Muntele de bani pe care sta Apple incita investitorii. Apple discuta in prezent despre modul in care sa elibereze catre actionari o parte din muntele de bani de 137 miliarde dolari pe care ii detine sub forma de lichiditati. Cantitatea uriasa de cash a incins spiritele printre actionari: un investitor proeminent a chemat in judecata Apple pentru a bloca distribuirea de cash prin dividende si rascumparare de actiuni, el propunand in schimb acordarea de actiuni preferentiale. David Einhorn, manager al fondului de hedging Greenlight Capital, a actionat Apple in judecata la curtea federala din New York, cu scopul de a bloca o propunere a altui actionar, astfel incat sa limiteze distribuirea catre a actionari a unei parti din cele lichiditatile de 137 miliarde de dolari ale companiei, transmite Wall Street Journal (WSJ) citat de Capital.

BusinessFoto: Colaj foto

Rusia detine active de 3.300 miliarde dolari, cu 50% mai mult fata de PIB. Statul rus detine active cu o valoare de piata de 3.300 miliarde dolari, cu 50% peste PIB-ul inregistrat anul trecut, insa managementul acestora nu este intotdeauna eficient, potrivit executivului de la Moscova, citat de RIA Novosti si preluat de Mediafax. Agentia Federala a Rusiei pentru Administrarea Proprietatilor de Stat este responsabila de participatiile guvernului in 2.300 de companii, 1.800 de companii detinute integral de stat, aproape 250.000 de instalatii, dar si de 238.000 de terenuri, cu o suprafata totala de 553 de milioane de hectare, scrie Bursa.

Motorul "Prima Casa" a inceput sa gafaie. Prima Casa" nu mai e ca in 2009, cand a constituit motorul creditarii. Conditiile mai stricte ale programului guvernamental in raport cu alternativa oferita de banci, la aceleasi costuri, si migrarea unora dintre creditori spre imprumuturile in lei a scazut atractivitatea programului. "Clienti nostri au optat in special spre creditele standard ale bancilor, deci nu spre cele din programul Prima casa", a declarat pentru EVZ un broker de credite. Potrivit acestuia, au apelat la creditele din programul guvernamental doar cei care nu au avut bani de avans, in conditiile in care in programul "Prima Casa" avansul este de doar 5%, scrie EVZ.ro

Nu se mai vand hamburgerii? Vanzarile McDonald's scad si dezamagesc investitorii. In luna ianuarie, vanzarile McDonald's au scazut din nou in conditiile in care gigantul american s-a luptat cu rezultatele slabe inregistrate in Japonia, respectiv cu problemele asociate extinderii in China, anunta Busines Insider. Reprezentantii companiei au declarat ca vanzarile restaurantelor deschise in ultimele 13 luni au scazut cu 1,9% in ianuarie. Cifra este esentiala pentru ca arata volatilitatea restaurantelor inaugurate si a celor inchise. Dupa ani in care s-a luptat sa-si pastreze o pozitie dominanta la nivel mondial, in 2012, compania a pierdut prima pozitie pe piata americana odata ce vanzarile au scazut pentru prima oara in aproape o decada, scrie Capital.

Ce scumpiri ne asteapta in 2013: preturile se vor incinge din trei in trei luni. Dupa ce, la 1 februarie, s-au scumpit gazele pentru firme, iar companiile de energie, dar si agricultorii, au intrat intr-un regim de taxare ceva mai presant, este de asteptat ca in perioada imediat urmatoare sa avem de-a face cu scumpiri ale produselor finite si serviciilor furnizate de aceste domenii. Iata, in continuare, ce schimbari ar putea interveni in acest an: Aprilie. Chiar din prima zi a primaverii 2013, gazele pentru companii se vor scumpi cu 5%, potrivit calendarului de liberalizare a pietei convenit cu FMI, dar vor creste si accizele care de fapt trebuiau majorate abia la 1 iulie. Iulie. In prima zi a lui Cuptor se vor scumpi din nou gazele, de data aceasta si pentru firme (cu 5%), dar si pentru populatie (cu 8%), scrie Adevarul.

Cel mai mare dezvoltator de cazinouri din lume vine in Europa. Cati romani vor fi prinsi in acest proiect si in mrejele jocurilor de noroc. Las Vegas Sands a anuntat constructia unui mega-cazino care va crea 200.000 de locuri de munca in Madrid. La sase ani dupa ce compania si-a dezvaluit public intentia dezvoltarii unui asemenea proiect , Las Vegas Sands - condusa de miliardarul american Sheldon Adelson - si-a anuntat planurile detaliate. Astfel, constructia va fi realizata pe o suprafata de 750 de hectare in zona Alcorcon, aflata la 15 kilometri distanta de Madrid. Reprezentantii companiei au spus ca spera sa puna piatra de temelie a proiectului la finalul acestui an. Proiectul "Eurovegas" vizeaza constructia unui complex ce va cuprinde patru cazinouri si 12 hoteluri (ce vor numara peste 36.000 de camere), 9 teatre, 3 terenuri de golf si un centru de conventii. Intreaga constructie urmeaza a fi realizata pe o perioada de 10-15 ani, scrie Capital.

Marile banci ar putea fi obligate sa participe la stabilirea Libor si Euribor. Marile banci ar putea fi obligate de autoritatile europene de reglementare sa participe la stabilirea Libor si Euribor, dupa ce institutii financiare precum Citigroup si HSBC s-au retras din unele comisii in urma scandalului de manipulare a dobanzilor interbancare, relateaza Bloomberg, citata de Mediafax. Autoritatile de reglementare vor face o lista cu bancile care ar trebui sa fie obligate sa participe la stabilirea dobanzilor interbancare, "datorita implicarii lor pe piata", a declarat vineri, intr-un comunicat, comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier, scrie Bursa.