De ce trebuie sa spunem ca mai avem nevoie de doua reactoare nucleare? Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda pare a fi tot mai evident o mare capcana. Practic, nimeni, ne referim aici atat la clasa politica cat si la specialisti, nu mai crede in acest proiect. Cu toate acestea el este readus in discutie si figureaza din nou ca una dintre marile prioritati de investitii in domeniul energetic ale Romaniei. Discutam in context despre nu mai putin de 6, poate chiar 8 miliarde de euro, bani pe care statul roman stie ca nu are de unde sa-i asigure si nici de unde sa-i imprumute. Si atunci, de ce insista pe aceasta varianta de investitii fiecare nou guvern instalat la Palatul Victoria?, scrie energy-center.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Evolutia atipica a preturilor in criza. Consecintele asupra cresterii economice. De la inceputul crizei economice, preturile produselor nealimentare au crescut in ritm dublu fata de cele ale produselor alimentare si cu 70% mai mult decat preturile serviciilor. Situatia consemnata in Romania, in care alimentele si serviciile au coborat media scumpirilor iar produsele nelimentare au fost cele care au tras in sus inflatia este atipica. Contrar impresiei create de mediatizarea excesiva, produsele alimentare si ponderea lor relativ ridicata (37% - 38% din cosul de consum) au constituit un element stabilizator al inflatiei generale, scrie cursdeguvernare.ro.

Insolventa persoanelor fizice, a treia incercare in Parlament: falimentul personal apare in cazier. Un grup de 49 de parlamentari de opozitie au depus la Senat un proiect de modificare a legii insolventei prin care sa fie permis si falimentul persoanelor fizice. Vestea proasta pentru romanii supraindatorati este aceea ca ar putea fi tratati ca fiind infractori - falimentul fiind intregistrat in cazierul judiciar, si nu intr-un registru special, scrie Economica.net.

Ieftinirea energiei: multe motive, zero sanse. In incercarea de a tine sub control costurile cu electricitatea, care ameninta competitivitatea economica si stabilitatea sociala, guvernantii au decis sa modifice modul in care se acorda subventiile pentru energie verde. Explicatia data de oficiali este simpla: "prin schema de ajutor adresata populatiei, se doreste gasirea liniei de mijloc care sa permita castiguri pentru cei care investesc in energii regenerabile, dar si dezvoltarea industriei", spunea premierul Victor Ponta, scrie Capital.

Este KfW ultima optiune a Germaniei pentru "salvarea" eurozonei? Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW), banca pentru dezvoltare a guvernului german, a fost infiintata in 1948 ca parte a Planului Marshall. Banca este detinuta de guvernul federal, in proportie de 80%, si de landuri, restul de 20%. Conducerea bancii este asigurata de un Comitet Executiv, care raspunde in fata Comitetului de Supervizare, condus de ministrul de finante al Germaniei, adica de Wolfgang Schauble. Intamplator, acesta este si un mare european, care nu precupeteste niciun efort pentru salvarea eurozonei, scrie Bursa.

Apartamentele noi de la ultimul etaj, o varianta avantajoasa de achizitie imobiliara. Cand dezvoltatorii straini au inceput sa intre pe piata rezidentiala romaneasca, prin 2005-2006, au inceput sa construiasca si sa incerce sa vanda utilizand strategiile pe care le aplicau si la ei in tara. Insa, si vorbim aici despre cei seriosi, care nu vindeau planuri, ci apartamente, au aflat repede ca in Romania nu poti vinde ca in Italia, Franta, Germania, Israel sau Marea Britanie, si nu vorbim aici despre putere de cumparare, ci despre gusturi si pretentii. Potentialii cumparatori romani erau in primul rand atasati de casele pe pamant si, daca alegeau apartamente nu le cautau pe cele de la etajele superioare, ci exact invers. Asta desi, mai sus - intr-un bloc de locuinte - e mai bine si, in Occident, mai scump decat la etajele inferioare, scrie BusinessCover.

America, taramul tuturor imposibilitatilor. De ce mediul din SUA devine tot mai ostil antreprenorilor. A-ti deschide o afacere in Statele Unite ale Americii este tot mai greu, iar succesul nu mai are nimic de-a face cu munca si cu perseverenta. Acum, problemele sistemice arunca orice antreprenor undeva intre mila bancilor, lacomia statului si noroc chior. Daca statele sarace isi impulsioneaza economiile prin consolidarea institutiilor publice, ce se intampla cu o economie dezvoltata atunci cand institutiile sale degenereaza?, scrie Adevarul.

Nicio oferta pentru intermedierea listarii. Brokerii nici nu se ridica din pat pentru Aeroportul Timisoara. Niciun broker nu a dorit sa intermedieze listarea a 5% din Aeroportul Traian Vuia din Timisoara, Ministerul Transporturilor inregistrand un nou esec la cea de-a doua licitatie, organizata la patru luni de la prima incercare din acest an de a gasi un intermediar. Termenul de depunere a ofertelor a expirat luni, 10 iunie, la ora 12.00. Brokerii s-au obisnuit sa se planga ca Bursa de Valori Bucuresti nu are suficienta marfa, ca Guvernul nu sustine piata de capital, ca BVB nu face suficient de multe lucruri pentru piata, scrie Bursa.

Panasonic capituleaza. Televizoarele cu plasma dispar. Laurent Abadie, CEO-ul Panasonic pentru Europa, a declarat in exclusivitate pentru Capital ca televizoarele cu plasma se afla la sfarsit de drum, iar acestea ar putea disparea de pe piata mai curand decat se estima. Panasonic este producatorul japonez de televizoare care a pariat cel mai mult pe plasma. In timp ce conationalii de la Sony au renuntat de mult la aceasta tehnologie, Pansonic a mizat pe plasma chiar si cand liderul Pioneeer a abandonat lupta, in 2009, scrie Capital.

Headhunteri: Recrutarea prin relatii e sigura, morala, corecta. Si tot mai des folosita de companii. "Recrutarea pe baza de recomandare inseamna ca suni cateva persoane din baza ta de contacte sa iti recomande persoane care sa se potriveasca unui profil (n. red. al candidatului ideal pentru un post)", ne-a spus Loreda Dragomir - Theodorescu, country manager Romania & Bulgaria la firma de executive search Kienbaum, jucator mare din piata de executive search din Romania, scrie Economica.net.

Razboi deschis pentru marcarea aurului. Cine e de vina pentru tinichelele poleite vandute ca bijuterii. O mare parte din bijuteriile vandute in Romania sunt pur si simplu tinichele poleite. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si patronatele vor sa reglementeze problema, dar nu se inteleg asupra mijloacelor. Bijutierii se infrunta in aceste zile cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pe marcarea aurului, o problema cu o miza uriasa: eliminarea unei evaziuni estimata anual la 300 de milioane de euro si certificarea obiectelor realizate din metale pretioase astfel incat cumparatorii sa nu achizitioneze obiecte fara valoare, scrie Adevarul.

Care ar putea fi noua modalitate de clasificare a pensiunilor turistice din Romania. Pensiunile din Romania ar putea fi clasificate in curand nu doar in functie de calitatea serviciilor pe care le ofera oaspetilor, ci si in functie de tematica lor. Ideea le apartine reprezentantiilor Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), este inspirata de programele asociatiilor care isi desfasoara activitatea in state europene precum Franta sau Austria si se afla in momentul de fata in discutie in cadrul Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), scrie Gandul.