Business Report: Dialogul cu FMI: Huo, te iubesc!; Noua filozofie fiscala: taxele finanteaza cheltuielile de personal; Patriciu, executat silit de Raiffeisen. Cat datoreaza miliardarul si ce il asteapta in continuare?
''Rezolvarea'' Oltchim. Falimentul sau platim toti. Maine, Tribunalul Valcea ar urma sa se pronunte asupra insolventei Oltchim. In cazul aprobarii procedurii, combinatului i se deschid mai multe cai de salvare, care nu vor fi insa neaparat favorabile creditorilor, statului si implicit contribuabilului. Primul pas pe care il va propune administratorul judiciar al Oltchim va fi stergerea datoriilor la companiile de stat Electrica si AVAS, a spus pentru EVZ avocatul Gheorghe Piperea. Acesta coordoneaza firma Rominsolv, care face parte din consortiul desemnat de stat ca administrator judiciar al Oltchim. Cumulat, creantele reprezinta 400 de milioane de euro, la care se adauga penalitati de 200 de milioane de euro, scrie EVZ.
Patriciu, executat silit de Raiffeisen. Cat datoreaza miliardarul si ce il asteapta in continuare? Judecatoria sectorului 1 si, respectiv, Judecatoria Buftea au admis cererile de incuviintare a executarii silite inaintate de Raiffeisen Bank pe numele lui Dinu Patriciu. Deciziile, primele de acest tip, ar putea fi doar inceputul unui lung sir avand in vedere ca miliardarul pare sa aiba probleme asemanatoare cu inca cel putin trei banci din Romania. Dan Costache Patriciu, mai cunoscut ca Dinu Patriciu, este executat silit din cauza unui credit care, potrivit informatiilor Capital, se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro. Este vorba de un imprumut luat de Minimax, companie ce a apartinut omului de afaceri, si garantat de Patriciu cu un bilet la ordin care a fost refuzat la plata. Ce urmeaza in continuare? Procedura de executare silita se declanseaza dupa momentul in care i se comunica executorului incheierea de incuviintare pronuntata de instanta, anunta Capital.
Noua filozofie fiscala: taxele finanteaza cheltuielile de personal. Modul in care s-a conceput bugetul in acest an si modificarile din planul fiscal arata ca Guvernul da un impuls cererii cu o mana (cresterea salariului minim, a punctului de pensie,) dar o trage cu cealalta de guler inapoi (coborarea plafonului pentru microintreprinderi, impozite suplimentare in agricultura, taxarea companiilor din energie, temperarea investitiilor publice). Aparent nevinovate si minore, modificarile aduse Codului Fiscal vor fi o sursa importanta de venit pentru bugetul statului. Integral in Romania Libera.
The Economist: Marile afaceri se intorc acasa: Bye-bye, China! La inceputul lunii viitoare, primarul din oraselul Whitsett (Carolina de Nord) va taia panglica unei fabrici, cea mai mare investitie locala din ultimii ani. Odata cu intrarea sa in functiune, America va incepe, pentru prima data dupa ceva timp, sa produca din nou PC-uri: timp de peste trei decenii, aceasta industrie a facut pasi mari spre Asia, decesul ei fiind, practic, decretat de inchiderea ultimelor doua mari fabrici Dell, in 2008, respectiv 2010, si de relocarea productiei de aici in China. Doar ca acum, investitia care anunta renasterea sectorului hardware din SUA apartine liderului de piata din China, Lenovo. Infiintata in 1984 de un grup de 11 studenti de la Academia de Stiinte din Beijing, Lenovo a achizitionat, in 2005, divizia de calculatoare a IBM, devenind al doilea cel mai mare producator de PC-uri din lume, relateaza Capital.
Astazi cine ne gateste? Businessul care te scoate afara din bucatarie. Mousse de somn cu caviar, tarta de salata de pui cu ananas, terina de branza cu fistic sau blue cheese cu nuci, rulouri de vinete cu migdale, crostini cu crema de masline si jambon. Numai cateva exemple de preparate fine pentru o petrecere glamour ori clasica, chic sau country, disco ori romantica, in gradina ori pe o colina langa livada. O petrecere reusita pentru care este nevoie doar de un singur telefon dat unei firme specializate de catering si de un buget special alocat. Se ofera in schimb mai mult timp pentru relaxare, pentru ca muncim tot mai intens, iar momentele ramase liber vrem sa le petrecem alaturi de familie. Intreaga industrie de catering, evaluata la zeci de milioane de euro, a inregistrat in ultimul an o crestere intre 10-20%, chiar daca sumele dedicate organizarii de evenimente s-au redus cu pana la 30%. Un business pretentios, in care cel mai mult cantaresc recomandarile bune ale celor care gusta preparatele gatite de bucatarii specializati, relateaza Income Magazine.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”