Eugen Teodorovici: "Vrem ca plata catre beneficiari sa fie facuta in 1-2 zile, prin banci". Ministerul Fondurilor Europene lucreaza la un proiect care sa simplifice modul de plata catre beneficiarii proiectelor europene, pentru ca transferul banilor sa nu mai reprezinte o procedura atat de lunga. De asemenea, autoritatile intentioneaza sa implice sistemul bancar in acest mecanism, astfel incat fondurile sa fie transferate intr-o zi, maxim doua, prin banci, a precizat, ieri, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici. Domnia sa a spus, in cadrul unei conferinte de presa, ca partile implicate au lucrat cu bancile si in preaderare, adaugand ca urmeaza sa discute cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), pentru a avea un sis-tem cat mai complex de plata si pentru a identifica formula optima in vederea realizarii obiectivelor propuse. Pana in prezent, reprezentantii MFE au discutat doar cu cateva banci, in acest sens, a mai spus ministrul de resort, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cum poate deveni o afacere cu canabis un business de milioane. Despre canepa se zice ca are peste 20.000 de utilizari si ca poate duce la disparitia foametei globale. Si totusi, Romania pare sa nu fie interesata de revigorarea acestei culturi-minune Astazi, canepa a devenit o cultura de nisa, fiind intinsa pe suprafete foarte reduse - putin peste 10.000 de hectare la nivelul intregii Uniuni Europene. Pentru comparatie, porumbul este plantat, numai in Romania, pe o suprafata de peste 2,5 milioane de hectare. Multe cauze au stat la baza acestei pierderi in popularitate, insa cea mai nociva, de departe, a fost interzicerea "in bloc" si aproape peste tot in lume a culturilor de canabis, legiuitorii nefacand diferenta intre speciile de canepa industriala si cele cu continut ridicat de THC - substanta psihoactiva din marijuana. in 1993 incoace, majoritatea statelor au reparat aceasta anomalie. Nu si Romania, care abia in 2000 a introdus canepa pe lista plantelor a caror cultivare era controlata strict de stat, fiind considerata drog. La noi, decaderea acestei industrii a venit de la sine, asa cum s-a intamplat cu atatea alte sectoare. Cultivatorii care si-au reprimit terenurile dupa 1989 s-au indreptat spre alt tip de culturi, considerate mai profitabile, sau pur si simplu le-au lasat de izbeliste, anuntaCapital.ro.

De ce trebuie sa spunem ca mai avem nevoie de doua reactoare nucleare? Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda pare a fi tot mai evident o mare capcana. Practic, nimeni, ne referim aici atat la clasa politica cat si la specialisti, nu mai crede in acest proiect. Cu toate acestea el este readus in discutie si figureaza din nou ca una dintre marile prioritati de investitii in domeniul energetic ale Romaniei. Discutam in context despre nu mai putin de 6, poate chiar 8 miliarde de euro, bani pe care statul roman stie ca nu are de unde sa-i asigure si nici de unde sa-i imprumute. Si atunci, de ce insista pe aceasta varianta de investitii fiecare nou guvern instalat la Palatul Victoria? Raspunsul devine tot mai evident, daca ne intoarcem in timp si analizam intreaga procedura desfasurata pentru constructia reactoarelor unu si doi, precum si pregatirile ce au urmat in vederea continuarii investitiei la reactoarele 3 si 4, informeazaEnergy-Center.ro.

Topul produselor si serviciilor care s-au scumpit cel mai mult in ultimii zece ani. Ultimul deceniu este marcat de o continua ascensiune a cheltuielilor, dar si de o explozie a preturilor pentru unele dintre produsele cel mai des folosite de oamenii obisnuiti. Un studiu recent arata ca americanii platesc astazi cu aproximativ 100% mai mult decat acum zece ani pentru unele produse si servicii. Un raport publicat recent de Biroul de Statistica al Pietei Muncii din Statele Unite ale Americii a urmarit evolutia unor produse si servicii in perioada cuprinsa intre mai 2003 si aprilie 2013 si a raportat o crestere vertiginoasa a unora dintre preturi. Desi media generala a cresterilor era de aproximativ 26%, unele dintre preturi au atras atentia cercetatorilor in mod special, scrieAdevarul.

