Piata energiei regenerabile, aruncata in haos. Amanarea, de catre deputatii din Comisia de industrii, a dezbaterilor finale pe legea de adoptare a ordonantei de urgenta privind amanarea acordarii unei parti a certificatelor verzi creeaza un haos total in productia de energie curata. Practic, ordonanta de urgenta poate fi aplicata de la 1 iulie 2013 in forma adoptata de Guvern, care are numeroase hibe privind aplicarea efectiva. Potrivit lui Iulian Iancu, seful Comisiei pentru industrii din Camera Deputatilor, ANRE (reglementatorul pietei de energie) trebuie acum sa comunice operatorilor si Transelectrica SA care sunt procedurile de aplicare a acestei amanari. In opinia domnului Iancu, o parte din prevederi pot fi aplicate incepand cu 1 iulie, iar altele nu, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Hotnews

Topul celor mai mari şantiere private din Bucureşti. Criza încă mai face victime pe piaţa imobiliară, dar asta nu i-a împiedicat pe unii investitori să înceapă proiecte de zeci de milioane de euro. Pariul lor constă în atragerea clienţilor vechii generaţii de proiecte imobiliare. Cele mai mari zece şantiere private deschise în Bucureşti implică investiţii cumulate de circa 500 milioane euro şi vor pune pe piaţă 11 clădiri de birouri noi, al nouălea mall din Capitală, încă patru blocuri de locuinţe şi un hipermarket. Noua generaţie de investitori aduce un suflu nou pieţei imobiliare româneşti, în contextul în care Bucureştiul încă mai poartă rănile crizei sub forma unor şantiere blocate în diferite stadii de construcţie precum Casa Radio, Anchor Plaza Metropol, Planorama, Laguna Residence sau Cortina Residence, anunta Capital.ro.

Ikebana cu indicatori: Asigurarile sociale au trecut pe minus pentru a reface deficitul la bugetul consolidat. Deficitul bugetului general consolidat s-a diminuat in luna mai la 1,05% din PIB, reintrand in limitele convenite cu organismele financiare internationale. Diminuarea de 0,15% din PIB se regaseste, insa, integral, in afectarea echilibrului bugetului de asigurari sociale. Acesta s-a deteriorat cu 0,17% din PIB intr-o singura luna si a trecut de la un plus de 594,3 milioane lei la un minus de 473,8 milioane lei. Succesul de circumstanta, menit sa faciliteze din punct de vedere tehnic finalizarea acordului cu FMI, are, prin urmare un cost social, ce urmeaza a fi acoperit ulterior. Tot ca si pana acum, prin transferuri de la bugetul de stat. Unde incasarile din impozitul pe profit s-au diminuat cu 5,3% in termeni nominali pe primele cinci luni ale anului. La care se adauga si deprecierea similara rezultata din inflatia pe ultimele 12 luni, de unde o reducere de aproape 11% in termeni reali. Destul de ciudat pentru o economie aflata in crestere, informeazaCursdeguvernare.ro.

Industriasii vor sa decaleze cu 30 de luni calendarul scumpirilor la gaze si energie, agreat de Romania cu FMI si UE. Liderii mai multor confederatii patronale si sindicale din industrie s-au intalnit miercuri cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, pentru a identifica solutiile de stopare a efectelor scumpirii utilitatilor. "In industriile afectate de scumpirea utilitatilor lucreaza 500.000 de oameni; acestia nu ar mai avea ce pune pe masa familiilor pe care le intretin, daca respectivele industrii ar cadea, iar riscul este maxim. Am vorbit cu dl ministru sa realizam o simulare a efectelor scumpirilor in industrie, sa avem o baza pe care sa cerem decalarea calendarului pana in decembrie 2015", a declarat pentru "Adevarul" Vasile Turcu, presedintele Confederatiei Patronatelor din Industria Romaneasca (CONPIROM), dupa intrevederea avuta cu ministrul Energiei, scrieAdevarul.

