Creditul in valuta a disparut. Cel in lei, scade. Potrivit ultimelor date furnizate de banca centrala, creditul neguvernamental a scazut cu 0,5% in termeni reali. Creditarea in valuta a avut cele mai drastice scaderi, astaty pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice. Singurul imprumut care s-a acordat in noiembrie a fost cel in lei si doar catre IMM-uri. Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in luna noiembrie 2012 cu 0,5 la suta (-0,5 la suta in termeni reali) fata de luna octombrie 2012, pana la nivelul de 228,99 miliarde lei. Scaderea s-a datorat diminuarii creditarii in valuta pe toate planurile, pe fondul procesului de dezintermediere financiara la nivel european. Cea mai mare scadere a inregistrat-o creditul in lei pentru populatie, care s-a diminuat in noiembrie 2012 cu 2,3% fata de noiembrie 2011, potrivit Capital.

BusinessFoto: Colaj foto

Super-cablul submarin de jumatate de miliard de euro care va lega Romania de Turcia. Retelele de electricitate ale Turciei si Romaniei vor fi conectate printr-o magistrala cu o capacitate de 800 MW. Insa nu e vorba de o retea de fire de inalta tensiune cocotate pe stalpi, ci de un super-cablu, ce va fi intins de roboti pe fundul Marii Negre. In urma cu aproape 9 ani, experti energeticieni din Romania si Turcia se asezau intaia oara la masa, pentru a discuta un proiect futurist de interconectare a retelelor lor electrice. E vorba de o magistrala submarina de transport al electricitatii. ldeea a plecat de la ministerele de resort ale celor doua tari, care au mandatat si incurajat cele doua companii nationale de transport a electricitatii sa conlucreze pentru a realiza studiile preliminare necesare fundamentarii unui astfel de proiect. In 15 februarie 2006 s-a incheiat un "Joint Statement" intre cele doua ministere de resort din Romania si Turcia, urmat, in noiembrie 2006, de un "Joint Position Paper" intre Transelectrica si TEIAS. In ciuda pasilor marunti si a perioadelor de stagnare, specialistii fac pasi inainte pentru lansarea mega- proiectului "la apa", scrie Romania libera

Apartamentele, la jumatate de pret din cauza crizei. Unde sunt cele mai mari ieftiniri. Din martie 2008, (momentul de varf al pietei imobiliare, cand pretul mediu cerut pentru locuintele vechi si noi din intreaga tara a atins nivelul maxim) pana in decembrie 2012, apartamentele s-au ieftinit cu 52%, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro. Apartamente Astfel, daca un metru patrat util costa, in medie, la nivel national, 2.058 de euro inainte de valul de scaderi provocate de recesiune, acum aceeasi unitate de suprafata poate fi achizitionata cu mai putin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro. Cele mai mari ieftiniri le-au cunoscut apartamentelor din Capitala, unde pretul pe metru patrat a scazut, in medie, cu 49,5% pentru apartamentele noi si vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la 1.142 de euro pe metru patrat in decembrie 2012, scrie EVZ.ro

Cine a cantat prohodul zonei euro in acest an, dar s-a inselat. Pesimistii isi ajusteaza acum predictiile. Multi economisti si investitori cunoscuti au anticipat in acest an ca zona euro se va dezintegra sau ca va ajune la un numar mai restrans de membri, insa cu totii au fost nevoiti sa-si modifice predictiile privind iminenta dezastrului dupa ce uniunea monetara a rezistat inca un an. In luna mai a acestui an, in timp ce zona euro se adancea in criza, economistul Paul Krugman, castigator al premiului Nobel, a scris unul dintre cele mai pesimiste comentarii ale sale in "New York Times", intitulat "Apocalipsa in curand". "Dintr-o data a devenit usor de vazut cum euro - marele experiment al unei uniuni monetare fara uniune politica - se poate desface din incheieturi. Nu discutam despre o perspectiva indepartata. Lucrurile se pot inrautati cu o viteza ametitoare, in doar cateva luni, nu ani", scria Krugman. Laureatul premiului Nobel pentru Economie nu a fost singurul care a formulat astfel de aprecieri privind Si miliardarul american George Soros afirma, in luna iunie, ca Germania are la dispozitie doar trei luni pentru a evita un dezastru european, scrie Adevarul.

