Drumul spre finantare, cursa cu obstacole pentru IMM. Accesul dificil la credite sau la fonduri europene, relatiile tensionate cu autoritatile, care le terorizeaza cu schimbari legislative, controale abuzive sau birocratie dusa la extrem, problemele in gasirea unor angajati competenti ori greutatile create de parteneri neseriosi, toate fac parte din viata de zi cu zi a IMM-urilor. CAPITAL incepe o serie de articole despre cele mai frecvente piedici pe care trebuie sa le depaseasca antreprenorii autohtoni. George Dumitrescu este unul dintre asociatii unei firme de constructii din Prahova. In ciuda crizei, compania sa a reusit sa ramana pe linia de plutire, ba, la un moment dat, prin 2011, chiar avea sansa sa obtina niste contracte care i-ar fi putut dubla cifra de afaceri pentru cel putin doi ani. Continuarea in Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Oficial cipriot: "Germania si FMI au folosit o bomba atomica pentru impuscarea unui porumbel". Germania si FMI au distrus un sistem economic functional, spune Christos Patsalides, un oficial al Ministerului cipriot de Finante, asemanand tratamentul aplicat Ciprului de Germania si FMI cu "impuscarea unui porumbel cu o bomba atomica". Oficialul, care a participat la negocierile recente dintre Cipru, Uniunea Europeana si FMI, a descris totodata creditorii internationali ca "forte de ocupatie", carora nu le pasa de drepturile omului. Patsalides a facut aceste afirmatii in cadrul unei anchete judiciare referitoare la circumstantele care au condus la prabusirea economica a uneia dintre cele mai mici tari din zona euro, noteaza Bursa.ro

Cum pot obtine tinerii intreprinzatori 10.000 de euro de la stat. Intreprinzatorii in varsta de pana la 35 de ani pot depune de luni planurile de afaceri in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, prin care pot beneficia de finantare de pana la 10.000 de euro si pentru care este alocat in acest an un buget de 25 milioane de lei, informeaza Mediafax. Incepand din data de 22.04.2013, ora 10.00 va fi activa inscrierea in cadrul "Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri". Inscrierea se poate face atat de pe site-ul Ministerului Economiei, cat si prin intermediul link-ului direct: http://programenationale2013aippimm.ro., se arata intr-un anunt de pe site-ul institutiei. Finantarea acopera 50% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care solicitantul face dovada surselor de cofinantare. Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Economiei, informeaza Gandul.

Albinele romanesti roiesc la export. Apicultura a luat amploare in Romania, productia de miere depasind 20.000 de tone/an. Consumul intern de miere fiind inca foarte redus, majoritatea productiei ia calea exportului In ultimii zece ani, apicultura s-a dezvoltat mult in Romania, numarul de familii de albine ajungand la peste 1,2 milioane, iar productia de miere la peste 20 de mii de tone/an. Cu toate acestea, potrivit statisticii oficiale, consumul de miere pe cap de locuitor in Romania este printre cele mai scazute din Europa, si anume, de doar 450 de grame/locuitor, fata de 2,2 kg in Germania sau 1,5 kg in Olanda si Belgia. Ca urmare, mai mult de jumatate din productia de miere de albine din Romania se vinde la export, cu deosebire in tari din Uniunea Europeana, informeaza Capital.

Ce urmareste Dorinel Umbrarescu prin cumpararea ATE Bank? Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat un acord de cumparare a 93% din actiunile subsidiarei ATE Bank Romania. Achizitia i-ar putea facilita obtinerea finantarilor necesare concesiunilor Centura Sud Bucuresti sau autostrada Comarnic-Brasov, asigurandu-i ramanerea in competitie, in fata competitorilor sai, puternica asociere Vinci-Strabag, cu usi deschise la puternice banci europene. Este insa indoielnic ca ATE, o banca micuta, ar detine de una singura miliardul de euro necesar. Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat un acord de preluare a unui pachet de 93,27% din actiunile ATE Bank Romania, detinute de grupul elen Piraeus Bank. Tranzactia a fost anuntata, joi, de grupul bancar elen. Preluarea va avea loc dupa finalizarea transferului majoritatii activelor si pasivelor catre Piraeus Bank Romania, precum si dupa obtinerea avizului autoritatilor de reglementare, anunta Romania Libera.

Omul care si-a vandut viata pe bursa pentru 1 dolar pe actiune. In 26 ianuarie 2008, un tanar antreprenor in varsta de 30 de ani pe nume Mike Merrill a decis sa se vanda pe piata. S-a impartit in 100.000 de actiuni si a lansat o Oferta Publica Initiala (IPO), etapa premergatoare listarii propriu-zise la bursa, oferind un pret de 1 dolar pe actiune. Fiecare actiune va aduce investitorilor un castig potential din profitul pe care acesta il face in afara serviciului pe care il are la o firma de software din Portland, Oregon. In primele zece zile de la lansarea IPO-ului, 12 prieteni de-ai sai si cunostinte au cumparat 929 de actiuni si Merrill s-a trezit cu un plus de bani lichizi. El a pastrat cele 99,1% din actiunile ramase, dar a promis ca nu va avea drept de vot in Consiliul de Administratie. Practic, lasa actionarii sa decida ce va face cu propria viata, scrie Capital.

Cate zile de concediu platit si cate ore de munca pe saptamana au angajatii din UE. Zilele de concediu cat si numarul de ore de munca difera de la o tara la alta in cadrul Uniunii Europene. Surprinzator sau nu, spre exemplu Germania, care are una dintre cele mai puternice economii din Europa, ofera si cele mai multe zile libere propriilor angajati. Alaturi de Germania, in top se mai afla tari precum Danemarca si Franta conform unui studiu realizat de Eurofound. Romania ofera angajatilor doar 21 de zile de concediu platit pe an, iar muncitorii romani lucreaza cel mai mult din UE (in medie 41 de ore pe saptamana), informeaza workfinder.ro

VW CrossBlue Coupe Concept, viitorul Touareg Coupe. Acest studiu de design, pe care Volkswagen il va prezenta zilele acestea, la Salonul de la Shanghai, anticipeaza primul SUV coupe al constructorului german. Conceptul se numeste CrossBlue Coupe, iar schitele alaturate sunt primele imagini oficiale. Designul ar trebui sa contina principalele elemente de stil pe care le vom regasi la viitoarele SUV-uri VW, in special la noua generatie Touareg, noteaza 24auto.ro