Banca Elvetiei: "Francul continua sa fie prea puternic". Francul este, in continuare, prea puternic, iar incertitudinile privind Europa fac necesara mentinerea plafonului minim impus pentru aceasta moneda de catre banca centrala, potrivit afirmatiilor lui Fritz Zurbruegg, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Nationale a Elvetiei (SNB). "Francul este supraevaluat chiar si la cursul actual, raportat la euro", a declarat Zurbruegg, citat de publicatia Aargauer Zeitung. Oficialul SNB a mentionat: "Plafonul minim al cursului franc/euro ramane un instrument adecvat pentru viitorul previzibil, in vederea asigurarii stabilitatii preturilor". Ieri, francul a scazut cu 0,3%, la 1,2289 unitati/euro pe piata din Zurich. De la inceputul anului, francul a pierdut 1,6% raportat la moneda unica europeana, insa este cu 11% mai mare decat media ultimilor cinci ani, respectiv cu 27% peste cursul minim istoric atins in octombrie 2007: 1,6828 unitati/euro, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Locurile de munca pentru care nu se lupta nimeni. De-a lungul celor 30 de zile, cat stau, de obicei, ofertele angajatorilor pe un site de joburi, pentru fiecare loc de munca exista o medie de o mie de aplicatii. La polul opus, exista anumite posturi pentru care nu exista candidati. Cateva explicatii, mai jos. Criza economica s-a reflectat dur asupra pietei muncii, dovada ca exista slujbe (in general, in vanzari, marketing si administrativ) pentru care sunt depuse nu mai putin de 4.000 de CV-uri. In dreptul altora, insa, angajatorii primesc aplicatii cu taraita, procesul de recrutare pentru aceste posturi ajungand sa se intinda pe luni bune. Unele sunt atat de complexe, incat un neofit nici nu le pricepe denumirea (vezi Requirements Engineering Developer sau QHSE Project Specialist), ceea ce ar justifica, in parte, reticenta candidatilor. Altele, insa, sunt meserii cu vechime pe piata, a caror titulatura a intrat deja in limbajul comun - intra aici programatorii web, administratorii de sistem, inginerii sau consultantii fiscali, scrie Capital.ro.

Băncile intră în zodia Leului Credite preponderent în monedă naţională, dobânzi de aproximativ 11% la împrumuturile în lei şi de 5% la depozite sunt principalele tendinţe pe care bancherii le anticipează pentru 2013. Cu toate acestea, relansarea activităţii din sectorul bancar este incertă, fiind amânată cel puţin pentru a doua parte a anului. Analiştii nu mizează pe o creştere a soldului finanţărilor cu mai mult de 5%, iar speranţele se îndreaptă tot spre sectorul corporate, segmentul care a susţinut afacerile băncilor şi anul trecut, scrie Income Magazine

Tabloul la zi al fondurilor structurale pentru Romania: "Arhitectura institutionala" precara, bani putini, proiecte penale. Si riscuri de dezangajare. Absorbtia fondurilor europene in Romania este grevata in prezent de aplicarea corectiilor financiare la cinci programe structurale si de coeziune, din care trei se afla in situatie de presuspendare totala sau partiala. In peste sase ani de la alocarea banilor europeni pentru Romania, tara a reusit sa absorarba 11,47% din fondurile structurale si de coeziune puse la dispozitie de Uniunea Europeana in exercitiul 2007-2013, in conditiile in care in primii patru ani si jumatate rata de absorbtie era de 3%. Cei aproape 20 de miliarde de euro pe care Romania ii are la dispozitie ca fonduri structurale si de coeziune mai pot fi atrasi pana la finalul anului 2016 prin cele sapte programe de profil. Initial, termenul era sfarsitul anului 2015, insa la Consiliul European de saptamana trecuta Romania a primit o pasuire de inca un an, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Romania, din nou in recesiune? Economia este posibil sa fi intrat din nou in recesiune in 2012, luand in calcul ca multe fonduri pentru investitii au fost taiate. Desi pornisera de la estimari de crestere de 1-2% pentru 2012, la inceputul anului trecut, analistii siau refacut calculele. Un motiv important au fost si cele doua rectificari bugetare in care au fost taiate cateva miliarde de lei din sumele planificate pentru investitii. Iar efectul s-a vazut deja in datele privind evolutia economiei in trimestrul ce a urmat "Produsul intern brut a inregistrat o contractie in al treilea trimestru al anului 2012, dupa ce seceta a afectat productia de grau si porumb, iar Guvernul a oprit proiectele de infrastructura din lipsa de fonduri, generand o scadere a constructiilor. Acestea crescusera cu 2,3% in primul semestru al anului", a spus pentru EVZ Catalina Molnar, economist sef al UniCredit.

