Mark Mobius: "Bursa din Romania, prea mica pentru companiile private". Piata de capital din tara noastra este, momentan, prea mica pentru a atrage companii private de dimensiuni mari, considera Dr. Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets Group. Lipsa lichiditatii nu permite firmelor care doresc sa atraga capital prin bursa sa faca acest lucru, ceea ce le determina sa apeleze la majorari de capital si la credite bancare, ne-a declarat domnia sa. Pentru a depasi acest obstacol, trebuie ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sa devina mai activa in atragerea de investitori, potrivit lui Mark Mobius. Franklin Templeton a ales sa investeasca in tara noastra datorita potentialului de crestere pe care aceasta il prezinta. Principalele probleme cu care compania s-a confruntat, in Romania, constau in dificultatea guvernului de a implementa reforme, ne-a aratat Mark Mobius. Conflictul din Fasia Gaza, precum si tensiunile dintre Iran si Israel, nu au afectat, in mod semnificativ, pietele financiare internationale, problemele presante fiind cele care privesc Europa, este de parere domnia sa. Franklin Templeton a lansat, in acest an, primul fond dedicat continentului african, mizand pe crestere in sectorul bancar, industria alimentara si telecomunicatii, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Topul ansamblurilor rezidentiale cu cele mai bune randamente din chirii. Randamentul oferit de inchirierea unui apartament nou din Bucuresti este superior dobanzii la un depozit in euro si, in unele cazuri, chiar randamentelor promise de fondurile monetare Chiriile micsorate si preturile de achizitie prea putin schimbate fata de perioada de dinaintea crizei au redus considerabil nivelul randamentelor pe care le poti obtine in urma cumpararii unui apartament nou cu scop investitional. Cu toate acestea, inca mai pot fi gasite ansambluri rezidentiale care sa genereze randamente superioare unor depozite bancare sau fonduri monetare. Randamentul investitional este un indicator folosit in piata imobiliara pentru a determina profitabilitatea unei proprietati. In cazul unei locuinte achizitionate cu scop investitional, valoarea neta a acestui indicator se calculeaza prin scaderea impozitului pe venit din chiria anuala generata de imobil, iar rezultatul se imparte la valoarea proprietatii, anunta Capital.ro.

Pe ce au pariat investitorii în ultimii 4 ani Pornim de la o axiomă simplă: nu orice investitor este un om de afaceri, dar orice om de afaceri este, obligatoriu, şi un investitor. Este o regulă confirmată şi de ultimii patru ani, în care îndemnul general către moderaţie şi economisire a fost reinterpretat de oamenii de afaceri. Aceştia au înţeles că nu reacţia, ci acţiunea este secretul prosperităţii financiare, aşa că au continuat să investească, în ciuda faptului că economia a arătat că nimeni nu este de nedoborât. Pare simplu , dar secretul unei investiţii inspirate, mai ales pe timp de criză, este compus din iţe multe şi încâlcite. Cine a ştiut să le descurce?, se intreaba IncomeMagazine

Soferii ar putea plati polite RCA mai scumpe cu 40%. Politele RCA s-ar putea scumpi semnificativ odata cu intrarea in vigoare a unei norme care obliga companiile de asigurari sa stabileasca tarife prin care sa-si acopere integral costurile, dar si marja de profit. Companiile de asigurari au scumpit de la an la an politele de raspundere civila auto (RCA) pentru a-si putea acoperi daunele, dar pentru a inregistra si o marja de profit. Acum, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a elaborat un proiect de modificare a normelor care ar putea duce la o crestere semnificativa a tarifelor la asigurarile RCA. Mai exact, asiguratorii vor fi obligati sa stabileasca tarifele politelor RCA astfel incat valoarea primelor subscrise pe intreg anul sa acopere cheltuielile cu daunele, costurile de emitere si de administrare a politelor, dar si marja de profit, informeaza Adevarul.

