Dragos Bilteanu: "Ofertele statului nu trebuie sa discrimineze firmele romanesti". SIF1 Banat-Crisana ia in calcul o posibila participare la ofertele statului, atat la cele minoritare, cat si la cele majoritare, daca se vor face, potrivit presedintelui companiei, Dragos Bilteanu. Domnia sa ne-a declarat ca in cadrul unor discutii cu Ministrul Economiei Varujan Vosganian a ridicat o problema si anume ca ofertele de privatizare pe care le va face statul sa fie nediscriminatorii pentru firmele romanesti, din punctul de vedere al eligibilitatii. Dragos Bilteanu ne-a vorbit in interviul de mai jos despre planurile sale la conducerea SIF1. Reporter: Ati discutat recent cu ministrul Economiei Varujan Vosganian despre o posibila colaborare a SIF-urilor cu statul roman. Ne puteti spune in ce directie au mers discutiile cu autoritatile? Dragos Bilteanu: Am discutat cu ministrul Economiei Varujan Vosganian despre un posibil schimb de actiuni. Are sens sa ne consolidam pozitiile, insa depinde si la ce pret, la ce evaluari. Integral inBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Criza depozitelor: Prima unda de soc s-a transmis deja din Cipru in Romania. Depozite bancare sparte de romani care se tem sa tina prea multi bani intr-o singura banca, investitii cu viitor incert, oameni de afaceri care isi reconsidera destinatiile offshore. Criza din Cipru a inceput deja sa isi transmita efectele in Romania Deponentii dau semne de panica si in Romania, dupa masurile din Cipru. Reactiile nu au fost de mare amploare, dar au fost suficiente pentru ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa iasa cu mesaje de lamurire a situatiei si cu asigurari ca nu exista motive de teama. "Am primit stiri ca unii au inceput sa sparga depozite. Daca au peste 100.000 de euro, treaba lor", a declarat Isarescu. Potrivit afirmatiilor sale, BNR a fost anuntata, joia trecuta, de banci ca in cursul diminetii s-au inregistrat cereri de la populatie pentru spargeri de depozite. Guvernatorul le-a transmis deponentilor cu sume sub 100.000 de euro ca nu au motive sa faca acest lucru, anuntaCapital.ro.

Agricultura - scadere drastica in 2012: Seceta nu justifica prabusirea randamentelor. Productia de cereale pentru boabe a scazut in 2012 cu aproape 40% fata de anul precedent, potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul National de Statistica. Randamentele la hectar s-au diminuat semnificativ pe toata linia: -52% la porumb, -28,4% la grau, -25,8% la orz si orzoaica si -13,9% la ovaz. Aceeasi scadere de aproape 40% a fost consemnata si la productia de cartofi, unde randamentul la hectar a scazut cu 34,1% iar suprafata cultivata cu 8,2% fata de anul 2011. La legume, productia a fost mai mica cu 17,2%. Cele mai mari reduceri s-au inregistrat la tomate ( -28,2%), castraveti (-25,5%), ardei (-20,1%) si morcovi (-18,7%) iar cea mai mica la varza ( -4,9%). Productia de struguri si cea de fructe din livezi au cunoscut diminuari similare ( 17,1% si, respectiv, 17,7%). Singura crestere a avut-o productia de sfecla de zahar, cu 12%, dar aceasta s-a datorat exclusiv majorarii suprafetelor cultivate cu 47%, desi randamentul la hectar a scazut cu 24%, informeazaCursdeguvernare.ro.

Va scadea presiunea eolienelor pe facturile de curent? Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri chiar si la jumatate. Concluzia a rezultat din analiza pietei de energie regenerabila din 2012, potrivit ANRE. Cea mai mare reducere a numarului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsa este propusa de ANRE pentru centralele fotovoltaice, respectiv injumatatirea de la 6 la 3 certificate.Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomanda scaderea numarului de certificate verzi de la 2 MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.In cazul microhidrocentralelor, unitati cu putere instalata de pana la 10 MW, ANRE considera ca ar fi oportuna scaderea numarului de certificate verzi de la 3 la 1,3. "Precizam ca reducerea numarului de certificate verzi, asa cum rezulta din concluziile raportului de monitorizare, urmeaza a fi aplicata pe baza de hotarare de guvern, in conformitate cu prevederile legale", arata ANRE, scrieRomania Libera.

De cata convergenta reala avem nevoie pentru a trece la euro? Pentru ca traim la "Portile Orientului", unde, dupa cum se stie, orice minune tine doar trei zile, ar fi bine daca discutiile pe o tema serioasa, cum este aderarea Romaniei la euro, ar dura mai mult. In acest articol, nu voi face referiri la avantajele sau dezavantajele trecerii Romaniei la moneda euro. Imi propun sa pun in discutie problema gradului de convergenta reala de care Romania are nevoie pentru a adopta moneda euro. Din dezbaterile pe aceasta tema, a rezultat ca, pentru a fi o "prezenta de succes" in zona euro, Romania ar trebui sa atinga un grad cat mai semnificativ de convergenta reala si nu numai sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala. Au aparut si unele sugestii cuantificate: nivelul produsului intern brut pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumparare (ppc), ar trebui sa fie peste 65 la suta din media zonei euro, deoarece cam in jurul acestei valori s-au aflat alte state membre cand au adoptat euro, anuntaBursa.ro.

Harta dependentei energetice: Cat de mult depinde Europa de gazul rusilor. V-ati intrebat vreodata cat depinde Europa de gazul rusesc? Sau cat de dependenta energetic este Romania fata de alte state Europene? Conform datelor de pe energy.eu, care au ca referinta anul 2009, statul de care Europa era cel mai dependent in ceea ce priveste gazele naturale era Rusia. Astfel, nu mai putin de 34% din totalul importurilor de gaze naturale aveau ca sursa Federatia Rusa. Pe locul al doilea se afla Norvegia, cu 31% din totalul importurilor europene de gaze naturale. In ceea ce priveste importurile de petrol, 35% sunt din tarile membre OPEC, 33% din Rusia si 15% din Norvegia, informeazaCapital.ro.

MINI 3 se pregateste de start. Inainte de a furniza primele informatii si imagini oficiale, MINI pregateste liniile fabricii din Oxford pentru a lansa in productie noua generatie a celebrei citadine britanice. MINI 3 va avea, in premiera, si o versiune cu 5 usi. Interesant este faptul ca actuala generatie se va produce in paralel cu cea de-a treia, vreme de doi ani. Acest detaliu a fost dezvaluit de care directorul uzinei din Oxford, Franck Bachmann, intr-un interviu acordat revistei Autocar. MINI 3 va fi produs, din 2014, si in uzina NedCar, fosta fabrica Mitsubishi din Olanda. Cei din conducerea MINI si BMW Group se asteapta la o cerere masiva din momentul in care va incepe comercializarea noii generatii, scrie24auto.ro.