Insolventele pun in pericol economia romaneasca. Pierderile generate de companiile in insolventa la nivelul lui 2012 au ajuns la 19% din PIB, numarul dosarelor noi fiind in crestere de la an la an. Reprezinta acest fenomen un risc sistemic pentru economia reala? "Insolventele au inceput sa devina nedigerabile. A se vedea cazul Mechel, care trage dupa sine o intreaga serie de firme din industria dezvoltata pe orizontala de aceasta mare companie", afirma Cristian Ionescu, country manager Expense Reduction Analysts. Deci, in afara companiilor care si-au dezvoltat afacerile pe langa un astfel de colos, principalii perdanti ai insolventelor sunt statul, bancile comerciale care inregistreaza credite neperformante, furnizorii care marcheaza pierderi de cash si angajatii care raman fara loc de munca si determina scaderea cererii la nivel macroeconomic. Statul, in schimb, inregistreaza o dubla pierdere - din necolectarea taxelor si impozitelor, dar si din plata asigurarilor de somaj catre angajatii disponibilizati in urma acestor proceduri, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Intr-o viitoare uniune bancara, investitorii si deponentii majori vor suporta pierderile dintr-un faliment bancar. Falimentul unei banci din zona euro ar putea genera, din 2015, pierderi atat actionarilor, detinatorilor de obligatiuni, cat si deponentilor care au conturi de peste 100.000 de euro la institutiile respective, potrivit concluziilor reuniunii informale a ministrilor de finante din Uniunea Europeana (Ecofin), desfasurata sambata la Dublin - Irlanda. O astfel de masura privind impunerea pierderilor ar putea intra in vigoare dupa crearea uniunii bancare europene, respectiv dupa ce autoritatile de reglementare din UE obtin puteri in acest sens prin adoptarea procedurilor de rezolutie bancara. Conform Ecofin, cadrul legislativ in materie ar trebui sa intre in vigoare in 2015, cu trei ani mai devreme decat era prevazut initial. Dicutiile privind uniunea bancara au dominat reuniunea Ecofin de saptamana trecuta, acestea fiind orientate pe infiintarea schemei de salvare a bancilor. Europa nu mai vrea ca salvarea institutiilor de credit sa fie facuta cu banii contribuabililor, povara urmand sa treaca la investitorii privati - actionari, detinatori de obligatiuni si deponenti cu conturi mari. Intr-o astfel de situatie, fondurile UE ar fi folosite in ultima instanta pentru o banca in colaps, anuntaBursa.ro.

O hotarare de guvern-back to the website. Ne putem lipsi de centralele pe carbune? Nu, nu am renuntat la "back to the basics" pentru ca a existat o opinie " intrebare: de cand "o regula proasta" ar putea constitui "basics"? Voi incepe insa prin a spune ce inteleg prin "basics" si abia apoi voi explica noul titlu. Deci, "basics". Daca am desfasura o discutie "de salon" despre modele de piata, cerere si oferta, formarea pretului, supravegherea pietei, etc "basics" s-ar numi Joskow, Hogan, Newbery, Wolak, etc. Daca am discuta in contradictoriu despre noul model al pietei de gaze naturale, "basics" ar insemna Glachant (Scoala de la Florenta) vs. de Jong(s) (Clingendael). Daca am discuta linistit despre regenerabile, am apela la Gipe. Dar, pentru ca nu vorbim despre toate acestea ci despre o hotarare a Guvernului Romaniei, cred ca abordarea trebuie sa aiba ca "fundament" legea aplicabila in Romania. Si, pentru ca exista si contestatari ai acesteia, si nu putini, mai ales atunci cand legea devine originala, am apelat si la directiva aplicabila, informeazaEnergy-center.ro.

