Arierate: Metoda romaneasca de pacalire a UE. Conducerea CFR SA a emis zilele trecute o dispozitie ce obliga furnizorii companiei sa incaseze facturilor emise catre CFR SA doar dupa ce vin banii de la buget. Dispozitia impiedica astfel furnizorii sa ceara penalitati si dobanzi companiei si vine la trei luni de cand astfel de practici au fost interzise atat de catre Comisia Europeana, cat si de legea romana. Mai precis, daca acum un furnizor are dreptul de a fi platit in aproximativ 30-45 de zile de la momentul la care a incheiat lucrarea si a emis factura, directorul general impune ca in viitor furnizorii sa ceara plata cel mai devreme la cinci zile dupa ce CFR a primit bani de la buget. In consecinta, in cel mai bun caz, firmele pot astepta luni bune pana cand bugetul CFR este alimentat cu sumele necesare, scrie Romania libera.

BusinessFoto: Colaj foto

Cat pierdem din pensie daca donam statului 300 lei pe an? Cum economisim mai bine pentru pensie? Prin depozite bancare sau prin Pilonul III? Capital va prezinta in premiera o simulare paralela intre cele doua variante de economisire. Putini romani stiu ca in prezent "doneaza" statului circa 300 lei anual fiecare. Si asta prin faptul ca nu acceseaza stimulentele oferite de autoritati in domeniul economisirii pentru pensii. Printr-o "donatie" atat de mica, din banii de pensie se pot pierde sume considerabile. Dar sa vedem despre ce e vorba. Cand vine vorba de pensie, doar unul din 20 de romani a luat in considerare varianta pensiei facultative (Pilonul III). Din cauza slabei culturi financiare, majoritatea romanilor considera ca cea mai buna varianta de economisire pentru pensie este in depozite bancare, scrie Capital.

Hidrocentrala lui Ponta, pro si contra. Specialistii din domeniu sustin ca realizarea unei noi centrale pe Dunare, anuntata de premierul Ponta, nu ar fi rentabila, de vreme ce Romania are excedent de energie, iar o astfel de investitie s-ar ridica la sute de milioane de euro. Premierul Victor Ponta a anuntat realizarea unei noi hidrocentrale pe Dunare, in cooperare cu Bulgaria, dar aceasta nu are nicio sansa de realizare, in conditiile in care consumul de energie a scazut puternic, iar investitia necesita fonduri de sute de milioane de euro pe care Hidroelectrica nu le are. Planurile sunt mai vechi si au fost resuscitate de cateva ori in ultimii ani. In 2009, Adriean Videanu, ministrul de atunci al Economiei, arata si care ar fi posibilele locatii: Turnu Magurele, Calarasi sau Macin, scrie Adevarul.

Topul celor mai buni angajati ai lanturilor de magazine. Cat a produs un salariat pe an. Marii retaileri din Romania aveau la finele anului trecut cu pana la 33% mai multi salariati decat cu un an in urma. Si totusi angajatul marilor lanturi a adus companiilor, in medie, intre 800 de lei si peste 15.700 de lei pe an. Diferenta mare dintre minimum si maximum e data in mare masura si de politica de extindere a retailerului, o parte dintre ei optand pentru investitii in detrimentul profitului, scrie Economica.net.

Statul isi "salveaza" companiile pe banii romanilor. Modelul stergerii datoriilor la stat ale CFR Marfa va fi preluat si la alte companii de stat, bugetul fi ind astfel privat de miliarde de lei. Prima companie care va prelua modelul CFR Marfa, dupa cum a spus zilele trecute Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, este Posta Romana, aflata pe lista de privatizari convenita cu Fondul Monetar International. Si in cazul Oltchim, administratorii judiciari au vorbit despre aceeasi solutie, a stergerii datoriilor. Asta inseamna ca banii care trebuiau recuperati pentru plata pensiilor romanilor si alte cheltuieli vor fi stersi cu buretele, scrie EVZ.

