Se intorc autostrazile scumpe: Pregatiti-va sa dam 14 milioane de euro pe km. Compania de Autostrazi are publicate pe site-ul sau mai multe proiecte de drumuri expres, printre care se afla si Craiova-Pitesti anuntata de Victor Ponta la finalul saptamanii trecute. Drumul expres este o autostrada mai scurta cu doua benzi pe sens, construit ca sa lege doua orase relativ apropiate. De exemplu, Craiova-Pitesti are 121 de km, dar sunt drumuri expres care pot avea o lungime de doar 20 de km sau chiar 12 km. Guvernul se pregateste asadar sa construiasca o serie de drumuri expres, ale caror vi le prezentam mai jos, asa cum sunt ele publicate pe site-ul Companiei de Drumuri si Autostrazi: Legatura rapida cu Drumul Nordului: 10,6 milioane de euro pe km Lungime - 19,12 km Valoarea estimata a proiectului - 203 milioane de euro, dezvaluie Capital.ro

BusinessFoto: Colaj foto

Ce cred analistii straini despre ce vrea si ce poate viitorul Guvern USL. Fitch considera ca aversiunea fata de reformele structurale si privatizari va creste, Comerzbank este de parere ca promisiunile de atenuare a austeritatii nu vor fi respectate iar Raiffeisen vede negocieri mult mai dure ca pana acum cu FMI in timp ce BCR nu exclude un curs de peste 4,6 lei/euro daca reapare instabilitatea politica. Cum opiniile analistilor in parohia carora se gaseste Romania nu difera prea mult de cea a investitorilor focalizati pe tara noastra putem spune ca din rapoartele principalelor banci si agentii de rating se poate deduce viitoarea dinamica a fluxurilor de capital spre si dinspre Romania, citeaza Romania libera.

Bancile, ingenunchiate? Romanii cu credite scapa de comisioanele abuzive Bancile percep romanilor in mod necuvenit cel putin 600 de milioane de euro, prin impunerea in contractele de credit a unor clauze abuzive, traduse prin dobanzi majorate unilateral, comisioane suplimentare si penalitati foarte scumpe. Practic, avalansa unor decizii judecatoresti definitive, care deja au obligat institutiile bancare sa elimine aceste clauze abuzive, i-a speriat intr-atat pe bancheri incat au cerut sprijinul BNR si al Ministerului Justitiei pentru modificarea noului Cod de Procedura Civila, scrie Income Magazine

Transelectrica si OPSPI au uitat sa se prezinte la procesul cu Dimofte. Transelectrica a fost data in judecata de un actionar, Tudor Dimofte, care contesta trecerea de la sistemul unitar la sistemul dualist de conducere. La finele lunii noiembrie, instanta a acordat termen de judecata pentru ieri, astfel incat reclamantul (Tudor Dimofte) sa ia cunostinta de intampinarea depusa de Transelectrica SA, precum si de cererile de interventie depuse in interesul companiei de catre Ministerul Economiei prin OPSPI si de Fondul Proprietatea (actionar minoritar semnificativ, care sustine trecerea la sistemul dualist de conducere). Numai ca, la sedinta de ieri, au lipsit juristii Transelectrica si cei ai OPSPI, sustin surse din companie. Se pare ca acestia ar fi uitat sa se prezinte la Tribunal fix cand trebuiau sa sustina cauza trecerii la conducerea dualista, potrivit Bursa.

Apartamentele cu doua camere din Berceni si Titan de 55.000 de euro, cele mai cautate locuinte noi din Bucuresti. Un studiu lansat de portalul imobiliar Imopedia indica faptul ca pretul ramane principalul criteriu de alegere a unei locuinte noi, urmat de stadiul de finalizare a lucrarilor si de zona sau suprafata. In aceste conditii cele mai cautate apartamente din Bucuresti sunt cele cu doua camere din zone complet diferite, Berceni/Popesti Leordeni si Titan. 87% dintre cei aflati in cautarea unei locuinte noi prefera proiecte finalizate, 10% dintre bucuresteni sunt dispusi sa cumpere o locuinta in curs de construire, iar doar 3% intentioneaza sa cumpere un apartament aflat inca in stadiul de proiect, scrie Business Cover.

