Pogonaru: "Companiile nu se vor mai atinge de fondurile europene". Companiile care deruleaza proiecte din bani europeni nu mai doresc sa aplice, in exercitiul financiar urmator, pentru absorbtia altor fonduri UE, din cauza problemelor aparute in sistem si mai ales ca urmare a intarzierii platilor catre beneficiari aferente cererilor de rambursare inregistrate, a spus, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Domnia sa a precizat: "Nici eu si nici firmele din asociatie care deruleaza astfel de proiecte nu ne vom mai atinge de fondurile europene cel putin un ciclu, pana cand lucrurile se vor indrepta. Daca as putea sa renunt fara prejudicii la proiectele pe care le am din fonduri structurale, as renunta imediat". Potrivit Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale, "la sfarsitul lunii septembrie 2012, Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), a declarat ca MFP va vira 475 milioane lei pentru plati POSDRU (n.r. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), iar la inceputul lunii octombrie au fost livrate doar 209 milioane lei, restul pana la suma avansata in declaratiile publice nefiind pus la dispozitia autoritatii de management, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Lipsa drumurilor moderne, bariera de miliarde in turism. Turismul romanesc pierde anual sume uriase de bani din "cauze" care ar fi putut fi corectate acum multi ani. Jucatorii din piata au solutii, dar nu sunt suficiente. Cheia se afla in sertarele de la Ministerul Transporturilor Starea precara a infrastructurii feroviare si rutiere, calitatea serviciilor si dificultatea de a gasi personal calificat se afla printre principalele probleme cu care se confrunta astazi turismul romanesc. Acest lucru are efect direct in incasari, care au scazut in ultimii ani, dar si in atragerea turistilor straini. Astfel, in timp ce vecinii nostri bulgari au avut venituri doar din turismul international de 2,8 miliarde de euro, anul trecut, in cazul Romaniei, grosso modo, turismul a scazut din punctul de vedere al veniturilor cu 16% fata de ultimii patru ani, pana la 1,5 miliarde de euro in 2011, potrivit unui studiu realizat de compania de audit si consultanta financiara PricewaterhouseCoopers (PwC). Si, punctual, acelasi studiu arata ca cheltuielile turistilor straini au scazut la 600 milioane de euro in 2011, de la aproximativ 750 milioane de euro, cat erau in 2008, anunta Capital.ro.

Bancile concediaza agresiv si in 2013. Se angajeaza insa roboti. In sectorul bancar nu se restructreaza doar credite ci si angajati-in special lucratorii de ghiseu, agentii de vanzari, operatorii call-center. O parte din cei aproape 5.000 de salariati plecati in acest an vor fi inlocuti cu ghisee automate si roboti telefonici. Bancile au ajuns, in principal, spatii de platit rate si facturi iar in conditiile in care peste 17% din totalul creditelor la nivel de sistem sunt neperformante, taierea costurilor a devenit o prioritate. La inceputul anului, un articol din Capital facea bilantul concedierilor anuntate si ajungea la 5.000 la principalele banci. BCR care detine 20% din piata a anuntat deja ca in primele 9 luni personalul sau a scazut cu aproape 10% (de la 8400 la 7600, in conditiile in care la sfarsitul lui 2008, in banca lucrau 10.000 oameni). Sunt vizati in principal operatorii de ghiseu, de call-center, agentii de vanzari (oricum putini clienti mai doresc credite), informeaza Romania Libera.

Aceeasi Europa, un nou Beijing: va fi China colacul de salvare pentru zona euro? In timp ce zona euro a intrat in cea de-a doua recesiune din 2009 incoace, noii lideri de la Beijing au sarcina de a-si proteja tara de criza globala, in timp ce vor trebui sa sprijine integrarea statului in economia mondiala. China se indrepta spre reforme liberale, dar intr-o lume nesigura astfel de schimbari cer masuri dure. Care va fi, insa, strategia noului Beijing fata de Europa, se intreaba "Eu observer". In urmatoarele luni, viitorul presedinte Xi Jinping si premierul Li Keqiang vor incerca sa sustina mostenirea Chinei in ceea ce priveste cresterea economica si impartialitatea, pentru a sublinia continuitatea, chiar daca tara trece prin schimbari, scrie Adevarul.

Popoviciu a reusit cea mai mare tranzactie din ultimele 6 luni. Terenul de 15.000 de metri patrati vandut de omul de afaceri Gabriel (Puiu) Popoviciu (foto) in nordul Bucurestiului suedezilor de la Skanska, o mega-companie de talia Ikea, este de departe cea mai mare tranzactie cu terenuri a ultimelor sase luni. In 2012, o singura vanzare a reusit sa depaseasca cele 14 milioane de euro incasate de acesta si asociatii sai: cumpararea terenului fostei fabrici Vulcan, de catre canadienii de la Benevo, in februarie. Detaliile vanzarii Gabriel Popoviciu, impreuna cu asociatii sai de la Baneasa Investments, vehiculul de investitii imobiliare, au inceput negocierile cu cei de la Skanska acum circa un an, potrivit informatiilor obtinute de EVZ.

Instalatiile Oltchim, gaj pentru furnizori controversati ai combinatului. Active importante ale Oltchim au fost puse gaj pentru furnizori controversati ai combinatului, ascunsi in paradisuri fiscale, ne-au spus surse din Ministerul Economiei. Corpul de Control al ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, tot incearca sa des-luseasca, de vreo doua luni, modul in care a fost administrat Oltchim de Constantin Roibu si cum a fost capusat combinatul, iar DNA nu este strain de problema. Potrivit surselor noastre, ancheta ar fi scos la iveala ca mai multe firme cu actionariat in paradisuri fiscale au primit gaj active ale Oltchim, cu o valoare totala de peste 100 milioane de euro, in urma unor actiuni ilegale ale fostului director general Constantin Roibu, informeaza Bursa.ro.

Audi Q8 - unda verde? Neimpacati, probabil, cu succesul peste asteptari al SUV-urilor coupe de la concurenta, gen BMW X6 si, mai nou, Range Rover Evoque, sefii de la Audi au trecut la actiune. Iar daca pana acum nu va puteati imagina ca in gama Audi ar putea exista un model "peste" Q7, este timpul sa va schimbati convingerile! Cel putin asa sustin cei de la revista Car... Viitorul Audi Q8 ar trebui sa fie un "high-end SUV crossover" adica va reuni tot ce are mai mare, mai bun si mai luxos constructorul de la Ingolstadt. Viitorul model 4x4 sportiv va fi dezvoltat pe versiunea cu ampatament marit a platformei tehnice MLB. Pe aceeasi arhitectura va fi dezvoltata si viitoarea generatie a modelelor Audi Q7, Porsche Cayenne si Volkswagen Touareg, scrie 24auto.ro.