Secretul companiilor rusesti in proiectul constructiei Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda (I). In ultima analiza dedicata Programului nuclear romanesc, respectiv investitia in Unitatile 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, am amintit ca Moscova nu a fost niciodata straina de proiect, in ciuda aparentelor conforma carora se cautau investitori din alte tari decat Rusia. Astazi vom dovedi cu argumente ca filiera sud coreeana sau chiar cea chineza au, de fapt, in spate implicarea direct a firmelor rusesti. Nu stim inca in ce stadiu s-a ajuns cu negocierile si daca firme din Rusia mai sunt inca in carti pentru constructia Unitatilor 3 si 4. Pana sa aflam insa raspunsul va prezentam in premiera negocierile secrete dintre autoritatile din Romania cu firmele din Rusia, despre care pana acuma nu s-a spus un cuvant, scrie Energy-Center.

Afaceri printre milenii. Cele mai vechi companii din lume. Prima companie despre care exista date certe a aparut in anul 578 in Japonia si, ca o ironie la adresa sovinismului profund al niponilor, a fost intemeiata de un coreean. Kongo Gumi, specializata in constructia de temple, a strabatut istoria vreme de 1.428 de ani, si nicio catastrofa naturala (dese in Japonia) sau razboaie (aproape la fel de des intalnite pana prin 1600) nu au doborat compania. A reusit modernismul, in 2006 istoria Kongo Gumi s-a frant, iar prima firma atestata in istoria lumii a disparut. Astfel, s-a mai dus un simbol, scrie BusinessCover.

Lucrarile la drumul Craiova-Calafat, finantate cu zero lei pe un tronson. Constructorul trebuie sa lucreze pe banii lui. Lucrarile de reabilitare a drumului national Craiova-Calafat, care trebuie sa preia traficul de pe podul Calafat-Vidin, si pentru care premierul Ponta a avertizat cu rezilieri de contracte daca ritmul de executie scade, au fost finantate cu zero lei de la buget pe un tronson si doar 5 milioane lei pentru al doilea. Proiectul este finantat in proportie de 50% de Banca Europeana petru Investitii (BEI), dar din bugetul national nu a fost alocat niciun ban pe acest an pentru executia de lucrari la contractele finantate din imprumutul BEI pentru etapa V de reabilitare a drumurilor nationale, scrie Adevarul.

Un razboi iminent e pe cale sa inceapa intre Starbucks si lanturile de fast-food. Inainte de 2008, Starbucks si McDonald's, de exemplu, operau in doua industrii diferite. Dar lantul de cafenele - scrie Brand Channel -, e tentat acum de extinderea ofertei de alimente. Deja mancarea reprezinta 19% din vanzarile totale ale Starbucks. In misiunea sa de a transforma Starbucks intr-o putere globala, Howard Schultz, fost presedinte al companiei, creditat cu realizarea brandului omniprezent care e acum, declara prin 2000 ca Starbucks cauta sa devina un "McDonald's al cafelei". A ajuns aproape, scrie Capital.

Bucuresti, in top 15 orase din lume cu cele mai mari reduceri ale costului de ocupare a birourilor. Bucurestiul se afla de locul 12 in top 15 orase din lume cu cele mai mari reduceri ale costului de ocupare a spatiilor de birouri in ultimul an, cu o scadere de 6,1% in trimestrul unu comparativ cu acelasi interval din 2012, potrivit CBRE. Astfel, costul de ocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti se situeaza la 23,25 euro/metru patrat/luna, in conditiile in care chiria medie s-a diminuat in perioada analizata cu 7,7%, la 18 euro/metru patrat/luna. In costul de ocupare sunt incluse si sumele pe care o companie trebuie sa le plateasca pentru servicii de intretinere sau mentenanta, scrie Gandul.

OMV va explora zacaminte energetice in Emiratele Arabe Unite. Grupul energetic austriac OMV si compania Abu Dhabi National Oil au semnat ieri un acord pe patru ani pentru a explora impreuna zacaminte de gaze naturale si titei in regiunea de coasta din estul emiratului Abu Dhabi. "Prin acest acord, OMV este aproape de a-si spori pozitia pe segmentul upstream in Orientul Mijlociu iar compania isi extinde cooperarea cu Abu Dhabi dincolo de sectorul produselor petrochimice", a declarat seful companiei austriece, Gerhard Roiss. Acordul reprezinta o continuare strategica a celui semnat anul trecut, prin care OMV, compania germana Wintershall AG si Abu Dhabi National Oil Company s-au inteles sa evalueze potentialul unui camp de condensat din Shuwaihat, zona de vest a emiratului Abu Dhabi, scrie Bursa.