GSK a plecat, ceilalti au ramas pe baricade. Pana cand? Decizia gigantului farma GSK de a vinde fabrica de la Brasov schimba topul producatorilor de medicamente si naste o intrebare fireasca: mai urmeaza cineva Desi Romania are o retea destul de vasta de fabrici de medicamente, mai exact 27 la numar, decizia companiei-mama GlaxoSmithKline (GSK) de a vinde a doua cea mai mare fabrica de medicamente din Romania, aflata la Brasov, va avea efecte majore in piata farmaceutica, mai ales daca nu se va gasi un cumparator. Din punctul de vedere al planurilor anuntate de GSK in ultimii ani aici, decizia poate sa mire, insa trebuie sa ne amintim ca aceasta companie a fost una dintre cele mai vocale cu privire la dificultatile create de taxa clawback pe vanzari si impredictibilitatea pietei farmaceutice, noteazaCapital.

Business ReportFoto: Colaj foto

CFR in perioada USL: pierderi colosale, in crestere de cinci sau chiar de zece ori. Pentru doua dintre companiile Cailor Ferate Romane, pierderile au crescut exponential anul trecut. Cea mai ingrijoratoare evolutie a inregistrat-o CFR Calatori, care a "reusit" sa treaca de la un profit de 1,5 milioane de lei in 2011, la un pierdere de aproape un miliard de lei, anul trecut, respectiv 992 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finantelor. Rutele "cedate" operatorilor privati, peturile necompetitive fixate la servicii, si-au spus astfel din plin cuvantul, informeazaEVZ.

Pleci in vacanta? E mai bine sa platesti cu cardul sau cash? Cardurile de debit au ajuns sa fie folosite pe scara larga si in Romania, chiar daca nu intotdeauna asa cum trebuie. Aceste instrumente de plata au unele avantaje si pentru calatoriile in afara tarii, dar trebuie mare atentie la costurile ridicate. n Romania erau in circulatie 11,4 milioane de carduri de debit la sfarsitul lunii martie. Cei mai multi romani utilizeaza in mod incorect cardul si isi retrag salariul de la bancomat din prima zi in care il primesc, ceea ce inseamna comisioane platite catre banca. Cardul poate fi un instrument util inclusiv pentru calatoriile in strainatate, dar trebuie mare atentie la costuri, scrieEconomica.net.

Un roman din trei pune bani la ciorap. Cum isi organizeaza romanii bugetul de familie. Doar 31% din populatie isi economiseste banii, depozitul bancar mediu fiind de 950 de lei. Cea mai mare amenintare pentru bugetul familiei este factura la intretinere, arata un sondaj pe teme financiare. Romanii intretin o relatie speciala cu banii: muncesc mult pentru a-i obtine, asa ca sunt foarte atenti la modul in care ii cheltuiesc, iar cand ii pun deoparte pretind siguranta maxima, care e chiar mai importanta decat randamentul. Dar numai un roman din trei reuseste sa puna bani deoparte, noteazaAdevarul.

Proiect de lege pentru gestionarea mai buna a riscurilor la bancile europene. Comisarul pentru piata interna si servicii Michel Barnier va propune, in octombrie, un proiect de lege pentru o mai buna gestionare a riscurilor la cele 8.300 de banci europene, transmite Reuters, citata de Agerpres. In timpul unei vizite la Londra, oficialul european a explicat ca noul proiect va fi in concordanta cu Raportul publicat recent de grupul condus de Erkki Liikanen, guvernatorul Bancii Centrale a Finlandei, privind masurile ce pot fi adoptate pentru reducerea riscurilor la marile banci. De asemenea, sustine Michel Barnier, noul proiect va tine cont de masurile planificate deja de Franta si Germania, scrieBursa.ro.

Radu Merica: Situatia din Ungaria a creat in Romania o nisa pentru investitiile germane. Presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, Radu Merica, spune ca Romania trebuie sa profite de masurile economice ostile de la Budapesta, pentru a atrage investitiile germane care altfel s-ar fi orientat catre Ungaria. Autoritatile romane trebuie, insa, sa rezolve urgent 3 probleme majore care descurajeaza inca multe investitii germane. Intr-un interviu acordatcursdeguvernare.ro, seful Camerei de Comert Romano-Germane a enumerat cele 3 masuri urgente pe care Romania ar trebui sa le ia pentru atragerea investitiilor si a facut o comparatie intre mediul investitional din Germania si cel din Romania.

Razboiul legumelor: Romanii fac legea in pietele bulgaresti. Vecinii promit represalii. Producatorii de legume si fructe din Bulgaria au anuntat ca vor bloca podul Calafat- Vidin in incercarea disperata de a-i impiedica pe romani sa vanda mai ieftin la ei in tara. Tensiunile dintre producatorii de legume si fructe din Bulgaria si cei din Romania au ajuns la un punct in care bulgarii din Vidin si din localitatile invecinate vor sa blocheze calea de acces a romanilor catre piete, in cazul in care autoritatile locale nu intervin. Nemultumiti ca romanii vand mai ieftin pentru ca nu platesc taxe de import, bulgarii au anuntat ca vor bloca podul Calafat-Vidin, noteazaEconomica.net.

Asirom va asigura parcul RATB pentru 2,74 milioane de lei. Asirom VIG va furniza servicii de asigurare de raspundere civila auto (RCA) pentru parcul Regiei Autonome de Transport Bucuresti, valoarea contractului fiind de 2,74 milioane de lei pentru 12 luni. In anuntul de participare, publicat de RATB la miljlocul lunii mai, contractul a fost estimat la 3,24 milioane de lei. Alaturi de Asirom, la licitatie s-au inscris si Astra Asigurari si Omniasig VIG. Anterior, parcul RATB a fost asigurat RCA de City Insurance si Euroins, contract atribuit prin licitatie in august 2012 pentru suma de 1,93 milioane de lei, potrivit datelor www.e-licitatie.ro. Infiintata in anul 1991, Asirom are un capital social de 157,85 milioane de lei si este unul dintre primii zece asiguratori locali dupa nivelul subscrierilor, care au atins 615,3 milioane de lei in 2012, informeazaGandul.