Un gigant european „sparge” piaţa de energie din România cu un preţ fără concurenţă Portughezii de la EDP Renewables scot la vânzare un pachet maxim de energie de 0,2 TWh, cu livrare într-un an, la un preţ imbatabil: 145 de lei/MWh, sub preţul cu care dă curent pentru populaţie Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie, şi sub preţul pe care îl plăteşte populaţia - 155 de lei/MWh. Este cel mai mic preţ cerut pentru energie pe piaţa contractelor bilaterale. Anterior, recordul pentru cel mai mic preţ îl deţinea Apa Serv Valea Jiului, regia de apă a municipiului Petroşani care vindea curent, în decembrie anul trecut, cu 155 de lei/MWh, scrie Economica.net

Cum au ajuns in insolventa firmele mari. In primul trimestru al anului, 6.381 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost deschise 7.139 de insolvente noi, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania. Cu toate astea, numarul de firme cu afaceri de peste un milion de euro aflate in insolventa a fost de 2,5 ori mai mare decat in primele trei luni din 2012. "Se observa scaderea generalizata pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolventelor inregistrate in primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior", scrie in studiul citat. Primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa au ramas neschimbate, in ultimii trei ani. Constructiile, HORECA si industria metalurgica sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul trimestru al anului curent raportat la numarul firmelor active. Aceleasi sectoare au fost incluse in top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator si in 2012, anuntaEVZ.

Valentin Lazea: "Taxarea tranzactiilor financiare, un raspuns al politicului la nemultumiri populare". Taxa pe tranzactiile financiare, pe care Comisia Europeana (CE) doreste sa o implementeze de la 1 ianuarie 2014, reprezinta un raspuns al factorului politic la nemultumirile populatiei cu privire la rolul sectorului financiar in declansarea crizei financiare, considera Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Taxa este un raspuns al politicului la nemultumiri populare mai mult sau mai putin justificate, care va produce efecte si asupra tarilor care nu o vor aplica", a declarat domnia sa, in cadrul unei dezbateri asupra consecintelor taxarii tranzactiilor financiare asupra cresterii economice, a stabilitatii financiare si a finantelor publice, organizata de Banca Centrala si Institutul European din Romania (IER). In conditiile in care bancile trebuie sa isi majoreze nivelul capitalului, pentru a respecta cerintele acordului Basel III, sa contribuie la scheme de garantare a depozitelor de sub 100.000 euro si la fonduri de rezolutie bancara, o taxa suplimentara ar face si mai dificila revenirea creditarii, potrivit oficialului BNR, informeazaBursa.ro.

Gara de Nord, lasata garantie la banci. Statul roman, prin intermediul Ministerului Transporturilor, a aprobat in data de 13 mai a acestui an, contractarea de catre CFR Calatori a unei facilitati de credit in suma de 10,5 milioane de lei, de la Banca Millennium S.A, conform unui anunt publicat in Monitorul Oficial. Imprumutul va fi utilizat pentru refinantarea imprumutului acordat de catre banca BRD SOCIETE GROUPE GENERALE. In vederea garantarii facilitatii de credit, statul roman constituie in favoarea Bancii Millennium mai multe garanti, printre care si "ipoteca asupra imobilului situat in Piata Garii de Nord nr. 1-3, sectorul 1, Bucuresti, compus din teren in suprafata de 20.861 mp si constructiile aferente, inclusiv asupra veniturilor provenind din chirii, arenzi, prezente si viitoare produse de imobil", se arata in anuntul publicat in MO nr.3083/11 iunie 2013, scrieCapital.ro.

Dacia nu va avea un supermini citadin. Se pare ca aparitia unui model supermini in gama Dacia nu mai este de actualitate, cel putin deocamdata. Asa sustine Carlo Tavares, director in cadrul Grupului Renault, intr-un interviu acordat recent celor de la Automotive News. Declaratia lui Tavares contrazice informatia lansata cu cateva luni in urma, de catre presa auto germana, conform careia marca romaneasca va avea un model in segmentul A, ceva mai mare decat Renault Twingo si concurent cu VW Up! si FIAT Panda. Contrazice si realitatea de pe piata, care lasa tot mai mult loc pentru modelele de mici dimensiuni, ieftine la achizitie si in exploatare. Insa Carlos Tavares crede ca Dacia ar risca sa aiba prea multe modele si si-ar incarca inutil costurile de marketing si comunicare. Reamintim, in acest moment gama Dacia cuprinde deja cinci modele: Logan, Sandero, Duster, Lodgy si Dokker, anunta24auto.ro.