Cum sa traiesti fara sa muncesti ca un rob. O veste buna data celor pentru care locul de munca a devenit un chin si care isi doresc din tot sufletul sa scape de sefi si clienti, sarcini si deadline-uri, program si naveta: exista alternativa. In 2008, cu putine luni inainte de inceperea crizei, Loteria Nationala din Marea Britanie a lansat un loz care, desi costa cinci lire (fiind cel mai scump din oferta), s-a bucurat de un mare succes. Norocosii urmau sa primeasca 40.000 de lire pe an tot restul vietii, ceea ce, cel putin teoretic, insemna ca nu mai aveau nevoie sa munceasca vreodata. Iar aceasta pare a fi una dintre cele mai puternice dorinte ale omului modern. Continuarea in Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Topul mondial al taxelor: Romania este printre campionii TVA. Din 120 de tari, doar Ungaria, Croatia si un grup de tari nordice au o cota de TVA mai mare decat cea de 24% din tara noastra. Fiscalitatea presanta, multitudinea taxelor si instabilitatea legislativa alunga investitorii. E mult sau putin TVA de 24% si impozit pe profit de 16%? Raspunsul poate fi complet numai dupa o comparatie cu alte tari din regiune sau chiar de pe intreg mapamondul. Iar un astfel de studiu comparativ, publicat de compania de autdit si consultanta KPMG, ne plaseaza printre tarile cu cel mai presant regim al Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), dar si cu un mediu relativ lejer din punctul de vedere al impozitarii profitului, anunta Adevarul.

Ape tulburi la Oltchim. In jur de trei sute de salariati ai Oltchim au protestat ieri la sediul combinatului valcean si pe platforma petrochimica Arpechim. Ei au solicitat plata salariilor restante si o decizie clara in privinta societatii. Liderul sindical Corneliu Cernev ne-a declarat: "Oamenii nu cer numai salariile restante. Ei cer capital de lucru si protesteaza ca au fost oprite si sectiile care inca mai produceau ceva, pe fondul lipsei materiilor prime". Continuarea pe Bursa.ro

CFR Calatori: statul isi fura singur ''caciula'' subventiilor. Cei mai multi bani pentru sprijinirea serviciilor publice de transport de pasageri pe calea ferata au fost dati unor firme private. La compania de stat CFR Calatori au ajuns sume de trei ori mai mici, acuza sindicatele feroviare. Ideea de a sprijini cu bani de la buget serviciul public de transport feroviar de calatori, practicata pe larg in toata Europa, s-a transformat, in Romania, intr-o suveica prin care banii se distribuie discretionar intre beneficiari. CFR Calatori, compania de stat care asigura in cea mai mare proportie acest serviciu social, primeste si cei mai putini bani drept subventie. Cum s-a ajuns aici ne explica liderii sindicatelor feroviare, care au iesit ieri la rampa pentru a prezenta mecanismul de rostogolire a banilor, relateaza Adevarul.

Cum se pot plati impozite mai mici la stat. Noile modificari ale Codului Fiscal cresc cheltuielile multor contribuabili. Impozitele din agricultura si cota de 3% pe cifra de afaceri pentru microintreprinderile dau cele mai multe batai de cap. Conform noilor prevederi fiscale, agricultorii vor fi obligati sa achite un impozit de 16% pe norma de venit. La acesta se adauga o cota de 5,5% - contributia de sanatate. Una din solutiile pe care le au la dispozitie agricultorii este de a infiinta microintreprinderi, pentru care statul percepe un impozit de 3% pe cifra de afaceri, informeaza EVZ.

Poate reduce Romania dependenta de gazele din Rusia? Vestea ca americanii de la Chevron au primit unda verde pentru explorarea gazelor de sist i-a agitat pe unii ecologisti. Pe de o parte. Pe de alta, specialistii in energie vin cu argumente ''pro''. Este aceasta miscare cheia catre independenta Romaniei fata de gazul rusesc? Ei bine, cei mai multi actori din piata de energie sunt ''pentru'' si spun ca ''intrarea masiva'' pe piata a gazelor de sist reprezinta ''o mutatie majora''. Mai mult, ''amenintarile cu proteste'' ale unor ecologisti nu par sa ii sperie in contextul in care, spun ei, vor fi folosite tehnici de forare si fracturare rezultate dupa 40 de ani de experienta americana. Integral in Capital.

Reglare de conturi pentru criza din 2008. Pentru prima oara, autoritatile federale americane vor ataca in justitie o agentie de rating pentru erorile in modul de evaluare a obligatiunilor ipotecare care au facut implozie in timpul crizei financiare ce a costatinvestitorii miliarde de dolari. Ministerul Justitiei si procurorii intentioneaza sa depuna acuzatii civile privind actele blamabile ale agentiei Standard&Poor's in ce priveste notatia obligatiunilor ipotecare inaintea declansarii crizei financiare, in 2008. S&P este suspectata ca a minimalizat sistematic riscurile neregulilor celor ce luau credite, dar erau superindatorati si promiteau ca vor inapoia creditele imobiliare, si notau valoarea obligatiilor cu triplu A, relateaza Romania Libera.

Iulica Mantescu: "UE ar putea sa ne ceara inapoi 1 miliard de euro". Uniunea Europeana ne poate cere sa restituim banii pe care ni i-a dat pentru lucrarile de modernizare a liniei ferate Bucuresti-Constanta, dupa ce au fost furate o serie de componente din noua cale ferata, a declarat, ieri, Iulica Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, care a precizat: "Se fura capete de linii, tampoane, osii, motorina, se fura tot ce se poate fura. Sunt si angajati ai CFR care fura. Obligatia statului roman pe care si-a asumat-o in contractul incheiat cu autoritatile europene este sa asigure parametrii optimi ai noii linii de cale ferata timp de cinci ani. Integral pe Bursa.ro

Noul Pachet Fiscal: Impact, perdanti, probleme si solutii. Noul an ne-a adus o avalansa de modificari ale Codului fiscal, unele noi (OUG 8/2013, intrata in vigoare pe 1 februarie), altele mai vechi (precum plata TVA la incasarea facturii, OG 15/2012). Sa le luam pe rand si sa analizam care este impactul pe care il vor avea principalele masuri adoptate. Reglementarea prevede ca firmele care au avut o cifra de afaceri mai mica de 2.200.000 lei in anul precedent vor fi obligate sa aplice regimul derogatoriu. TVA pentru facturile emise de ele va fi exigibila la incasarea facturii, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la emitere iar companiile care primesc facturi de la astfel de companii nu vor putea deduce TVA decat la plata facturii, informeaza Cursdeguvernare.ro