Vanzarea anului. Ce se intampla daca magazinele Real devin Auchan. Anuntata vanzare de catre grupul german Metro a magazinelor Real, catre retailerul francez Auchan, s-ar putea concretiza in cateva zile. Tranzactia va conduce inevitabil la inchiderea unor magazine pe piata locala, spun specialistii. "Real a investit enorm in Romania. Era normal ca, in timp de criza, sa nu reuseasca sa isi amotizeze investitiile, dar ceea a determinat decizia de vanzare de pe piata locala, de care se vorbeste de ceva vreme, este si un rezultat al strategiei slabe din ultimul timp si, bineinteles, a situatiei la nivel de grup", a spus pentru EVZ un consultant in fuziuni. Potrivit specialistului, marfa mai scumpa decat a competitorilor Cora, Carrefour si Auchan si, uneori, alegerea nefericita a amplasamentelor, a facut ca Real sa nu aiba in timp succesul pe care il astepta in 2006. In schimb, Auchan a adoptat din start ca strategie politica pretului mic. Ce se intampla daca Auchan preia afacerea Real? Integral in EVZ.

Traicu: "Instanta a suspendat executarea silita a activelor Oltchim". Ieri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu. Decizia va sosi in scris la combinatul valcean, in aceste zile sustine domnia sa. La finele saptamanii trecute, ziarul "BURSA" a publicat in exclusivitate ca active importante ale combinatului valcean au fost puse gaj pentru furnizori controversati, ascunsi in paradisuri fiscale, dupa cum ne-au declarat surse ministeriale. Corpul de Control al ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, tot incear-ca sa desluseasca, de vreo doua luni, modul in care a fost administrat Oltchim de Constantin Roibu si cum a fost capusat combinatul, iar DNA nu este strain de problema. Potrivit surselor noastre, ancheta ar fi scos la iveala ca mai multe firme cu actionariat in paradisuri fiscale au primit gaj active ale Oltchim, cu o valoare totala de peste 100 milioane de euro, in urma unor actiuni ilegale ale fostului director general Constantin Roibu. Un astfel de gaj de 42 milioane euro (active de pe platforma petrochimica de la Arpechim, modernizate cu 60 milioane de euro - fonduri de la stat) a fost dat companiei Polchem Societe Anonyme pentru o datorie de doar 7 milioane de euro, anunta Bursa.ro.

Aveti datorii prea mari la Fisc? Vi le puteti esalona pe sapte ani. Potrivit celor mai noi noilor reglementari contabile, esalonarile la plata pentru contribuabilii care inregistreaza obligatii fiscale in suma totala mai mare de 300 de milioane de lei pot fi acordate pe o perioada de pana la sapte ani. Statul cere garantii a caror valoare poate ajunge la 16% din valoarea datoriei. In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 772/15.11.2012, a fost publicata Legea nr. 209/2012 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale care a modificat si completat si unele prevederi ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, informeaza Adevarul.

ePatrol, masina de politie din anul 2025. Salonul Auto de la Los Angeles nu este doar locul unde vor fi vazute cele mai noi modele ale companiilor auto. Pentru a noua oara, expozitia va fi locul unde echipele de design ale celor mai importante companii auto vor intra intr-o competitie de creatie a celor mai interesante genuri, prin prezentarea unor concepte vizionare pe tema mobilitatii individuale. In 2012, echipele de design au fost provocate sa creeze masina de politie a anului 2025, destinata patrularii pe autostrazi. Solutia furnizata de divizia BMW, DesignworksUSA, demonstreaza ca echipa de design BMW poate oferi mult mai mult decat cei 40 de ani de istorie bogata in design de produs. Conceptul vizionar ePatrol ofera o idee despre puterea inovatoare si gandirea viitoare pe care compania-mama BMW Group, dar si clientii externi din principalele industrii le asteapta de la DesignworksUSA in urmatorii 40 de ani, scrie 24auto.ro.