Miza scandalului pentru sefia Tarom: 1 miliard de euro. Inca un manager privat de la o companie din subordinea Ministerului Transporturilor a fost executat. Dupa seful CFR Marfa, belgianul de la Tarom si-a vazut mandatul scurtat de la patru ani la un an, urmand sa fie indepartat in perioada in care se vor face achizitii de circa 1 mld. euro. Cu un buget estimat de achizitii de 140 de mil. euro pentru anul in curs (o mare parte din el - 30 mil. euro - alocat combustibilului), mai mic cu 20 mil. euro fata de 2012, Tarom trebuie sa-si pregateasca una dintre cele mai importante masuri din planul de management: uniformizarea flotei (compania opereaza sapte tipuri de aeronave). Cu ofertele a patru furnizori (Airbus, Boeing, Embraer si Mitsubishi), Christian Heinzmann va merge la Relu Fenechiu, care va decide catre ce producator se va orienta, dezvaluie Capital.

BusinessFoto: Colaj foto

HARTA celor mai mari si celor mai mici salarii din tara. Unde locuiesc si ce joburi au cei mai bogati romani. Romanii care o duc cel mai bine traiesc in Bucuresti, Ilfov sau Banat si muncesc in industria petrolului, tutunului sau IT. La polul opus se afla moldovenii si dobrogenii, care lucreaza in industria hoteliera sau agricultura. Cele mai mari castiguri s-au inregistrat in industria petrolului, carbunelui si alte activitati extractive, unde salariul mediu a depasit 4.000 de lei. Bunastarea populatiei se masoara si in gradul de ocupare, iar, din acest punct de vedere, banatenii, bucurestenii si ilfovenii sunt cei mai linistiti. In aceste zone se inregistreaza cea mai mica rata a somajului (intre 1,72% si 2.2%). La polul opus se afla "bombele" somajului: judetul Vaslui (9,75%), Teleorman (9,28%), Mehedinti (9,23%), Dolj (8,98%) si Galati (8,51%), scrie EVZ.ro

Oltchim a obtinut finantare de la Piraeus si Banca Transilvania. Administratorii combinatului valcean Oltchim, aflat in insolventa din 30 ianuarie, au reusit sa obtina mult ravnita finantare, menita sa puna bazele cresterii productiei la un nivel profitabil. Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari, ne-a declarat: "Piraeus Bank a acceptat sa finanteze Oltchim cu sase milioane de euro, iar Banca Transilvania cu doua milioane de euro. Probabil inca sapte milioane de euro vor veni de la CEC Bank". Ca sa fie profitabil, combinatul trebuie sa functioneze la circa 65% din capacitate. Finantarea necesara a fost estimata la circa 20-25 milioane de euro, dezvaluie Bursa.

Premiera: Un client al BCR are dobanda zero la credit. A castigat-o in instanta. Tribunalul Bihor a decis ca un client al BCR din Oradea sa nu mai plateasca dobanda la credit, dupa ce a gasit mai multe clauze abuzive in contractul de imprumut. Dupa ani de judecata, BCR a pierdut si procesul prin care a vrut sa-l oblige pe client sa semneze un act aditional prin care sa accepte o noua dobanda fixata de banca.Clientul a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR in martie 2008. Dobanda era fixa, de 6,2% in primul an, si variabila din al doilea an, dupa formula: "dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,20 puncte procentuale". Dupa primul an, dobanda a crescut la peste 10%, si rata lunara a crescut in consecinta, scrie Economica.net

Economia a crescut, nivelul de viata a scazut : Problema e la locurile de munca. Datele publicate de INS pentru trimestrul unu 2013 arata ca nivelul de trai s-a diminuat cu circa trei procente fata de aceeasi perioada din 2012. Venitul pe persoana a crescut de la 862 lei la 882 lei, insuficient, insa, pentru a tine pasul cu inflatia anuala. Aceasta a fost de 5,62%, media pe primele trei luni din acest an, peste cresterea de 2,32% a veniturilor. Evolutia este paradoxala, in contextul in care cresterea Produsului Intern Brut in acelasi interval de timp a fost de 2,2% in termeni reali. Intersant este si ca veniturile in natura au scazut semnificativ, nu doar in termeni reali, dar si in termeni nominali. Explicatia valorilor diferite intre gospodarii si persoane consta in scaderea numarului de membri pe familie de la 2,88 la 2,86, potrivit cursdeguvernare.ro

Schimbare. Salariile bugetarilor, formate dintr-o suma fixa si una variabila, dupa performante. Salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor, releva un document oficial.Salarizarea va include in continuare o limita minima si una maxima, dar va fi acordata si o suma care va varia in functie de performanta profesionala individuala, potrivit Romania libera. "Avand in vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecarui sector bugetar (invatamant, sanatate, aparare, justitie, politie, functie publica, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care sa se reglementeze salarizarea categoriilor de personal intre o limita minima si o limita maxima, acordarea unei parti variabile in functie de performantele profesionale individuale si incadrarea in cheltuielile de personal alocate fiecarui ordonator principal de credite", se arata in documentul obtinut de Mediafax.

Cat se va deprecia leul dupa reducerea-surpriza a dobanzii BNR? BNR a redus dobanda-cheie mai devreme decat se astepta piata. Analistii consultati de Capital cred ca, pana la finele anului, cursul de schimb va fluctua intre 4,2 si 4,7 lei/euro. Chiar daca nu se asteapta o depreciere a leului, analistii nu exclud anumite minime si maxime in fluctuatia cursului, limite care variaza in functie de banca. Astfel, pentru BCR, cel mai apreciat nivel al monedei nationale din acest an ar fi de 4,30 lei pentru un euro. Unicredit prognozeaza un interval principal de variatie de 4,30-4,50 pentru intregul an 2013, scrie Capital.

Topul mondial al oraselor cu cei mai multi bogati cu averi de peste 30 milioane de dolari. Londra conduce in topul mondial al oraselor dupa numarul bogatilor cu averi de peste 30 milioane de dolari, cu 4.296 de multimilionari, insa centrele asiatice Singapore si Hong Kong inregistreaza cresteri rapide si ar putea depasi capitala britanica in acest deceniu, arata un raport WealthInsight. "Majoritatea multimilionarilor din Londra sunt antreprenori, ceea ce implica infiintarea unei companii proprii pe care ulterior au vandut-o sau la care au pastrat o participatie", a declarat Oliver Williams, analist la firma de cercetare WealthInsight, citat de CNBC si preluat de Mediafax. Tokyo se afla pe pozitia a doua, cu 3.525 persoane cu peste 30 de milioane de dolari, capitala Japoniei fiind urmata de Singapore - 3.154, New York - 2.929, Hong Kong - 2.560, Frankfurt - 1.868, Mexico City - 1.850, Paris - 1.500, Osaka - 1.450 si Beijing - 1.318, citeaza Gandul.