"AnaCap", din nou in discutii pentru preluarea Bancii Carpatica. Fondul de investitii britanic "AnaCap" a solicitat Bancii Nationale a Romaniei (BNR) o intalnire sa discute despre preluarea Bancii Comerciale Carpatica (simbol BCC), intrevederea urmand sa aiba loc in perioada urmatoare, potrivit surselor noastre. Pana la inchiderea editiei, nici Banca Comerciala Carpatica, nici "AnaCap" nu au raspuns solicitarii ziarului "BURSA" cu privire la acest subiect. Astfel, BCC a reintrat in atentia "AnaCap", dupa ce in 2011 au existat zvonuri despre o posibila vanzare a bancii catre fond, care insa au fost infirmate de proprietarul bancii Ilie Carabulea. Informatii despre negocieri au ajuns si in piata de capital, starnind interesul investitorilor pentru titlurile bancii, care au crescut puternic, in ultimele zile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu circa 32%, fiind inregistrate volume de tranzactionare de peste 13 milioane de actiuni, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Anul in care marii retaileri de moda au cucerit Romania. Daca 2011 a marcat intrarea in Romania a H&M si New Look, fapt care a dus competitia la cote maxime, anul trecut, retailerii de fashion au ales dezvoltarea la nivel national. Rezultatele s-au vazut rapid: niciun mall fara un magazin de brand La finalul anului 2012, mai toti marii retaileri de fashion erau prezenti in Romania, direct sau prin franciza. Pe o piata estimata la peste doua miliarde de dolari, grupul Inditex e rege, dar restul competitorilor la nivel european ii sufla in ceafa prin expansiune rapida. Oricum, extinderea a fost cuvantul de ordine in anul ce s-a incheiat, cei mai importanti retaileri internationali ajungand - asa cum se estima intr-un studiu al PMR Corporate in urma cu un an - la o cota de piata de aproximativ 40%. Cu siguranta, daca n-ar fi fost incetiniti de termenele de predare ale centrelor si galeriilor comerciale, numarul magazinelor deschise ar fi fost dublu, iar penetrarea pietei mai mare. Nu de alta, dar inclusiv proprietarii de malluri se asteapta la venituri mai mari odata ce retailerii cei mai importanti isi deschid unitati, anunta Capital.ro.

Află care sunt cele mai fiabile maşini second-hand Află care sunt cele mai fiabile maşini second-hand TUV 2013 (organismul de inspecţie tehnică din Germania) a făcut publică lista celor mai fiabile maşini second-hand, în 2013. Argumentele în baza cărora se întocmeşte raportul TUV vizează durata utilizării, astfel: de până la 3 ani, 5, 7, 9, respectiv 11 ani, evidenţiindu-se, practic, problemele majore apărute în exploatarea fiecărui model luat în discuţie. Iată lista completă a celor mai fiabile maşini, conform TUV, scrie Income Magazine

Piata auto, de cinci ori mai mica decat in 2007. Dacia, "masina romanului" si in 2012. Piata auto inregistreaza un al cincilea an consecutiv de scadere. Daca in 2007, anul de glorie, se vindeau peste 300.000 de masini noi, anul trecut numarul acestora a ajuns la doar 66.500, conform statisticilor DRPCIV. Astfel in 2012 s-a inregistrat o scadere de 19% fata de 2011. Doar vanzarile de masini second-hand au inregistrat din nou cresteri spectaculoase. Criza se resimte in continuare la fel de puternic in sectorul auto european, care probabil va inregistra la nivelul uniunii o scadere de pana la 8 procente pentru anul 2012. In Romania au fost inregistrate printe cele mai mari scaderi incepand din 2007 si pana acum, masurile guvernantilor fiind inexistente sau insuficiente pentru a salva o piata aflata in declin. Doar Cipru, Grecia si Portugalia probabil vor incheia anul mai slab decat Romania in cadrul UE. Nici Dacia nu sta mai bine, avand o scadere fata de 2011 de 30%. Totusi producatorul national, aflat sub patronajul Renault, ramane in continuare cea mai vanduta masina in Romania, cu aproximativ 16.500 de unitati, informeaza Romania Libera.