Cursurile care te ajută să-ţi păstrezi jobul Pe timp de criză, păstrarea jobului poate fi o adevărată provocare, atât pentru angajaţii de rând, cât şi pentru cei cu funcţii de conducere. În faţa concurenţei, a tăierilor de cheltuieli şi a reorganizării, perfecţionarea profesională reprezintă una dintre puţinele arme pe care le are la îndemână salariatul. Fie că este de scurtă sau de lungă durată, absolvirea unui curs oferă un avantaj competitiv, un bagaj mai mare de cunoştinţe şi plus-valoare pe piaţa muncii. Care sunt programele de instruire la care apelează cei mai mulţi dintre angajaţi?, scrie Income Magazine

Dar otravit? Mediul de afaceri va avea un nou Cod Fiscal. Zecile de modificari aduse Codului Fiscal in cei zece ani de la aparitia sa vor sta la baza unei noi legi fundamentale a mediului de afaceri, care va fi realizata in vara acestui an. Cu aceasta ocazie se asteapta indreptarea a numeroaselor stangacii din actuala legislatie Ministerul Finantelor va rescrie pana in vara acestui an un nou Cod Fiscal (CF) si un nou Cod de Procedura Fiscala, legi ce ar putea fi adoptate cu usurinta, data fiind majoritatea pe care o are actuala putere in Parlament. Anuntul a fost facut joi de catre Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, in cadrul forumului "TaxEU". Actuala lege a fost realizata in 2003 si isi propunea sa adune intr-o singura prevedere toate legile si ordonantele cu aplicabilitate fiscala, anunta Romania Libera.

Aventura rebransarii Brasovului la sistemul centralizat de incalzire. Putinii brasoveni care mai sunt inca racordati la sistemul centralizat de incalzire platesc acum printre cele mai mici preturi din tara pentru agentul termic: 170 de lei/gigacalorie. Mare parte din locuitorii Brasovului au ales, demult, solutia incalzirii individuale cu centrale pe gaz din cauza serviciilor precare prestate de CET Brasov - pret mare pe gigacalorie, pierderi mari in reteaua de transport si distributie. Din cauza ineficientei, a debransarilor masive si a datoriilor cumulate, CET-ul a intrat in insolventa si a sistat productia de agent termic. Cu toate acestea, din 2012, cei 12.000 de abonati la sistemul centralizat beneficiaza de unul dintre cele mai bune preturi din tara, de trei ori mai mic decat tariful pe care il plateau catre CET. In urma cu trei ani, Primaria Brasov a decis sa cumpere agentul termic de la Bepco, o companie locala privata, care a investit 33 milioane de euro in mai multe unitati de productie a energiei electrice si termice in cogenarare de inalta eficienta, informeaza Bursa.ro.

Cifrele relevante din piata fortei de munca si veniturile populatiei. In perioada 2008-2011, principala sursa de formare a veniturilor totale ale gospodariilor a reprezentat-o veniturile banesti, in scadere de la 83,1% in anul 2008, la 81,7% in anul 2011, potrivit datelor statistice de la INS. In anul 2011, salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta categorie de venituri, avand ponderea cea mai mare in veniturile banesti ale gospodariilor (59,6%), in crestere cu 0,8 puncte procentuale fata de anul 2010. O pondere importanta in structura veniturilor banesti ale gospodariilor o reprezinta veniturile din prestatii sociale (29,2%, in scadere cu 1,4 puncte procentuale fata de anul 2010), scrie workfinder.

De ce sa mai pompam bani in gaura neagra RADET. Sistemele centralizate sunt printre cele mai eficiente metode de incalzire in unele state vestice ale Europei. In Romania, e taman pe dos: RADET aduna datorii cu nemiluita. Daca in articolul publicat in editia precedenta am prezentat cazurile a doua familii din Romania care au primit facturi uriase la intretinere pe luna decembrie, acum va aratam cum a evoluat financiar, in acesti ani de criza, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti. La o prima vedere, Regia ar avea toate perspectivele sa fie una dintre cele mai profitabile companii: peste 550.000 de apartamente bransate, cea mai extinsa retea, subventii de sute de milioane de lei anual, scrie Capital.ro.

Noul SsangYong Rodius - pana la 11 pasageri! Dupa ce, zilele trecute, prezentam doua schite cu noua generatie SsangYong Rodius, iata ca au aparut si primele fotografii cu acest model, insotite de cateva date tehnice. Chiar daca nu a facut mari progrese sub aspect estetic, insolitul MPV coreean face un salt remarcabil in privinta capacitatii de imbarcare: pe cele 4 randuri de scaune, in interiorul noului Rodius pot lua loc pana la 11 pasageri! Masoara 5,13 metri lungime, 1,91 metri latime, 1,81 metri inaltime si are un ampatament de 3,0 metri. Clientii vor putea opta intre un motor diesel de 2,0 litri turbo cu 4 cilindri si 155 CP, cuplat la o cutie manuala cu 6 trepte sau una automata cu 7, si un agregat V6 pe benzina, de 3,2 litri. La momentul debutului, doar motorizarea diesel va fi disponibila. Transmisia integrala nu va fi inclusa in dotarea standard, anunta 24auto.ro.