Miza scandalului Transgaz: contracte pentru clientela. Puterea si opozitia se bat pe infiintarea unui sediu secundar pentru Romgaz si Transgaz la Bucuresti. Miza acestei miscari: sediu si angajati noi, care vor avea putere de decizie asupra viitoarelor contracte. Procedurile de numire a managementului privat la Transgaz, compania nationala de transport a gazelor naturale, ar trebui sa se incheie luna aceasta. Petru Vaduva, fostul CEO al Tiriac Holdings, avocatul Radu Stefan Cernov, fostul asociat al ministrului Dan Sova, inginerul Mihaela Preda, director al Directiei relatii institutionale si politici comunitare in cadrul OPSPI si Ion Sterian, membru PNL, membru AGA in Transgaz si director executiv al Directiei Tehnice la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS) sunt oamenii de pe lista cu propuneri pentru consiliul de administratie al Transgaz, anuntata de guvern, scrieEVZ.

ArcelorMittal ameninta cu inchiderea combinatului din Romania, dar creste productia in Algeria dupa ce Renault a anuntat ca deschide o uzina acolo. Compania ArcelorMittal, prezenta si pe piata romaneasca, se afla in negocieri cu guvernul Algeriei pentru cresterea productiei de otel la fabrica siderurgica din Annaba, pe care o detine in proportie de 70%, diferenta apartinand societatii algeriene de stat Sider. "Suntem hotarati sa respectam planul de dezvoltare al ArcelorMittal Annaba, iar relatia noastra cu co-actionarul Sider este extrem de constructiva, mai ales ca planuim o dezvoltare puternica in zona El Hadjar", a declarat Vincent Le Gouic, directorul executiv al diviziei Africa de Nord ArcelorMittal, potrivit foxbusiness.com. El este cel care poarta in acest moment negocierile cu guvernul algerian. Annaba este cea mai mare fabrica de otel din regiunea Maghreb, cu o capacitate de productie de 2 milioane de tone metrice pe an, anuntaAdevarul.

Cum a reusit o firma de apartament sa faca afaceri cu statul. O persoana fizica autorizata (PFA) verifica lunar indicatorii de performanta prevazuti in bugetele de venituri si cheltuieli, achizitiile si investitiile Romtelecom, Posta Romana si Radiocom, unde Ministerul Comunicatiilor este actionar. Contractul are o valoare de 36.000 de lei si se intinde pe o perioada de un an. In caz ca va intrebati cum a fost posibil ca o persoana sa castige o licitatie, raspunsul din partea MCSI a fost urmatorul: "Pana la data de 27 aprilie 2012, cand a expirat termenul limita de primire a ofertelor, a depus oferta o singura firma, PFAMitroi Gheorghe. Aceasta a castigat licitatia cu pretul de 24.000 lei. Contractul s-a incheiat pentru o perioada de opt luni, pana la sfarsitul anului 2012, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu o durata de maxim patru luni in anul 2013", informeazaCapital.ro.

Dinu Marian: "De ce sa nu listam SIF-urile pe o piata regionala?" Bursele din Romania nu ofera cadrul potrivit pentru tranzactionarea SIF-urilor, considera Dinu Marian, presedintele Consiliului Reprezentantilor actionarilor SIF4 Muntenia, care lanseaza ideea listarii SIF-urilor pe o piata regionala. Propunerea ar trebui sa dea fiori reci Burselor autohtone - de la Bucuresti si Sibiu -, mai ales in conditiile in care Fondul Proprietatea, cel mai lichid emitent de la BVB, nu mai stie cum sa plece mai repede la Bursa de la Varsovia. Dinu Marian ne-a vorbit, in cadrul unui interviu, si despre viitorul SIF-ului, dar si despre cum priveste domnia sa scandalul de la SIF Muntenia dintre un grup de actionari din jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu si administratorul SIF4, SAI Muntenia Invest. Grupul "Iaciu" a impus un nou Consiliu al Reprezentantilor Actionarilor (CRA) SIF4 Muntenia, in iulie 2012, insa acesta a fost suspendat printr-o ordonanta presedintiala a Tribunalului Bucuresti, pana la pronuntarea pe fond a instantei, astfel ca CRA ales in 2009, prezidat de Dinu Marian, a revenit, scrieBursa.ro.