Noua bancnota de 5 euro a fost dezvaluita de Banca Centrala Europeana. Banca Centrala Europeana a dezvaluit, pe site-ul sau, cum va arata noua bancnota de 5 euro. Evenimentul, programat pentru ora 17.30 (ora Romaniei), a fost anuntat inca din 2012. UPDATE Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a dezvaluit astazi noua bancnota de 5 EUR din seria "Europa". Aceasta dezvaluire a reprezentat punctul culminant al deschiderii expozitiei "Noua fata a euro", care are loc la Muzeul de arheologie din Frankfurt pe Main in perioada 11 ianuarie-10 martie 2013. Noua bancnota de 5 EUR a beneficiat de progresele inregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii cu peste zece ani in urma. Aceasta include unele elemente de siguranta noi si optimizate. Filigranul si holograma prezinta portretul Europei, personaj din mitologia greaca ce a dat numele acestei serii de bancnote. Un "numar verde-smarald" care atrage privirea isi schimba culoarea din verde-smarald in albastru-inchis si creeaza un efect luminos care se deplaseaza in sus si in jos, scrie Adevarul.

Oportunităţile lui 2013. Un nou an crucial pentru energia românească. Al câtelea? Promisiunea unor mişcări investiţionale ample în sistemul energetic revine obsesiv în spaţiul public dar, în realitate, de la an la an, nu se schimbă nimic. Lipsesc investitorii la marile proiecte de investiţii - Cernavodă, Tarniţa- Lăpuşteşti-, iar povestea listării la bursă a unor pachete minoritare va intra în al treilea an de intenţii. Doar sectorul regenerabilelor, campionul en-titre al investiţiilor străine, se prezintă cu interes şi sub auspicii similare rezultatelor anului 2012. Industria energetică şi agricultura sunt cele două sectoare grele ale României de la care se aşteaptă performanţe excepţionale şi care să ajute la urnirea economiei în perioada de criză, scrie Income Magazine

Transelectrica si Transgaz trec la Ministerul Finantelor. Transelectrica si Transgaz vor trece din subordinea Ministerului Economiei in cea a Ministerului Finantelor, sustin surse ministeriale. De asemenea, companiile din productia de energie si gaze vor ramane in subordinea lui Constantin Nita, care va conduce viitorul Minister al Energiei (n.r. domnia sa este, deocamdata, ministru delegat), mai spun sursele noastre, care afirma ca OPSPI va ramane la Ministerul Economiei condus de Varujan Vosganian, dar fara companiile din domeniul energetic. O directiva europeana impune separarea activitatilor de transport, distributie si productie a electricitatii si gazelor naturale. Acest proces a fost implementat in tara noastra, dar statul a privatizat doar distributia de gaze si de electricitate, ramanand proprietar pe transport si productie, anunta Bursa.ro.

Mii de apartamente executate silit, cu 25% mai ieftine. Vezi aici ce preturi au. Anul 2013 vine cu vesti bune pentru cei aflati in cautarea unei locuinte, dar si pentru cei interesati de investitii imobiliare, dupa ce majoritatea bancilor a redus preturile bunurilor aflate in executare silita cu 25%, potrivit datelor centralizate de portalul Executari.COM. "Cei interesati au invatat deja ca, daca la prima licitatie, bunul nu se vinde, la a doua, pretul va scadea obligatoriu cu 25%. Asadar, in 90% dintre cazuri, in ultima vreme, nu se prezinta nimeni la prima licitatie pentru bunurile executate silit si astfel bancile sunt fortate sa porneasca a doua licitatie de la 75% din pretul evaluat initial", a declarat Elena Puica, directorul comercial al Executari.COM. Potrivit acesteia, inceputul lunii ianuarie aduce pe site-ul Executari.COM o oferta care cuprinde mii de imobile, cu preturi reduse, incepand de la 2.325 de euro pentru o garsoniera, informeaza Capital.ro.

Mercedes E 63 AMG - prima imagine. Intr-o fotografie "de familie", cu toate versiunile 2013 cu facelift ale Clasei E, apare si varful de gama, E 63 AMG. Este o surpriza, avand in vedere ca, pana acum, Mercedes a prezentat detalii doar despre sedan, break, coupe si cabrio, pastrand tacerea in legatura cu cea mai performanta varianta. Cu doar cateva zile inainte de premiera mondiala, din cadrul Salonului de la Detroit, asadar si versiunea AMG este dezvaluita, insa oarecum discret. Imaginea a fost realizata pe circuitul de testare Stuttgart-Unterturkheim. Momentan Mercedes nu a dat detalii tehnice despre noul model, insa din comentariile asociate cu aceasta fotografie, pe pagina de Facebook a constructorului, este certa prezenta transmisiei integrale 4Matic. O noutate inedita, rezervata, probabil, versiunii sedan E 63 AMG. Propulsorul va fi V8 de 5.5 litri biturbo, dupa cum se poate vedea pe inscriptia de pe aripa, cu puterea de cel putin 525 CP, scrie 24auto.ro.