuarea pe Bursa.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cu cat se vor scumpi in 2013 tigarile si combustibilul. Majorarea cursului de schimb la care se calculeaza accizele cu 5,1% va determiᅡna la anul scumpiri de aproximativ 1,2-1,5% la combustibili si 3% pentru tigari. Majorarea cursului euro/leu fata de 1 octombrie 2011 va geneᅡra majorari in lant pentru produsele accizate, producatorii si comerciantii nefiind dispusi in general sa-si diminueze marjele de profit. Cum ponderea accizelor in pretul benzinei se apropie de 30%, majorarea cu 5% a cursului euro/leu atrage o crestere cu aproximativ 1,5% a pretului la pompa. Integral in Romania Libera.

Cum si-a construit DD escrocheria. Ieri, licitatia pentru Oltchim a fost anulata. Cu toate astea, gestul lui Dan Diaconescu, de a scoate din banca banii pentru salariile celor de la Oltchim a fost, fara indoiala, un succes in plan mediatic si politic. In spate se pare insa ca a stat o megaescrocherie. Potrivit presei, realizatorul tv nu ar fi scos trei milioane de euro, ci doar 1,8 milioane de euro, dintr-un cont care nici macar nu era al lui. Nemaivorbind de faptul ca suma extrasa din cont este derizorie raportat la cele 45 de milioane de euro promise pentru pachetul de actiuni al Oltchim, scrie EVZ.

Schimbare, schimbare, dar cu ce pret? Zona euro are nevoie de reforme ca de aer. Adesea, insa, acestea se pot dovedi daunatoare.De-a lungul crizei euro, guvernantii au incercat cu disperare sa faca rost de timp pentru ca terapiile prescrise pentru vindecarea bolii economice europene sa-si poata face efectul. Noua strategie de achizitie de bonduri aplicata de BCE le-a dat liderilor continentului un nou ragaz, mai lung, spera ei, decat pana acum. Pentru economiile periferice, au fost identificate doua remedii: pe de o parte, austeritatea, necesara pentru a tine sub control finantele publice. Pe de alta, reformele structurale, menite sa impulsioneze cresterea. Integral in Capital.

Reţeta unui business cu garanţie 100 de ani. Pe o piaţă a mezelurilor în care consumul continuă să scadă din cauza puterii de cumpărare din ce în ce mai mici, Cristim se lansează încă în investiţii noi. Radu Timiş, preşedintele şi proprietarul companiei, povesteşte într-un interviu acordat Income Magazine despre planurile sale de extindere pe alte pieţe, dar şi despre măsurile care i-au adus profit într-un context în care tot mai multe firme autohtone mari au intrat în insolvenţă, scrie Income Magazine.

Din ianuarie cotizam mai mult la bunastarea statului. De ieri e oficial: de la 1 ianuarie vom fi buzunariti din nou in cautarea maruntisului ramas dupa trecerea prin cea mai dura criza economica a ultimelor decenii. Pretextul e ajustarea, ca in fiecare an, a accizelor la noul curs valutar euro-leu. Noul curs valutar, publicat ieri de Banca Centrala Europeana, este de 4,5223 lei pentru un euro, dupa ce anul trecut, tot la inceputul lunii octombrie, fusese stabilit la 4,3001 lei/ euro, informeaza EVZ.

Dan Diaconescu nu semneaza, ameninta cu procese si face donatii la Oltchim. Dupa mai multe runde de negocieri, patronul OTV declara ieri ca nu au avut loc inca ''discutii reale" privind preluarea actiunilor Oltchim si ca va actiona statul in judecata daca va fi eliminat de la negocieri, iar oferta pentru plata salariilor restante ''ramane valabila". DD invita televiziunile la ora pranzului sa afiseze imediat "breaking news" pe burtiere - urma o stire importanta pentru natiune: "Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si-a cerut scuze in numele Guvernului pentru acuzatiile aduse lui Diaconescu", relateaza Romania Libera.

Cum va arata viitoarea harta a lumii. Cotidianul New York Times a prezentat recent viitoarea harta a lumii, in care granitele sunt altele: se creaza Kurdistanul independent, iar Siria se dezintegreaza in orase-stat, scrie publicatia turca Haberturk. Articolul care insoteste harta si care se intituleaza „Noua lume” prezinta noile tari unificarile si miscarile interstatale, ce pot apare ca rezultat al conditiilor actuale. „Noile state nu vor mai fi produsul unei singure schimbari sau a unui singur conflict, cum a fost in cazul dezmembrarii URSS, noteaza Income Magazine

DD la Oltchim: reclama pe gratis de 256 milioane . Dan Diaconescu ar fi trebuit sa plateasca 256 de milioane de euro pentru a obtine aceeasi vizibilitate la televiziuni, daca n-ar fi existat privatizarea Oltchim. El a ''investit'' insa doar 120.000 de euro, garantia pe care a pierdut-o pentru ca nu achita pretul actiunilor. In cele 12 zile de cand Dan Diaconescu a atacat in forta cumpararea combinatului Oltchim, nu a fost zi sa nu fi aparut pe micile ecrane, mai cu seama pe televiziunile de stiri, scrie Adevarul.

Cum mai tresare in somn piata imobiliara. Desi adormita, ba uneori cu puseuri de catalepsie, piata imobiliara mai tresare din cand in cand si astfel mai apar pe piata ceva proiecte noi. Destinatia favorita pare segmentul de birouri, unde recent au fost anuntate patru noi cladiri la care va incepe constructia. Sectorul rezidential se misca aproape imperceptibil, iar cel al mallurilor a franat mult fata de anul trecut. Cum pe piata birourilor cerere pare a exista, fie ea reprezentata doar de relocari in cautarea unei zone mai bune si a unei chirii mai mici, afaceristul Dragos Dobrescu a demarat lucrarile de constructie pentru o cladire de buirouri in zona Pietei Presei Libere, in apropiere de Bucharest Business Park, informeaza BusinessCover.

Nedemolabilii: colosi ilegali greu de pus la pamant. Desi au fost declarate ilegale in justitie, doua proiecte imobiliare din Iasi si Bucuresti, mallul Palas si turnul Cathedral Plaza, fac in continuare umbra domeniului public. Motivul este simplu: autoritatile se feresc sa aplice legea si sa darame constructiile in spatele carora se afla interese de zeci si chiar sute de milioane de euro. In haosul urbanistic din ultimii 22 de ani, autoritatile romane au reusit rareori sa demoleze constructii ilegale, relateaza Adevarul.