Cum arata autostrada construita din panouri solare. Sunt o gramada de sosele care zac sub razele soarelui, nefolosindu-se de aceasta sursa de energie. De ce nu ar putea un drum national sau o autostrada sa colecteze energia solara, mai ales ca este nevoie doar de o regandire a panourilor solare? Rezolvarea dilemei pare a fi prezentata de Scott si Julie Brusaw care, de cativa ani, lucreaza la prima autostrada solara ¬ mai exact, la o sosea construita doar din panouri solare. Acum sunt pregatiti sa demonstreze ca se poate si un altfel de carosabil. Zona de test reprezinta o portiune de 3,6 pe 11 metri, din nordul statului Idaho, aflat la o ora de granita cu Canada. Finantata cu un grant de 750.000 de dolari de catre Administratia Federala a Drumurilor, instalatia de 5.700 de wati va fi finalizata in aceasta luna, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Alpha Bank a gasit investitori pentru recapitalizare si evita intrarea sub controlul statului. Alpha Bank Grecia a atras investitori privati pentru subscrierea in totalitate a unei emisiuni de drepturi pentru cumpararea de actiuni de 457 milioane de euro, reprezentand 10% din necesarul de recapitalizare al bancii, si a reusit astfel sa evite intrarea sub controlul statului elen. Emisiunea de drepturi a fost subsrisa in totalitate de un sindicat de banci de investitii, intre care JP Morgan, Citigroup, HSBC si Credit Agricole, se arata intr-un comunicat al bancii elene, scrie Gandul.

Zece cladiri care au schimbat fata Statelor Unite. Doi arhitecti au incercat sa explice originea celor mai importante stiluri ale celor mai multe dintre cladirile din Statele Unite ale Americii. Rezultatul? O lista de 10 cladiri impresionante care au schimbat fata arhitecturii SUA. 1. Virginia State Capitol (Richmond - Virginia, 1788) - A impus cladirilor guvernamentale stilul neoclasic, amintind de templele romane si grecesti. 2. Biserica Trinity (Boston - 1877) ￯ Este primul exemplu al artei romaneque folosita de arhitectul H.H. Richardson. Ulterior, stilul a fost utilizat pentru biserici, primarii si tribunale din intreaga America. 3. Wainwright Building (St. Louis, 1891). Cladirea lui Louis Sullivan nu a fost primul zgarie-nori al Americii, dar structura metalica moderna a dat stilul ce-a fost copiat ulterior, scrie Capital.

Sondaj: Bugetul romanilor pentru masa de Paste de anul acesta este mai mare decat in anii precedenti. Romanii spun ca banii pe care ii au la dispozitie pentru masa de Paste din acest an sunt mai multi decat in anii precedenti. Prin urmare, perspectiva financiara in acest an este una mai optimista avand in vedere ca procentul celor care spun ca banii pe care ii au pentru Paste le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii patru ani - 38% in 2013 fata de 22% in 2011. Datele sunt extrase dintr-un sondaj realizat in perioada 24-25 aprilie de Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), pe un esantion reprezentativ de 1.500 de persoane cu varste de cel putin 18 ani, scrie Adevarul.

Marfin Bank Romania ar putea fi preluata de fondul britanic de investitii AnaCap. Marfin Bank Romania ar putea fi preluata de fondul britanic de investitii AnaCap, care incearca finalizarea tranzactiei intr-un timp foarte scurt, informeaza Mediafax. "AnaCap" este un fond de private equity specializat pe investitiile in sectorul financiar european, potrivit informatiilor de pe site-ul fondului. Infiintat in 2005 la Londra, "AnaCap" consiliaza investitori cu active de 1,7 miliarde euro, printre care "Goldman Sachs", "Allianz", "Honeywell" si "Adams Street" si co-investeste alaturi de acestia. Cat despre activitatile din Romania, AnaCap nu este la prima incercare de a intra pe piata locala, de-a lungul timpului prospectand diverse institutii de credit, scrie Bursa.

Analiza: Germania a economisit zeci de miliarde de euro din criza euro. Desi statele nordice, precum Germania, Finlanda, Olanda si Austria, se lamenteaza ca sunt nevoite sa salveze popoarele lenese din sudul Uniunii Europene de la faliment, adevarul este ca pana acum contribuabilii nu pierdut nici macar un eurocent. Ba chiar, culmea, au economisit zeci de miliarde de euro din scaderea dobanzilor la titlurile de stat, pe masura ce investitorii s-au ingramadit sa isi duca banii in zone considerate sigure. Astfel, in ciuda pomparii a peste 400 de miliarde de euro, contribuabilii din statele nordice de fapt au beneficiat de criza. Potrivit unui studiu, realizat de asiguratorul german Allianz, Germania a economisit 10,2 miliarde de euro in perioada 2010-2012 datorita scaderii costurilor de imprumutare, scrie Adevarul.

Dacia a inregistrat in primele patru luni cea mai mare crestere a inmatricularilor din Franta. Dacia a inregistrat in primele patru luni cea mai mare crestere a inmatricularilor de autoturisme din Franta, de 23%, la 30.352 unitati, in timp ce piata franceza, cea mai importanta pentru marca Dacia, a consemnat o scadere de 12,3%, la 591.741 unitati. Cota de piata a Dacia a avansat de la 3,66% in primele patru luni ale anului trecut la 5,13%, arata date publicate, joi, de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile. Pe crestere s-au mai aflat in aceasta perioada doar marcile Hyundai (19%), KIA (6,9%), Lexus (5,3%), Fiat (4,8%) si Toyota (3%), scrie Mediafax.

CE investigheaza planul de reorganizare a PSA Peugeot Citroen. Comisia Europeana (CE) a demarat o investigatie legata de planul de reorganizare a PSA Peugeot Citroen, pentru a vedea daca respecta reglementarile referitoare la acordarea ajutoarelor de stat, conform Bloomberg. CE doreste sa stabileasca daca ajutorul va dauna competitiei, sau daca eliminarea locurilor de munca si daca inchiderea unei fabrici a companiei vor putea restabilita viabilitatea financiar pe termen lung, fara sprijin din partea statului. Planul prezentat de Franta include garantii de 7 miliarde de euro pentru emisiuni de obligatiuni, precum si granturi si avansuri rambursabile de 85,9 milioane de euro, potrivit CE, scrie Bursa.