Ce noutati aduce codul insolventei. Romania ar putea deveni prima tara din UE care sa adopte un cod al insolventei. Proiectul, la care lucreaza 30 de specialisti in domeniul juridic, aduce numeroase modificari si va avea un impact substantial, in conditiile in care declararea insolventei pentru a scapa de datorii a devenit deja un fenomen national. "Codul insolventei va cuprinde tot ce inseamna legislatie in domeniu: preinsolventa, insolventa, dar si Legea falimentului bancar si Legea insolventei societatilor de asigurare. Proiectul ar trebui sa ajunga in toamna in Parlament", spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa. La proiectul finantat de Banca Mondiala lucreaza un grup de 30 de avocati si practicieni in insolventa, profesori universitari si reprezantanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, ai ANAF, ai Ministerului Finantelor si din Ministerul Justitiei, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Ciurezu, SIF Oltenia: "Continuam negocierile pentru valorificarea participatiei la BCR". SIF Oltenia va continua negocierile cu Erste Group Bank AG in vederea valorificarii participatiei la BCR, potrivit lui Tudor Ciurezu, presedintele SIF5. Domnia sa precizeaza ca mandatul acordat conducerii efective a SIF Oltenia de catre Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor din 23.09.2011 pentru negocierea cu conducerea Erste Group Bank AG este pentru perioada 2011 - 2013. Presedintele SIF Oltenia considera ca societatea a obtinut rezultate multumitoare in 2012, intr-un context economic dificil, in care nerespectarea programului de oferte ale statului a condus la o lipsa de atractivitate a pietei de capital roma-nesti. Presedintele CA, Tudor Ciurezu, isi doreste un nou mandat de administrator, alegerile pentru CA fiind programate pentru 19/20 aprilie. Alaturi de el sunt alti sase membri din actualul CA. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul Doraly, si un fond administrat de Franklin Templeton au transmis si ei propuneri de candidati, anuntaBursa.ro.

PIB-ul 2008 intoarce dupa 7 ani: Prognoza de iarna 2013-2016 - premiera in alinierea la uzantele Eurostat. Comisia Nationala de Prognoza a venit in premiera, pe model european, cu o asa-numita estimare "de iarna" a principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2013 - 2016. Potrivit acestei analize oficiale, Produsul Intern Brut ar urma sa revina la nivelul din 2008 (cel de dinainte de criza) dupa sapte ani, in 2015. In schimb, consumul individual efectiv al gospodariilor populatiei va urca peste nivelul din 2008 de-abia in 2017. Doar in 2013 ritmul de crestere al consumului gospodariilor va depasi pe cel al PIB. Din 2014 incolo, avansul inregistrat de bunastarea populatiei exprimata prin bunurile si serviciile achizitionate va ramane sub cel al cresterii economice. Mai mult, decalajul se va mari de la o jumatate de procent in 2014 pana la peste un procent in 2016, informeazaCursdeguvernare.ro.

Lectie pentru presa romaneasca. Cum s-au trezit jurnalistii britanici peste noapte cu o noua institutie de reglementare a presei. "Tineti prima pagina!" - Nu de multe ori se intampla in cariera unui jurnalist de presa scrisa sa vrea sa strige acest lucru. Si, totusi, asta are loc acum in Marea Britanie, unde presa s-a trezit peste noapte, la propriu, cu un organism independent de reglementare, constituit printr-un acord politic si fara niciun fel de consultari cu mass-media. Decizia se vrea o implementare a raportului de anul trecut, intocmit de Comisia Leveson , care a fost creata ca urmare a scandalului interceptarilor telefonice din presa britanica. Aceasta comisie a propus, in raportul care analiza conditile din breasla ce au facut posibile unele dintre cele mai mari derapaje din istoria jurnalismului european, infiintarea unui nou organism de supraveghere a presei. Argumentul Comisiei este ca vechea Press Complaints Commission si-a dovedit ineficienta, scrieGandul.