Cel mai mare proces colectiv castigat de clientii Volksbank. Banca ar trebui sa schimbe contractele a peste 300 de oameni. Aproximativ 300 de clienti ai Volksbank, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, au castigat, in prima instanta, procesul pe care l-au intentat bancii. Institutia de credit are la dispozitie inca doua cai de recurs. De altfel, reprezentantii bancii ne-au declarat ca vor apela la recurs. Instanta a decis ca anumite clauze contractuale, adica cele referitoare la comisionul de risc si la majorarea unilaterlkaa a dobanzii sunt abuzive. " Aceasta noua solutie este in deplin acord cu solutiile pronuntate anterior de instantele de judecata, atingandu-se astfel dezideratul interpretarii si aplicarii unitare a legii.", considera avocatul Piperea, scrie Capital.ro

Miscarea Fair Trade se simte si in Romania Fair Trade sau comert echitabil. Un termen binecunoscut in Vest, dar deocamdata doar o nisa in Romania. Produsele provenite din acest tip de comert se intalnesc in tara noastra in special in sectorul cosmetic, in unele magazine specializate, dar si in saloane de intretinere corporala, iar in ultima vreme incep sa fie promovate si de unele retele de retail. Cu o vechime de peste 50 de ani, scopul declarat al aparitiei comertului echitabil a fost acela de a reduce saracia in tarile din Africa, Asia si America Latina prin stabilirea unor relatii directe si de lunga durata cu producatori dezavantajati si facilitarea accesului acestora la o piata dezvoltata, scrie Income Magazine

Dupa patru ani de la nationalizare, Guvernul SUA iese din actionariatul AIG. La patru ani dupa de Guvernul Statelor Unite ale Americii a nationalizat compania de asigurari AIG, salvand-o de la falimentul iminent dictat de criza financiara, Trezoreria scoate la vanzare participatia de 16% pe care o detine la companie. Pretul estimat pentru actiunile pe care statul American le detine la AIG este de 7,6 miliarde de dolari. Trezoreria SUA a scos la vanzare cele 234,2 milioane de actiuni ale AIG, potrivit unui comunicat transmis luni de guvernul SUA. Pretul pentru o actiune este de 32,50 de dolari, potrivit Bloomberg. Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group si JPMorgan Chase&Co. se vor ocupa de gestionarea ofertei, au declarat oficialii Trezoreriei, scrie Adevarul.

Vocea din On-line. Studiu de mystery calling. 90% dintre operatorii din departamentele de "customer support" ai jucatorilor de pe piata IT on line, nu au oferit detalii despre politica de garantie a produselor recomandate, conform unui studiu de mystery shopping efectuat de VBS - Business Solutions. Totodata acestia au oferit raspunsuri evazive cand potentialii clienti s-au interesat de procedura de returnare adoptata de companie. Contactarea telefonica a serviciului de "customer support" in comertul electronic porneste de la doua nevoi esentiale ale potentialilor clienti. In primul rand acestia au nevoie de o reasigurare ca in spatele acelui site exista o companie reala. In acest stadiu transferul de incredere este esential. Pe de alta parte ar fi nevoia de consiliere, mai exact modul in care operatorii ar trebui sa transpuna caracteristicile produselor in beneficii reale pentru utilizatori, conform cerintelor exprimate, scrie Excellence Club.

CAPITAL, DUPA 20 DE ANI:Cum s-a facut de s-a lansat Capital in social media. Sa va zic din Jurasicul internetului, cand dinozaurii de la Capital eram fani NetScape, cautam pe www cu AltaVista, Lycos si HotBot, iar Pentium II ni se parea varful tehnologiei hard. Prin toamna lui '98, dupa vreun an-juma' de gandire profunda si complet pe langa, am reusit sa punem online www.capital.ro acum, site nu i-as mai putea spune, ca era practic o vitrina cu articolele luate din print, si alea postate cu 24-48 ore intarziere, sa nu ne fuga cititorii de la taraba :) ...In fine, dupa alte cateva incercari ratate de socializare, i se face unui teenager lehamite si ne arunca din taste: "Ia zi, mai capitalule, cat e dolarul astazi?" "8.543 lei, multumesc de intrebare"- recit eu cu toata forta tastaturii. Si a venit, a venit replica prin care s-a consfintiat intrarea revistei in social media: "Io-te ma, asta-i chiar de la Capital, sa-mi bip bip!" Bip!