Cine isi va distruge primul moneda in razboiul valutar mondial? A venit si vremea bilanturilor de sfarsit de an si a prognozelor pentru anul viitor. Dupa cum ne-a obisnuit de mai mult timp, banca daneza de investitii Saxo Bank si-a publicat prognozele "scandaloase" pentru 2013. Acestea au fost preluate pe larg de presa internationala si cea nationala. De un interes mai scazut s-a bucurat, din pacate, cuvantul inainte al lui Steen Jakobsen, economistul sef al bancii. "Macroeconomia nu mai are munitii pentru imbunatatirea sentimentului de pe piete", scrie Jakobsen, iar "noua nu ne-a ramas decat sa ne rugam pentru un viitor mai bun", in conditiile in care "am fost redusi la statutul de observatori ai actiunilor bancilor centrale, ca o hoarda de drogati care asteapta urmatoarea injectie de lichiditate", scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cum sa iti asiguri pensia din inchirierea unei locuinte luate pe credit. Achizitia unei garsoniere pe credit intr-unul dintre ansamblurile rezidentiale din Bucuresti ar putea asigura investitorului o renta lunara cuprinsa intre 230 si 500 de euro, dupa 10-15 ani in care isi stinge datoria din chirii. Te-ai gandit vreodata sa iti asiguri o pensie altfel decat cotizand o viata la stat, iar in cele din urma sa primesti o pensie de mizerie? Desigur, multi ar spune ca o solutie ar fi pensiile private, dar ar mai fi o varianta care poate asigura randamente superioare acestora si fara a avea restrictii de utilizare. Mihai M. si-a propus sa isi faca bani de pensie cumparand apartamente pe credit, pe care apoi sa le inchirieze pentru a plati ratele. El are deja patru apartamente si intentioneaza sa cumpere inca doua, toate finantate prin credit. La o chirie lunara medie de 280 euro, el va avea un venit lunar net de aproximativ 1.500 euro cumulat, ceea ce este extrem de confortabil la varsta de pensionare. In plus, proprietatile sale constituie o buna rezerva de lichiditate pentru situatii neprevazute, anunta Capital.ro.

Anul 2013: de unde va porni noul guvern pe plan economic. Potrivit prognozei oficiale, anul 2013 ar urma sa consemneze cea mai ridicata valoare medie din urmatorii patru ani, si anume 4,50 lei/euro. Cu toate acestea, leul se va aprecia cu 3,7% in termeni reali fata de moneda unica europeana ( ajustat cu diferenta de inflatie intre Romania si zona euro), adica puterea sa de cumparare se va majora cu 3,7% comparativ cu cea a euro. Ministerul Finantelor va trebui sa ramburseze in 2013, la fel ca si in 2014, circa 1 miliard de euro (0,7% din PIB) in contul datoriei asumate, cu caracter exceptional, catre Fondul Monetar International pentru a acoperi necesitatile bugetare la finele lui 2009. Alte 1,8 miliarde euro reprezinta totalul obligatiunioor denominate in euro si emise pe piata locala dar aici se vor contabiliza numai costurile de rostogolire a datoriilor ( sumele pentru plata dobanzilor si costurile unor imprumuturi noi echivalente ca valoare), informeaza Cursdeguvernare.ro.

Diferenţa dintre sănătatea unui român şi cea a unui occidental: 1.200 euro anual Sumele destinate Sănătăţii în 2012, adică aproximativ 5,5 miliarde euro, s-au terminat în septembrie. Pentru 2013, guvernanţii spun că bugetul alocat Ministerului Sănătăţii va fi întocmit cu mai multă grijă, pentru ca situaţia din acest an să nu se repete. Calculele făcute arată că pentru reformarea reală a sistemului ar fi nevoie de un effort mixt, public-privat, ce s-ar traduce în minim 10 miliarde de euro alocate acestui sector doar pentru un an, scrie Income Magazine

Proiectul ambitios al lui "Ceausescu de Africa": o capitala de sute de miliarde de dolari in mijlocul junglei. In inima unei jungle din Guineea Ecuatoriala se construieste un proiect ambitios, de sute de miliarde de euro. Mai exact, presedintele tarii, Teodoro Obiang, vrea sa ia fata vecinilor cu cea mai luxoasa capitala din Africa Centrala si de Vest. Toate astea, in timp ce locuitorii incearca sa supravietuiasca cu un dolar pe zi. Daca ar fi sa judecam dupa rezervele uriase de petrol, am putea spune ca Guineea Ecuatoriala este una dintre cele mai bogate natiuni din lume. In schimb, cei sub un milion de locuitori ai tarii africane traiesc la limita subzistentei, in timp ce presedintele Obiang incearca sa transforme visul unui oras extravagant in realitate. Noul oras, care ar urma sa gazduiasca principalele institutii ale statului, dar si aproximativ 200.000 de oameni, este construit intr-o zona izolata a junglei, iar costurile proiectului se ridica la sute de miliarde de dolari, scrie Adevarul.

BCR, obligata de instanta sa restituie comisioanele incasate abuziv. Judecatoria Sectorului 3 a respins contestatia Bancii Comerciale Romane (BCR), in cadrul unui proces colectiv cu 131 de clienti, prin care institutia a solicitat suspendarea executarii silite hotarata anterior de instanta, potrivit deciziei Judecatoriei. In urma pronuntarii sentintei, BCR se afla in procedura executare silita pentru suma de un milion de lei, pe care trebuie sa o plateasca catre clienti, comisioanele din contractele de credit fiind declarate de instanta drept abuzive, ne-a precizat Gheorghe Piperea, avocatul care ii reprezinta pe clienti. Domnia sa ne-a spus: "Nu doar bancile executa silit, ci si clientii pot executa bancile. Banca a incercat sa opreasca executarea silita prin mai multe contestatii, care insa au fost res-pinse. Costurile proceselor bancii se rasfrang asupra clientilor si asupra angajatilor", anunta Bursa.ro.

Greu de pensionat Retragerea din activitate este greu de conceput pentru oamenii de afaceri cu businessul în sânge, deşi au peste 50 de ani şi au strâns suficient de mulţi bani pentru o viaţă liniştită. Cum arată planurile pentru perioada de aur ale unor afacerişti obişnuiţi să ruleze zeci milioane de euro anual?, se intreaba Income Magazine

MINI John Cooper Works Paceman. Modelul cu performante de varf este bazat pe primul Sports Activity Coupe din clasa compacta. Conducatorul si pasagerii din cele patru scaune individuale se bucura de senzatia de cursa, motorul supraalimentat dezvolta 218 CP, echiparea standard include tractiune integrala ALL4, un kit aerodinamic, jante de 18 toli din aliaj usor si suspensie sport mai joasa. Noul model va fi disponibil in Romania din luna martie, in acelasi timp cu debutul mondial, cu un pret de pornire de 31.300 euro fara TVA. MINI John Cooper Works Paceman combina calitatile sportive si stilul inconfundabil pentru a introduce o noua dimensiune a placerii condusului in segmentul compact premium. Sistemul de propulsie provenit din curse si tehnologia sasiului creeaza premisele unei agilitati deosebite, iar conceptul general al primului Sports Activity Coupe din aceasta clasa ii confera un impact imediat, informeaza 24auto.ro.