Creditele si depozitele vor inregistra ritmuri de crestere sub 10%, in 2013. Creditele cat si depozitele vor inregistra ritmuri de crestere de sub 10%, in 2013, iar depozitele vor avansa mai rapid decat creditele datorita unui comportament prudent al populatiei, a declarat Eugen Sinca, analist sef BCR, relateaza Agerpres. "Cresterea salariilor din sectorul public din 2012, posibila majorare a pensiilor din 2013 si cresterea sumelor de bani trimise acasa de romanii din strainatate vor sustine procesul de economisire in viitor. Creditarea persoanelor fizice se va orienta tot mai mult pe partea de lei, in conditiile unei variatii destul de ample a leului fata de euro (in intervalul 4,4 - 4,7) si a unei posibile reduceri a dobanzilor la lei spre finalul anului 2013", a precizat Sinca potrivit Bursa.

O treime dintre companiile romanesti au avut cifra de afaceri zero in 2011. Numarul firmelor care nu raporteaza niciun fel de activitatea este prea mare, respectiv aproape o treime din totalul societatilor inregistrate. In mod normal respectiva companie nu ar trebui sa mai existe; lipsa veniturilor nu justifica mentinerea in "viata" a societatii. Si atunci de ce 178.020 firme nu au raportat niciun venit in 2011 (in crestere cu 6% fata de 2010)? Cel mai probabil, principala cauza este birocratia si "specificul" ei local, respectiv controlul tendentios. Exista, spre exemplu, firme cu activitate sezoniera, cum ar fi vanzarea de cadouri speciale in perioada sarbatorilor. Cum afacerea respectivei companii se desfasoara doar 2-3 luni pe an, in mod normal, ar trebui ca in restul timpului activitatea sa fie suspendata. Adica sa nu fie nevoie sa depuna bilantul contabil, care este zero luna de luna sau trimestru de trimestru, potrivit Business Cover.

In ce valuta este bine sa tii banii anul viitor. Euro ar putea castiga si la anul teren in raport cu moneda locala. Depozitele in valuta par, asadar, mai avantajoase Investitiile in dolari pot fi riscante, dar cele in euro promit castiguri interesante Criza politica a impins moneda nationala la minime istorice in raport cu cea europeana, in acest an. Spre final de an, leul a reusit insa sa isi revina, si sa recupereze pierderile inregistrate in ultimele sase luni. In ce moneda ar fi bine insa sa pastram banii anul viitor? Leu sau euro? In ultimele zile, leul a castigat nu mai putin de 1,2% in raport cu moneda europeana, dar motivul pentru care s-a intarit este unul de conjunctura. Concret, strainii au schimbat euro pentru lei, pentru a cumpara titluri de stat romanesti, care ofera unele din cele mai promitatoare profituri din regiune, scrie EVZ.ro

Petrolistii, printre primii 10 exportatori ai Romaniei. Cele mai mari companii petroliere de pe piata locala se numara printre primii zece exportatori ai tarii, vanzarile in afara granitelor realizate de Rompetrol, OMV Petrom si Lukoil reprezentand 7% din exporturile totale ale Romaniei. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile in strainatate ale primilor zece exportatori sunt in crestere cu 1,3%, de la 6,087 miliarde de euro la 6,165 miliarde de euro. Raportat in lei, exporturile primilor zece exportatori sunt mai mari cu 6,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Primul loc este adjudecat de Automobile Dacia, companie care si-a pastrat medalia de aur din ultimii ani in ceea ce priveste exporturile. Pe locul secund a urcat o alta companie din grupul francez Renault, actionarul majoritar al uzinei auto de la Mioveni, mai exact Renault Industrie Roumanie, potrivit Capital.