Subventii de un miliard de euro pentru agricultori. Subventiile acordate agricultorilor, anul acesta, au fost de aproximativ un miliard de euro, iar platile au fost achitate la timp, ne-a declarat Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, care a adaugat ca pentru a atinge acest obiectiv a fost nevoie de o serie de eforturi mari din partea MADR. Potrivit afirmatiilor domnului Botanoiu, si culturile agricole de toamna sunt mult mai bune decat cele de anul trecut, iar in privinta celor de primavara, desi au fost putin intarziate din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, nu exista un motiv real de ingrijorare. Totodata, reprezentantul MADR a salutat si intentiile bancilor de a veni in sprijinul agricultorilor, adaugand ca acestea trebuie sa se materializeze, in caz contrar vor ramane doar la nivel de declaratii, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Tiriac a intrat in randul baietilor destepti care fac afaceri cu petrol. Pe o piata de peste 5 miliarde de euro, a aparut un actor nou: Ion Tiriac. Cu parteneri din zona drumarilor pentru stat, Oil Energy Trading isi propune sa ajunga printre lideri pana in 2017 Lovit din toate partile de criza financiara, holdingul Tiriac s-a vazut nevoit sa-si regandeasca pozitiile. Drept care, in februarie 2012, a infiintat firma Oil Energy Trading, care are ca obiect de activitate "comertul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate". Actionarul principal este Provenza Holdings Limited, offshore care apartine holdingului Tiriac inregistrat in Cipru, cu 75%. Restul de 25% din actiunile Oil Energy Trading sunt impartite in mod egal intre Remus Mihai Hirceaga, fost membru in Consiliul de Management al OMV Petrom Marketing SRL, si Alexandru Mihut Pitigoi, partener mai vechi al lui Ion Tiriac si actionar principal al Colina Motors, anuntaCapital.ro.

Document / Schema absorbtiei de fonduri UE 2014-2020 si politica din spatele ei: Trei ministri strang banii de la Bruxelles. Cine-i imparte in tara? Trei ministri vor ramane cu autoritati de management pentru fondurile europene, insa 12 ministri vor avea in subordine organisme intermediare, potrivit schemei grafice a sistemului de absorbtie de fonduri UE pentru perioada de programare 2014-2020, pus la dispozitia cursdeguvernare.ro de catre Ministerul Fondurilor Europene. Astfel, autoritatile de management al programelor europene se vor imparti intre PSD - doua si PC - una. Liberalilor le vor reveni organismele intermediare, in numar de 3. Grosul OI-uri va fi impartit intre PSD si PC: 6 la social-democrati si 3 la conservatori. Un al douasprezecelea tip de OI va merge la administratiile regionale, adica preponderent sub controlul PSD. Schita arhitecturii institutionale 2014-2020 are la baza un memorandum aprobat in Guvern in 10 aprilie 2013 si urmeaza sa fie inclusa in negocierile cu Comisia Europeana, informeazaCursdeguvernare.ro.

Investitiile in turism, apogeu in 2009-2011. Incepe declinul? Romanii au avut incredere sa investeasca in turism in ultimii ani. Potrivit unei analize realizate de Econtext.ro, numarul hotelurilor, al vilelor turistice si pensiunilor s-a marit vazand cu ochii in ultima decada, si mai ales in perioada 2009-2011, cand ministerul era condus de Elena Udrea. Daca in 2009 aveam 1.159 de hoteluri, in 2010 numarul acestora a crescut la 1.233, pentru a ajunge in 2011 la 1.308. Si in cazul pensiunilor turistice se poate observa o crestere semnificativa. Astfel, in 2009 existau 878 de pensiuni turistice, iar in 2010 numarul acestora a crescut la 949. In anul 2011, Romania avea 1.050 pensiuni turistice. Nu numai investitorii au avut incredere in turismul din Romania in aceasta perioada, dar s-a observat si o crestere a numarului de turisti romani si straini care au ales ca destinatie de vacanta tara noastra. In 2010, turismul a avut o crestere de 13,5%, iar in 2011 de 16%. Declinul a inceput insa in 2012, odata cu schimbarea Puterii, turismul inregistrand o crestere de doar 9%, conform INS, scrieEVZ.