Noua arma a ANI impotriva fraudei cu bani publici. Functionarii publici implicati in procesul de achizitii publice cu fonduri europene si rudele pana la gradul II ale acestora ar putea fi monitorizati in timp real printr-un sistem care va emite avertismente atunci cand in proceduri apar nereguli, a declarat ieri presedintele ANI, Horia Georgescu. Prezent la conferinta "Combaterea criminalitatii in domeniul achizitiilor publice", Georgescu a precizat ca a trimis Guvernului un memorandum prin care ANI doreste, pe langa verificarea procedurilor de achizitie pana la momentul atribuirii contractelor, si instituirea unui sistem de "emitere a unor avertismente in tip real asupra persoanelor care participa la licitatie si sunt rude de gradul I sau II cu conducatorii institutiilor unde se organizeaza aceste licitatii". Practic, sistemul va consta intr-o baza integrata in care vor fi introduse datele tuturor persoanelor care participa la licitatii publice, prin intermediul unor filtre electronice. Persoanele sau firmele care nu completeaza aceste filtre nu vor putea participa la licitatii, anuntaRomania Libera.

Enel: Pretul energiei va creste in urmatorii ani pentru populatie si va scadea pentru firmele mici. "In Romania mai avem subventii incrucisate, preturile pentru companiile mici vor fi reduse ca urmare a concurentei si a liberalizarii si vor fi cresteri probabil pentru clientii rezidentiali, care insa vor fi diluate pe o perioada semnificativa de timp, avand in vedere calendarul de liberalizare", a afirmat D'Agnese. Liberalizarea preturilor energiei inseamna renuntarea treptata la tarifele stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, astfel incat consumatorii vor cumpara tot mai multa energie de pe piata libera, si va fi aplicata separat pentru consumatorii industriali si pentru cei casnici, informeazaMediafax.

Bancile se intrec in privilegii pentru romanii cu averi mari. Principalii jucatori de pe piata de private banking ofera clientilor bogati cele mai moderne retete de investitii, flexibilitate ridicata si carduri de credit exclusiviste In mod normal, oamenii bogati stiu cel mai bine unde sa isi investeasca banii. Totusi, clientii avuti ai bancilor locale abia acum incep sa se deschida catre investitii, tinand inca 60%-90% in lichiditati imediate, desi bancile le pun la dispozitie bancheri personali experimentati, care se pot deplasa la biroul clientului, si aproape toata gama de produse de investitii. In plus, ei pot primi carduri de credit exclusiviste, care vin la pachet cu privilegii multiple, pot accesa credite lombard, pot incheia tranzactiii printr-un simplu telefon, pe o linie speciala, sunt serviti de banca in conditii de confidentialitate maxima, au acces la publicatii de specialitate si seminarii in sedii dedicate, scrieCapital.ro.

Cat a platit Romania pentru licentele Microsoft utilizate intre 2004-2012. Autoritatile romane au platit pentru utilizarea licentele Microsoft in perioada 2004-2009 peste 100 milioane de dolari, la care se adauga inca 100 milioane de euro pentru intervalul 2009-2012, iar pana in 2015 vor mai achita alte 40 milioane de euro, potrivit datelor MSI. In aprilie 2004, Secretariatul General al Guvernului (SGG) si Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, partenerul Microsoft Ireland Operations Limited, au semnat la Palatul Victoria un contract pentru inchirierea de licente Microsoft in valoare de 54,57 milioane de dolari, prin care institutiile administratiei publice centrale aveau dreptul sa utilizeze aplicatiile software ale producatorului american. Cu o valabilitate de 5 ani, contractul prevedea achizitionarea unui numar de 50.155 licente Microsoft, necesare pentru utilizarea produselor companiei americane de catre institutiile administratiei publice centrale, anuntaGandul.

Cat va investi Volkswagen in urmatorii ani. Gigantul Volkswagen va derula, in urmatorii ani, un proiect de mare anvergura, care prevede investitii majore, prin deschiderea a nu mai putin de sapte uzine in China. De asemenea, efortul financiar al Grupului VW, in ceea ce priveste investitiile din Europa, va totaliza 33 miliarde de euro! Cei de la Volkswagen stiu foarte bine ca, pe langa cercetare si dezvoltare, sunt necesare investitii si in productie. Prin urmare, in urmatorii ani sunt prevazute 10 noi uzine. La finalul acestei etape, doar pe teritoriul Chinei, Volkswagen va numara 19 uzine! Presedintele Martin Winterkorn a reconfirmat faptul ca Europa ramane, insa, principala piata a grupului german. De altfel, 400.000 din totalul de 550.000 de angajati VAG se gasesc pe batranul continent. Prin urmare, bugetul de 33 miliarde de euro, prevazut pentru investitii in Europa, pe urmatorii trei ani, este de-a dreptul o necesitate pentru Volkswagen AG, informeaza24auto.ro.