Cum omoara Fiscul contribuabilii corecti. Asistam in ultima perioada la un nou "trend" in inspectiile fiscale. Din ce in ce mai des, autoritatile fiscale se indreapta impotriva contribuabililor onesti, in dorinta de a recupera sumele datorate de contribuabili care, prin activitatea lor, fraudeaza bugetul statului Despre ce e vorba: Codul fiscal a introdus prevederi clare referitoare la tranzactiile efectuate de agentii economici cu contribuabili inactivi - aceste tranzactii nu beneficiaza de deductibilitate nici in ceea ce priveste impozitul pe profit, nici in ceea ce priveste TVA. La o prima vedere, putem concluziona ca e absolut firesc sa fie asa: un contribuabil corect trebuie sa depuna declaratii fiscale periodice, in conformitate cu cerintele legislatiei in vigoare, si sa isi achite obligatiile fiscale. In incercarea de a limita fraudele fiscale si evaziunea, care au ajuns in Romania la un nivel ingrijorator, autoritatile au impus o masura suplimentara pentru astfel de contribuabili. Pe langa inscrierea acestora intr-un registru special, publicat pe site-ul ANAF, au ingradit dreptul de deducere a cheltuielilor si taxei pe valoarea adaugata al celorlalti contribuabili, care desfasoara tranzactii cu acesti "inactivi", scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

De ce isi ascunde Deutsche Bank creditele din portofoliu? Jefuirea deponentilor din Cipru, in urma cu cateva luni, nu a fost un act de "razbunare" al autoritatilor europene fata de propria neputinta manifestata in fata crizei. Nu, a fost o repetitie cu public a scenariului care se va repeta de multe ori in Europa viitorului nu prea indepartat. De ce? Pentru ca sansa oferita de sustinerea nelimitata a bancilor centrale nu a fost folosita de marile banci europene pentru recapitalizare si consolidare, ci pentru angajarea in noi tranzactii speculative. Comportamentul a fost similar jucatorului impatimit, care dubleaza miza in speranta recuperarii pierderilor trecute. Numai ca acesti "jucatori" stiau ca nu risca nimic, deoarece bancile centrale le-au asigurat spatele, iar autoritatile guvernamentale au grija de problemele lor juridice, anuntaBursa.ro.

Deficitul comercial scade spectaculos: Leul castiga mai mult decat economia. In principiu, reducerea deficitului comercial pe luna mai 2013 la mai putin de jumatate din valoarea inregistrata in mai 2012 este o evolutie foarte buna. Decalajul de 1.030,9 milioane euro intre exporturi si importuri s-a strans la doar 498,6 milioane euro. Fata de o diminuare cu circa 40% pe ansamblul primelor cinci luni din anul curent, am avut o performanta crescuta la peste 50%. Aceasta evolutie ne-a permis sa ne situam in prima parte a anului pe o pozitie cu totul exceptionala, aceea de excedent de cont curent. Fapt consemnat la nivelul de +54 milioane euro pe primele patru luni din 2013 si care ar urma a fi confirmat, in decurs de o saptamana, la nivelul primelor cinci luni. Ceea ce ne ofera un anumit confort din perspectiva stabilitatii cursului de schimb, informeazaCursdeguvernare.ro.

Eurostat: Preturile locuintelor din Romania au scazut cu 0,8% in primul trimestru. Evolutia preturilor locuintelor este unul dintre cele mai clare indicii asupra starii unei economii. Atata vreme cat acestea scad, nici economia nu se poate simti bine, indiferent de vorbe, raportari sau fals entuziasm. In Romania, preturile locuintelor au scazut cu 0,8% in primul trimestru al anului, raportat la acelasi interval din 2012, spun cei de la Eurostat. In restul continentului, cea mai mare scadere apare in Spania, 12,8%, dar nici Ungaria nu sta deloc bine cu preturi mai mici cu 9,3%. Scaderi mari sunt si in Portugalia, 7,3% si Olanda 7,2%. Per total, in Uniunea Europeana preturile locuintelor din primul trimestru al anului sunt mai mici cu 1% fata de primele trei luni din 2012, scrieBusinessCover.ro.

Gruia Stoica nu se multumeste cu CFR Marfa. Va lua si operatorul feroviar de marfa din Croatia. Dupa ce a fost desemnat castigator al licitatiei pentru privatizarea CFR Marfa, omul de afaceri roman Gruia Stoica este favorit si in cursa pentru preluarea operatorului feroviar de marfa din Croatia, HZ Cargo. ¬Oferta companiei romanesti este singura care se supune tuturor conditiilor noastre¬ a declarat ministrul Transporturilor din Croatia, Sinisa Hajdas, pentru publicatia croata Globus si citat de Economica.net

Ministerul Economiei: Exporturile catre Uniunea Europeana scad ca pondere, tendinta este de orientare catre piete emergente. Ce produse au cautare. Orientarea geografica preponderenta a exporturilor se mentine catre tarile Uniunii Europene (UE) cu 70,5 % din total exporturi, desi in usoara scadere de la 71,1 % pe primele cinci luni din 2012, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. "Se evidentiaza, astfel, tendinta de orientare a exporturilor romanesti si catre piete emergente din afara Uniunii Europene, mai putin afectate de criza. La import, ponderea Uniunii Europene a reprezentat 76,9 %", se arata in comunicat. In primele cinci luni ale anului 2013 exporturile ale Romaniei, in valoare de 19,69 miliarde euro, au depasit cu 5,7 % volumul exporturilor din aceeasi perioada a anului 2012, anuntaAdevarul.

De unde vrea Guvernul sa aduca investitii de 10 miliarde euro. "Planul National de Investitii Strategice si Creare de Locuri de Munca" prezentat ieri de Guvern urmareste cinci domenii-cheie: energie, resurse minerale, agricultura, industrie, infrastructura. Astfel, Cabinetul Ponta se pregateste sa dea unda verde proiectului de la Rosia Montana, sa diferentieze redeventele pentru exploatarea resurselor de petrol si gaze in interiorul tarii si din Marea Neagra si sa listeze la bursa Hidroelectrica. Toate redeventele colectate de stat vor intra intr-un fond de dezvoltare. "Planul de investitii" vorbeste in primul rand despre lucrurile deja facute de Guvern: "2012 - consolidare macroeconomica, masuri de dreptate sociala, reluarea cresterii economice, oprirea risipei din banii publici", scrieRomania Libera.

Creditele neperformante din Grecia au depasit pragul de 30! Imprumuturile neperformante din sistemul bancar din Grecia au crescut puternic in primul trimestru al anului, de la 24,2% din soldul creditelor la sfarsitul lunii decembrie la 29% la finele lunii martie, potrivit unui raport al troicii creditorilor internationali ai statului elen, FMI, BCE si CE. Aproximativ 40% (26 miliarde de euro) din suma totala a creditelor neperformante, de 66 miliarde de euro, este acoperit de provizioane, se arata in raport, citat de cotidianul elen Kathimerini. Calitatea portofoliilor de credite ale bancilor elene continua sa se inrautateasca din cauza recesiunii, au afirmat reprezentantii Comisiei Europene (CE), Bancii Centrale Europene (BCE) si FMI, scrieCapital.ro.