Unul dintre cei mai importanti investitori din Africa de Sud pregateste o noua tranzactie in Timisoara. Fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI) este pe cale de a-si largi portofoliul din capitala Banatului. Compania care a cumparat anul trecut City Bussines Center a anuntat noi investitii in Timisoara. NEPI a anuntat la sfarsitul acestei saptamani ca va intra pe pietele de retail din Targu Jiu, Drobeta Turnu-Severin si Sibiu prin achizitii de terenuri, dar si de proiecte deja existente. Una dintre locatiile unde compania va investi este Timisoara. "NEPI continua sa exploreze si sa dea curs noilor oportunitati de achizitie si dezvoltare din Romania si din regiune. Printre acestea sunt incluse achizitionarea unui teren pentru o dezvoltare in Timisoara si achizitionarea unui centru comercial cu potential de extindere in Romania, precum si achizitionarea de drepturi in legatura cu un centru comercial in Budapesta", se arata intr-un comunicat transmis de NEPI Bursei de Valori Bucuresti, anuntaAdevarul.

Lucrari realizate la autostrazi si metrou, decontate din fonduri europene. Autoritatile au solicitat Comisiei Europene (CE) sa aprobe includerea unor autostrazi si a transportului urban in programele finantate din fonduri structurale in perioada 2007-2013. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, intr-un seminar: "Am cerut decontarea, din fonduri structurale, a 85% din valoarea totala a unor proiecte de autostrada realizate de tara noastra dupa 2007 cu fonduri BEI. Un exemplu in acest sens este autostrada Bucuresti-Ploiesti. CE a aprobat astfel de masuri pentru Slovacia si Ungaria. Trebuie sa demonstram ca achizitia de lucrari si derularea proiectului s-au desfasurilor conform regulilor de accesare a fondurilor structurale. Solicitarea noastra vizea￯za si includerea lucrarilor de metrou la magistrala Drumul Taberei. Astfel, avem sansa ca in bugetul de stat sa mai intre maxim 800 milioane euro din decontarea acestor lucrari", informeazaBursa.ro.

Mark Mobius,FP: Va veni o criza si mai mare! Capital: Cum este vazuta piata de capital din Romania de catre investitorii straini? Mark Mobius: Piata din Romania este foarte mica si acesta este si modul in care este privita. Si de aceea sustinem atat de puternic listarea societatilor de stat, a celor pe care le avem si FP in portofoliu. Piata ar creste rapid, atat in capitalizare, cat si in lichiditate. Capital: Trebuie sa asteptam listarile de la stat pentru a creste piata sau ar trebui sa se implice mai mult si brokerii? MM: Brokerii sunt interesati mai mult de privatizari, de unde pot obtine bani mult mai usor. Dar lucrurile sunt legate, o piata mai mare ar fi mai atractiva si pentru companiile private care cauta finantare si pentru investitori. Inclusiv straini, si pentru mine a fost surpriza procentul de subscrieri externe de la Transgaz (nerezidentii au achizitionat 69% din oferta - n. red.). Integral peCapital.ro.

Mercedes CLA Shooting Brake, confirmat! Familia Clasei A de la Mercedes se mareste pas cu pas. Dupa versiunea de baza, hatchback, si-a facut aparitia coupe-ul cu 4 usi CLA (foto), iar viitoarea declinare a fost deja anticipata: crossover-ul GLA, despre care am relatat recent (vezi link-ul de mai jos). Iar noutatile nu se vor opri aici! Cea de-a patra varianta constructiva (si ultima) a noii compacte germane va fi CLA Shooting Brake. Aceasta va fi dezvaluita in urmatoarele luni, posibil in septembrie, la Salonul de la Frankfurt. Informatia a fost difuzata de seful de design de la Mercedes, Gordon Wagener, intr-un interviu acordat publicatiei Whatcar. "Va fi un mic CLS Shooting Brake", a anuntat Wegener. In schimb, nu se mai pune problema unei versiuni sportive, gen coupe sau cabriolet, motivul fiind simplu - piata in declin, anunta24auto.ro.