Criza ca sansa. Joachim Gauck, de o jumatate de an presedinte al Germaniei, apreciaza ca actuala criza a datoriilor din spatiul euro poate fi privita si drept sansa pentru continuarea edificarii proiectului european. Intr-un interviu, realizat de Stephan Detjen pentru postul de radio Deutschlandfunk, Gauck vorbeste despre unitatea Germaniei si procesul unificarii Europei. Este pentru prima data ca Joachim Gauck, care a jucat un rol important in revoltele pasnice contra regimului comunist din fosta RDG, aniverseaza Ziua Unitatii Germane, pe 3 octrombrie, in calitatea de presedinte al Republicii Federale. La intrebarea daca in prezent, in contextul acestei aniversari, privirile germanilor sunt indreptate mai degraba spre Europa, marcata de profunda criza a datoriilor, Gauck a raspuns afirmativ. Anume din cauza crizei euro, a spus el, adaugand ca problemele au schimbat viata oamenilor, scrie Deutsche Welle.

Business ReportFoto: Colaj foto

Plata la un an a facturilor, boala grea a industriei farma autohtone. Intr-una din tarile cu cea mai lunga perioada de colectare a creantelor in industria farmaceutica, impasul unui singur actor din mecanismul care asigura accesul la medicamente al romanilor poate declansa un efect de domino De la an la an, pe geamurile tot mai multor farmacii apare fie anuntul ca nu se mai elibereaza retete compensate, fie acela de inchiriere a spatiului in care odinioara functiona o farmacie. Aceste situatii s-au acutizat si au devenit cronice in ultimii ani pentru piata farmaceutica autohtona: epuizarea plafonului de la CNAS pentru compensare pune mii de pacienti pe drumuri, iar insolventa loveste anual circa 200 de farmacii, potrivit Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR). Acestea lasa "in aer" datorii de milioane de euro catre distribuitorii si producatorii de medicamente, ultimii care isi primesc banii pe medicamentele compensate de la CNAS, scrie Capital.

Ce mai inventeaza ungurii ca sa iasa din criza: taxa pe bancomat. Printre masurile de crestere a veniturilor bugetare se numara si un proiect original, acela de a taxa retragerile de bani de la bancomate, care ar urma sa aduca la buget aproximativ 106 milioane de euro. Acestea se adauga unei liste mai lungi de masuri adoptate in ultimii ani, cum ar fi cresterea TVA pana la 27%, cel mai ridicat nivel din Europa, sau suprataxarea bancilor, care va fi, dupa toate probabilitatile, eliminata in cele din urma, la presiunea Comisiei Europene si Fondului Monetar International. Lista taierilor de cheltuieli este mult mai lunga. O parte a acestora au fost deja adoptate in Romania pentru a scadea deficitul bugetar, care ajunsese, la fel ca si in Ungaria, la un nivel alarmant, scrie EVZ.ro

Administratorul judiciar pus de statul roman la Hidroelectrica: "Baietii destepti se pare ca sunt mai destepti decat noi". Curtea de Apel Bucuresti a judecat joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti in data de 20 iunie 2012, magistratii amanand pronuntarea pentru data de 11 octombrie. Administratorul judiciar al Hidroelectrica, avocatul Remus Borza, a declarat pentru gandul ca joi instanta a respins "tot ce am cerut", apreciind ca "se pare ca baietii destepti sunt mai destepti decat noi".

BCE vrea sa achizitioneze masiv obligatiuni guvernamentale ale statelor din zona euro. Banca Centrala Europeana (BCE) intentioneaza sa achizitioneze masiv obligatiuni guvernamentale pentru o perioada de una-doua luni, imediat ce va fi lansat programul "Outright Monetary Transactions", dar apoi va suspenda achizitiile pentru evaluarea impactului OMT, a declarat o sursa din BCE pentru Reuters, potrivit Agerpres. Pana acum, detaliilor modului in care va realiza BCE noul program de achizitionare de obligatiuni au fost vagi. Seful BCE Mario Draghi a declarat, joi, ca Banca Centrala Europeana este pregatita sa achizitioneze obligatiuni ale statelor din zona euro daca acestea sunt de acord sa accepte programe de reabilitare fiscala, scrie Bursa.

Cat trebuie sa scoti din buzunar pentru a plati caldura la iarna. Afla cat va costa gigacaloria in orasul tau. Iarna bate la usa, iar autoritatile locale se balbaie si de aceasta data cu privire la o chestiune ce afecteaza o mare parte din populatia tarii. Este vorba despre pretul gigacaloriei pentru cei care locuiesc la bloc si au sisteme de incalzire centralizata. Costurile caldurii in Bucuresti. Pretul ce va fi platit de bucuresteni pentru gigacalorie va ajunge la 169,88 lei, iar Primaria va subventiona restul pana la 328 de lei, cat este costul de productie pentru aceasta. Costurile caldurii in Arad Aradenii ar putea plati chiar mai putin pentru gigacalorie decat anul trecut. Primarul Gheorghe Falca declara ca bugetul local ar permite acordarea unei subventii generalizate de 20-30 de lei la pretul caldurii, astfel ca populatia sa nu mai plateasca pretul intreg de 307,4 lei, cum s-a intamplat in iarna trecuta, scrie Adevarul.

Patriciu a mai scos la vanzare inca 335 de apartamente noi. Vezi cat a lasat din pret. Dinu Patriciu Global Properties (DPGP), compania care administreaza activele imobiliare ale omului de afaceri Dinu Patriciu, a scos pe piata inca 335 de apartamente noi, reprezentand etapa a doua de dezvoltare a ansamblului rezidential New Town din cartierul Dristor. "Etapa a doua a proiectului a fost finalizata in luna aprilie a acestui an, iar vanzarile au inceput in iulie, cand au fost semnate primele antecontracte. Pana acum am incheiat peste 20 de antecontracte pentru apartamente din faza a doua si mai avem disponibile inca 35 de unitati din prima etapa. Mai avem disponibil un singur spatiu comercial ce va fi ocupat in curand de o sala de fitness", a declarat pentru Capital Diana Vasile, consultant vanzari in cadrul Private Properties, agentul exclusiv de vanzari al New Town.