NBG, Eurobank, Alpha si Piraeus Bank au nevoie de 28 miliarde de euro pentru recapitalizare. Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia a urcat la aproape 28 miliarde de euro, dupa raportarea rezultatelor trimestriale ale grupurilor bancare elene, a relatat ieri site-ul ekathimerini.com, citat de Agerpres. Astfel, Piraeus Bank a anuntat joi ca necesitatile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank. National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro, informeaza Bursa.

Business reportFoto: Colaj foto

Cu cat vor scumpi politele RCA noile schimbari legislative. Noile norme privind asigurarile RCA nu aduc schimbari majore, dar unele prevederi si o mai stricta supraveghere a pietei s-ar putea resimti printr-o crestere semnificativa a tarifelor In cele din urma, din noile norme privind asigurarile de raspundere civila auto a disparut obligativitatea specificarii unei marje de profit, asa cum se vehicula intr-o prima varianta, tarifele trebuind calculate la fel ca anul trecut. Adica, astfel incat asiguratorii sa garanteze permanent acoperirea obligatiilor ce decurg din contractele de asigurare, rezervele tehnice de dauna, precum si cheltuielile de functionare, ceea ce este echivalent cu o marja de profit de cel putin 0%. Numai daca s-ar respecta aceasta prevedere tarifele medii pe RCA ar trebui sa creasca cu peste 40%, pentru a fi acoperita rata combinata a daunei. Un studiu care include toate tarile membre ale Uniunii Europene releva faptul ca, in privinta daunalitatii, Romania ocupa primul loc pe segmentul RCA, cu cea mai mare rata combinata a daunei, de 146%, scrie Capital.

Cele mai asteptate modele care vor fi lansate in 2013. Anul care se pregateste sa mearga la culcare a fost unul teribil de greu pentru industria auto. Vanzarile de masini noi in Romania au scazut cu peste 20 de procente, iar producatorii sunt destul de rezervati in privinta viitorului pietei. In general, se merge pe ideea unor autoturisme cu un consum mai mic de combustibil si a vehiculelor ecologice. Cu toate acestea, importatorii si distribuitorii celor mai importanti constructori de masini anunta pentru 2013 intrarea pe piata locala a unor noi modele. Fara exceptie, de la Honda si Ford pana la Skoda si Dacia, 2013 aduce in showroom- urile din Romania atat versiuni facelift ale unor modele anterioare, cat si noutati absolute. Integral in EVZ.

Sezonierii din agricultura, constructii si turism au umflat statisticile pietei muncii. In vara si toamna acestui an, numarul salariatilor a ajuns la aproape 6,3 milioane, un record al ultimilor patru ani. Economistii spun ca avansul vine din angajarile temporare, care acum se inregistreaza, nu din crearea unor locuri de munca stabile. Gradul de ocupare a fortei de munca a crescut spectaculos in lunile de mijloc ale acestui an, iar efectivul de salariati a ajuns la 6,27-6,28 milioane de persoane, arata datele centralizate la Institutul National de Statistica (INS). O astfel de cifra a mai fost depasita doar in ultimul trimestru din 2008, cu 6,34 milioane de salariati, dupa care Romania a intrat in cea mai severa recesiune si numarul angajatilor a oscilat intre 6,02 si 6,15 milioane. In acelasi timp, populatia inactiva de peste 15 ani a scazut pentru prima data dupa mai bine de cinci ani sub pragul de 8 milioane de persoane in trimestrul al treilea din 2012. Iar somajul a coborat la 6,8%, dupa ce ani la rand a fost de peste 7%, chiar 7,5%, mai reiese din datele INS, relateaza Adevarul.

Investitorii straini nu mai pot cumpara terenuri agricole in Ungaria. Investitorii straini nu vor mai avea dreptul sa cumpere terenuri agricole in Ungaria, prevede o lege votata saptamana aceasta de parlamentul ungar si calificata drept istorica de guvernul de la Budapesta, transmite AFP. In viitor, numai cetatenii unguri vor putea sa cumpere terenuri agricole in Ungaria', se precizeaza intr-un comunicat emis de Ministerul Dezvoltarii. Constitutia garanteaza ca pamantul ungar este un tezaur national, o mostenire a noastra comuna (...) si il protejeaza de speculatori, mai mentioneaza comunicatul, concluzionand ca votul din parlament este o decizie istorica si inceputul unei noi ere pentru agricultura. Actul normativ prevede atat interdictia pentru straini de a achizitiona terenuri agricole ungare, cat si angajamente pentru protejarea resurselor forestiere si de apa ale tarii, scrie Capital.