Rosia Montana are acceptul tuturor pentru a incepe. Se oficializeaza in scurt timp. Toate ministerele implicate in Comisia de Analiza Tehnica a proiectului Rosia Montana si-au dat aviz favorabil pentru inceperea sa, iar la Mediu se redacteaza, in prezent, Avizul Integrat care ofera temeiul pentru ca Guvernul sa emita o Hotarare care sa permita inceperea operatiunilor. Comisia de Analiza Tehnica "S-au luat punctele de vedere asupra proiectului de la toti actorii implicati. Toate au fost favorabile, toate adresele au consemnat ca toate conditiile cerute de statul roman au fost indeplinite. De facto, Rosia Montana e gata. Se redacteaza documentul Avizului Integrat de Mediu si se semneaza in comun de toate ministerele si agentiile implicate. Imediat dupa aceea, se emite Hotararea de Guvern care legifereaza proiectul", a precizat, pentruEconomica.net, un oficial apropiat discutiilor.

Posta a primit inlesniri la plata datoriilor. Statul a acordat Postei Romane inlesniri la plata datoriilor pe care aceasta le are la buget, dupa cum reiese din Lista marilor contribuabili care inregistrau obligatii restante la bugetul de stat, la finalul lunii martie 2013, publicata de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF). In document se arata ca societatea avea, la vremea respectiva, datorii de peste 91 de milioane de lei la bugetul de stat, insa Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane, a subliniat, recent: "Posta are datorii fiscale de 242 milioane de lei, suma care include si datoria calculata de ANAF, de 107 milioane de lei (n.r. in urma unui control finalizat in 16 mai 2013, care a avut ca rezultat o suplimentare a datoriei fiscale a Postei). Cea mai mare parte a datoriilor este efectul unui contract incheiat cu sindicatul Postei, in mandatul directorului general Dan Mihai Toader, care prevedea acordarea de tichete de masa premium", anuntaBursa.ro.

Miliardul ingropat in inchiderea minelor. Peste 550 de mine si cariere au fost sau se afla in proces de inchidere si ecologizare, in ultimii ani zece ani fiind cheltuite 1,33 miliarde de lei (350 mil. euro). La aproximativ jumatate dintre aceste unitati, lucrarile nici nu au fost incepute, iar la o buna parte dintre cele inchise s-au constatat mari nereguli Din 1998 si pana la finele anului 2011, autoritatile romane au cheltuit fonduri uriase pentru inchiderea a 556 de mine si cariere neviabile, au disponibilizat zeci de mii de angajati, iar acum constata ca o parte dintre ele prezinta interes pentru investitorii straini, astfel ca ar putea fi redeschise. Potrivit datelor mentionate in strategia industriei miniere pentru perioada 2013-2035, guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria au emis 11 acte normative prin care au avizat inchiderea definitiva pentru 556 de obiective miniere, insa, la finele anului 2011, la aproape jumatate lucrarile nici nu erau incepute, informeazaCapital.ro.

Noul Opel Cascada a ajuns in Romania. La doar cateva luni de la prezentarea in premiera mondiala de la Salonul Auto de la Geneva, Opel Cascada este disponibil si in Romania. Modelul porneste de la un pret de 22.820 euro cu TVA pentru varianta de motorizare 1.4 benzina si include in dotarile standard elemente precum ESP, computer de bord, proiectoare de ceata, stopuri LED sau airbag-uri frontale si laterale fata. Modelul cabrio este produs in Polonia, la Gliwice. Opel Cascada este un autovehicul cu patru locuri elegant, cu o silueta supla si acoperis din material textil de inalta calitate. Tintind spre varful gamei Opel, Cascada este o decapotabila de dimensiuni medii nu numai prin dimensiunile sale (lungime 4.696 mm; latime 2.020 mm cu oglinzile exterioare), dar si prin alura sa, prin tehnologiile si functiile premium pe care le ofera, scrie24auto.ro.