Marius Mateescu: "Insolventa Hidroelectrica afecteaza indirect relatiile bancare ale Transelectrica". Reporter: In primul semestru, Transelectrica si-a redus profitul de aproa-pe opt ori fata de perioada similara a anului trecut, desi in primul trimestru a avut un profit de aproape 50%. Care au fost motivele scaderii atat de mari a profitului? Marius Ion Mateescu: In primul trimestru al anului 2012, Transelectrica a inregistrat un profit brut de 57 milioane lei, iar la 30 iunie 2012 profitul brut a fost de 32 milioane lei. Ambele valori au fost mai mici decat rezultatele perioadelor similare ale anului 2011, in principal din cauza activitatii operationale, dar si din cauza rezultatului financiar. Pe linie operationala am fost afectati de scaderea cantitatii de energie electrica trans-portata, care a determinat in mod direct o reducere a veniturilor, dar am inregistrat si o crestere a unor categorii de cheltuieli, si anume: obligatiile de plata din tariful de servicii de sistem functionale - componenta de cheltuiala aferenta PRE (n.r Parti Responsabile cu Echilibrarea) schimburi internationale, amortizarea, mentenanta minora, cheltuielile cu TELETRANS si altele. Integral in Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Blocaj: Statul tine cu dintii de averile nationalizate. Dupa 23 de ani de tergiversari, restituirea imobilelor confiscate de comunisti este inghetata pentru inca aproape opt luni. De vina sunt dezinteresul si coruptia autoritatilor, dar si lipsa de bani la buget Din 202.000 de dosare de revendicare depuse conform Legii 10/2001, in zece ani au fost rezolvate 125.000. Aproape 77.000 de cereri sunt inca in asteptare. Situatia nu este mai buna nici in ceea ce priveste solicitarile de retrocedare depuse la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) avand ca baza diverse legi ale fondului funciar: 15.000 solutionate dintr-un total de circa 25.000. Cererile de retrocedare din partea cultelor fusesesera si ele rezolvate in mica masura: la 31 decembrie 2011, 4.500 de cazuri inchise din cele 14.800 inregistrate. Asta in timp ce doar un sfert din cele 2.154 de solicitari venite din partea organizatiilor minoritatilor nationale primisera un raspuns definitiv. Nici dosarele de despagubire depuse pentru cazurile in care restituirea proprietatilor confiscate de comunisti nu mai poate avea loc in natura nu au avut o soarta mai buna: 12.000 de solutionari la un total de peste 50.000 de cazuri, anunta Capital.ro.

Va restitui Kremlinul Tezaurul Romaniei? Pe masura ce, pe fondul crizei datoriei din Europa si SUA, aurul se scumpeste vertiginos pe piata mondiala, cresc ambitiile unor tari in legatura cu metalul galben. Astfel, Romania si-a reamintit de Tezaurul sau, incredintat spre pastrare Imperiului rus in decembrie 1916. E adevarat, Bucurestiul nu mai vrea neaparat lingouri de aur si s-a multumi cu o compensatie financiara in valoare de 2 miliarde de euro, scrie Income Magazine

Pierderi de 543 mil. lei pentru Compania Nationala a Huilei, intre 2009 si 2011. Care este motivul. Compania Nationala a Huilei (CNH) a avut in perioada 2009-2011 pierderi de 543,7 milioane lei (121 milioane euro) din cauza ca a vandut carbunele la preturi mai mici decat costul de productie, potrivit rezultatului unui control derulat de Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei. Controlul releva "nerealizarea de venituri in suma de 543,7 milioane de lei, ca urmare a contractarii si livrarii carbunelui la un pret mai mic decat pretul de cost al exploatarilor miniere", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. CNH furnizeaza huila termocentralelor Mintia si Paroseni si are datorii catre bugetul de stat de peste patru miliarde de lei. Pentru huila importata a fost estimat un pret de 85 lei/gigacalorie, respectiv 289-323 lei/tona, in timp ce CNH a vandut carbunele in perioada 2009-2011 la pretul de 204-247 lei/tona catre termocentrala Paroseni, si cu 185-247 lei/tona la termocentrala Mintia, informeaza Money.ro.

Clubul de la Roma avertizeaza: Criza resurselor se va accentua. Criza resurselor globale a venit deja, desi omenirea nu vrea sa vada ca am depasit limitele, este una dintre concluziile dezbaterilor purtate zilele trecute de liderii din umbra ai economiei mondiale, la Bucuresti, in cadrul reuniunii anuale a Adunarii Generale a Clubului de la Roma. Evenimentul a marcat 40 de ani de la lansarea raportului "Limits to Growth", lucrare ce prezenta problemele cu care s-ar putea confrunta planeta in acest interval - epuizarea resurselor, cresterea populatiei sau situatia mediului. Reuniunea a fost gazduita de Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar la dezbateri au participat guvernatorul Mugur Isarescu si cativa din "greii" Clubului - Dennis Meadows, Jorgen Randers, Robert Peccei si Calin Georgescu, scrie Adevarul.

Noi sefi la CNVM: Vezi cine o sa preia fraiele unei piete de 30 mld. euro Carmen Negoita va prelua sefia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere si reglementare a pietei de capital, in contextul in care noii membri, aprobati de Parlament in martie anul acesta, si-au inceput sau urmeaza sa isi inceapa mandatele. Revista va prezinta cine sunt persoanele numite politic si care vor prelua atributiile de reglementare si supraveghere a unei piete de 30 de miliarde de euro, arata Income Magazine

Primul pas spre Uniunea Bancara Europeana naste dezbateri aprinse in Parlamentul European. Parlamentul European (PE) a inceput dezbaterea propunerii facute de catre Comisia Europeana (CE) pentru instituirea sistemului unic european de supraveghere a bancilor (SUSB). Instituirea SUSB este primul pas pentru realizarea Uniunii Bancare Europene, care, in viitor, ar urma sa includa si un sistem unic de garantare a depozitelor bancare si un sistem unic de restructurare a bancilor ajunse in dificultati financiare. Vointa politica pentru realizarea SUSB a fost exprimata de catre Consiliul sefilor de state sau de guverne din zona euro, din 29 iunie 2012, chiar daca exista inca diferente intre Germania, Spania si alte state membre asupra conceptului de Uniune Bancara. Se are in vedere ca, in timp ce bancile opereaza transnational, supravegherea acestora se realizeaza dupa reguli nationale, iar atunci cand bancile intra in dificultati, de regula, platitorii de impozite sunt cei chemati sa contribuie la asanarea acestora. Prin urmare, este nevoie de un SUSB, pentru a imbunatatii activitatea de supraveghere si, pe aceasta cale, sanatatea institutiilor de credit si stabilitatea sis-temului financiar, anunta Bursa.ro.

Jaguar F-Type - mica felina se intoarce. La patru decenii dupa ultima versiune Type E, Jaguar revine cu un nou roadster ce poarta numele F-Type. Este versiunea de serie a conceptului C-X16, prezentat anul trecut, la Frankfurt. Noul F-Type pastreaza multe dintre detaliile de design afisate de prototip - de fapt, elemente estetice traditionale Jaguar, care il recomanda ca mostenitor al vechiului Type E din 1974. Deocamdata Jaguar nu a precizat daca noua sportiva cu arhitectura tipica de roadster va avea si o versiune inchisa, coupe. Structura este realizata integral din aluminiu, cu rigiditate torsionala de inalt nivel. Distributia maselor este echilibrata, cu 50% pe puntea fata si 50% pe spate, greutatea fiind, in functie de versiune, intre 1.597 si 1.665 kg, informeaza 24auto.ro.