Sectorul parcurilor industriale - scadere mai mica decat in imobiliare. Sectorul parcurilor industriale a suferit o scadere mai mica decat domeniul imobiliar, in perioada de criza, potrivit analistului Radu Zilisteanu, doctor in economie. Domnia sa ne-a spus ca, datorita facilitatilor pe care le ofera, parcurile industriale au fost intotdeauna atractive pentru investitori. Radu Zilisteanu ne-a explicat: "Ideea parcurilor industriale a fost atractiva inca de la inceput, fiind dublata de facilitatile fiscale, asa cum se intampla inainte cu zonele libere. Cei care opteaza pentru parcurile industriale beneficiaza de o serie de facilitati, atat fiscale, cat si de alta natura, cum ar fi cele legate de utilitati si de pretul terenurilor - avand in vedere ca aceste parcuri sunt situate in afara oraselor, terenurile sunt mai ieftine", scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

De ce nu vom vedea prea curand metrou la Otopeni. Calculele reci arata ca linia M6, care este planificata sa lege Capitala de Aeroportul Henri Coanda, nu are de fapt sanse sa devina realitate in urmatoarea perioada La inceputul lui iulie, ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, a pus pentru prima data in mod oficial sub semnul intrebarii un proiect pe care unii il declarasera deja, mai mult sau mai putin public, drept utopic. "In ceea ce priveste magistrala 6 de metrou dintre Gara de Nord si Otopeni, dati-mi voie sa va spun ca suma de 1,2 miliarde de euro, la cat este estimat costul acesteia, mie personal mi se pare uriasa", a afirmat el. In locul metroului, spunea ministrul, ar trebui reabilitata si prelungita linia ferata deja existenta pe traseul Bucuresti Nord-Chitila - Mogosoaia - Balotesti, anuntaCapital.ro.

Christine Lagarde la Bucuresti: Temele "elevului model" al austeritatii si beneficiile "scolarizarii" sale. Christine Lagarde, directorul FMI, se afla luni si marti la Bucuresti unde se va intalni cu autoritatile guvernamentale si va tine un discurs despre o noua paradigma de crestere economica. Romania a finalizat in perioada 2009-2013 doua acorduri cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, in valoare totala de 25,2 miliarde de euro, din care a tras efectiv 18,9 miliarde de euro. Banii au venit, insa, stabilizarea macroeconomica si consilidarea ugetara pe care le-au presupus scrisorile de intentie au insemnat costuri si pentru populatie si pentru antreprenorii privati, informeazaCursdeguvernare.ro.

Romania va avea un nou acord cu FMI. E bine sau e rau? Romania este in fata unui nou acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, cel de-al treilea. Aproape tot mediul politic clameaza ca acordurile de finantare cu institutiile internationale ne-au salvat de la dezastru si ne-au stabilizat macroeconomic. Totusi, problemele Romaniei nu au fost rezolvate, astfel incat tara sa ramana pe propriile picioare. "Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord (cel cu FMI - n.r.), ceea ce ar insemna ca lucrile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun", declara Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in februarie 2012. De atunci viziunea lui Isarescu s-a schimbat, si un nou acord cu FMI nu numai ca nu ne-ar dauna, ba ar fi chiar bun, o "ancora" si o sursa de credibilitate, scrieEconomica.net.

Economistul Florin Citu ii cere sefei FMI sa nu aprobe un acord cu Romania pentru ca economia sa revina pe crestere. Economistul Florin Citu ii solicita, printr-o scrisoare deschisa, directorului general al Fondului Monetar International (FMI), Chirstine Lagarde, sa nu aprobe un nou acord cu Romania, considerand ca economia nu mai poate suporta inca doi ani de reforme mimate, asa cum s-a intamplat din 2009 in prezent. "FMI a fost spectator in timp ce stocul de arierate s-a dublat comparativ cu 2008 si a ramas apoi la acest nivel. FMI a fost spectator si a privit cum companiile de stat, care ar fi urmat sa fie privatizate, au ramas o gaura pentru resursele bugetare", se arata in scrisoare, anuntaAdevarul.

"Eurobank" cumpara "Hellenic Postbank" si "Proton Bank". Banca elena "Eurobank Ergasias" SA va prelua de la stat "Hellenic Postbank" si "Proton Bank", potrivit anuntului Fondul Elen de Stabilitate Financiara (HFSF), care se ocupa de privatizarile convenite de guvern cu UE si FMI. "Fondul Elen de Stabilitate Financiara a incheiat procesul de licitatie pentru vanzarea New Hellenic Postbank si a decis sa instraineze aceasta institutie catre Eurobank", a informat Fondul. La sfarsitul lunii august 2012, autoritatile bancare din Grecia au stabilit ca "Hellenic Postbank" nu mai este viabila, din cauza pierderilor semnificative. Activele neperformante au fost transferate intr-o "banca rea", iar Fondul de Stabilitate a preluat operatiunile viabile ("banca buna"), informeazaBursa.ro.

Momentul adevarului pentru zona euro: mizele din spatele uniunii bancare. Au trecut patru ani de cand a izbucnit criza euro. Iar momentul adevarului se apropie. Infiintarea uniunii bancare este cheia prin care blocul european incearca sa traga o linie datoriilor suverane. Bruxelles sustine ca o singura autoritate este esentiala pentru existenta, controlul si reglementarea uniunii bancare, asa cum guvernele din zona euro au convenit anul trecut, in timpul a doua summit-uri. Pana acum, exista posibilitatea ca unii regulatori nationali sa isi dea pe sub masa mana cu bancile si sa ascunda o serie de deficite. Dar existenta unei autoritati de reglementare va anula si aceasta practica. Marii opozanti ai acestei propuneri sunt germanii. Ei nu doresc sa dea in mana Comisiei puteri atat de mari, scrie Euro Politics.

Doar 55% din depozitele din banci sunt garantate. La jumatatea celui de-al doilea trimestru din acest an, valoarea totala a depozitelor constituite la bancile active in Romania era de 304,9 miliarde lei, din care 279,2 miliarde lei apartineau bancilor participante la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), iar restul bancilor cu statut de sucursala. Din depozitele de la bancile participante la FGDB, doar 55% erau efectiv garantate. Acum, din cele 279,2 miliarde lei, doar 153,3 miliarde lei era valoarea depozitelor garantate de FGDB, restul reprezentand depozite ale corporatiilor si depozite de peste 100.000 euro care nu intra in schema de garantare. Restul de depozite, de 25,7 miliarde lei, erau constituite la sucursalele din Romania ale bancilor straine, acestea fiind garantate in tarile de origine ale bancilor-mama. Comparativ cu finele lunii iunie 2012, valoarea depozitelor din bancile active in Romania a scazut cu 3,7%, de la 316,6 miliarde lei, scrieCapital.ro.

Skoda Rapid Spaceback - oficial. Skoda a prezentat astazi primele imagini si informatii referitoare la versiunea Spaceback a compactei Rapid. Fara indoiala, arhitectura care situeaza noua compacta undeva intre un hatchback si un break, mai ales in versiunea cu pavilion panoramic din sticla, ne duce cu gandul la Audi A3 Sportback. Spaceback este versiunea cu 5 usi si hayon a "clasicului" Rapid. Linia generala este dinamica, in noul stil Skoda, iar pavilionul vitrat integral si sticla hayonului plonjand pana deasupra placutei de inamtriculate spate sunt idei de-a dreptul indraznete pentru un brand atat de "cuminte" precum Skoda, anunta24auto.ro.