Lungul drum al firmei catre creditul bancar. Dupa ce aduc la banca un vraf de documente a caror obtinere presupune timp si bani, multi solicitanti de credit sunt respinsi in ultimul moment. De vina e opacitatea unui sistem bazat pe "acordul centralei". Birocratia excesiva a existat dintotdeauna in sistemul bancar din Romania, insa a fost mai putin vizibila in perioada de boom economic, cand bancile dadeau mai putina importanta departamentului de risc. Astazi insa, dupa patru ani de la finalul "epocii de aur" a creditelor, contractarea unui imprumut, mai ales atunci cand vorbim despre persoane juridice si in special in cazul firmelor mici sau mijlocii, a devenit o misiune imposibila, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Interviu cu ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel: "Ca sa atragi investitii, ai nevoie de management profesionist, nu politic". Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucuresti, vorbeste despre mediul de afaceri din Romania; despre coruptie, justitie si indeplinirea criteriilor de aderare la spatiul Schengen. Domnule ambasador, stiu ca in 2012 s-a vorbit despre o posibila investitie a portului Rotterdam in portul Constanta. Care este situatia acum? Constanta are potential pentru a deveni centrul dezvoltarii economice a Romaniei. Are toate ingredientele necesare si ar fi putut s-o faca in cei 20 de ani de economie libera de piata, dar acest lucru nu s-a intamplat, scrie EVZ.

Atentie, proprietari: din 20 iulie, casele nu se vor mai putea vinde sau inchiria fara certificatul energetic. Din 20 iulie, contractul de vanzare-cumparare si chiar cel de inchiriere va putea fi anulat daca locuinta nu este auditata din punct de vedere energetic. Mai sunt doar cateva zile pana la termenul de 20 iulie, cand intra in vigoare legea care reglementeaza performanta energetica a locuintelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 283 din 20 mai 2013. Certificatul energetic va trebui prezentat obligatoriu atat la vanzarea, cat si la inchirierea unui imobil, scrie Adevarul.

KazMunaiGaz, in vizita la Oltchim. Kazahii de la KazMunaiGaz, proprietarii grupului Rompetrol, ar urma sa viziteze, in curand, Oltchim, fiind pregatiti sa demareze procesul de "due-dilligence" pentru a analiza oportunitatea preluarii combinatului valcean, ne-au spus surse apropiate situatiei. Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, ne-a declarat, recent, ca KazMunaiGaz se numara printre investitorii seriosi care sunt interesati de preluarea combinatului. Termenul de pre-selectie a investitorilor expira pe 31 iulie, scrie Bursa.

Pleaca miliarde de euro din bancile din Romania. Valoarea totala a depozitelor populatiei in lei si valuta a scazut in luna mai, fata de luna precedenta, cu 0,05%. Mai grav este ca bancile straine au retras peste un miliard de euro de pe piata locala. Depozitele pe termen mediu si lung ale strainilor au scazut cu un miliard de euro in patru luni. La nivelul lunii mai, indicatorul arata doar 6,9 miliarde euro, in comparatie cu peste 7,9 miliarde, cat era in ianuarie 2013. Este cel mai mic nivel inregistrat de la inceputul crizei, scrie Romania libera.

Un gigant european va construi, in Baragan, o ferma eoliana de sute de milioane de euro. La Facaeni, Ialomita, se va construi al doilea cel mai mare parc eolian din Romania, in urma unei investitii de 300 de milioane de euro. Compania este cel mai mare investitor in regenerabile din Europa. Compania Ialomita Power, avand ca actionari pe Energias de Portugal (EDP)si Renovatio Trading, a obtinut de la Agentia de Reglementare licenta de infiintare a parcului eolian Facaeni cu o putere instalata totala de 264 de MW, scrie Economica.net.

Ligatne Ltd Cipru vrea sa ajunga numarul trei pe piata distributiei gazelor. OMV Petrom a vandut, recent, participatia de 99,99% in Petrom Distributie Gaze SRL, companie de distributie a gazelor, care nu facea obiectul activitatii de baza a Petrom, catre Ligatne SRL (detinuta de Ligatne Ltd). Ligatne Ltd Cipru este societatea vehicul de tranzactie a PPF Investments Limited Jersey. PPF Investments Group este, de asemenea, actionarul majoritar al Gaz Sud SA si Grup Dezvoltare Retele (GDR) SA. Stategia Ligatne in tara noastra este sa urce pe locul 3 in topul distribuitorilor de gaze, ne-a declarat Alexandru Bucsa, directorul general al Gaz Sud SA si GDR SA, scrie Bursa.

Document: Cu ce garanteaza firmele de asigurare plata daunelor? La finele anului 2012, doar putin peste 11% din garantiile aduse de firmele de asigurare pentru plata eventualelor daune erau constituie din depozite la banci si disponibilitati in casierie. Cea mai mare parte a rezervelor impuse prin lege este acoperita cu creante ce urmeaza a fi incasate si cu obligatiuni. Doar putin peste 11% din activele cu care societatile de asigurare acopera rezervele tehnice reprezinta cash efectiv adica depozite, conturi si disponibilitati in casierie, scrie Capital.

Bancile lupta sa evite revolutia financiara. Banca Nationala, sustinuta ferm de FMI, se opune categoric adoptarii a doua legi care ar revolutiona relatia dintre banca si client, in timp ce Guvernul inca sovaie. Ministerul Justitiei a cerut Bancii Nationale sa puna la dispozitia autoritatilor studiul de impact privind modificarile aduse la Legea clauzelor abuzive si lasa in acelasi timp de inteles ca actualele modificari vor fi, la randul lor, ajustate, scrie Romania libera.

"Motoarele" economiei mondiale abia acum intra in criza. Cele mai puternice state emergente din lume se confrunta anul acesta cu o incetinire dramatica a cresterii economice, care pune in pericol stabilitatea la nivel mondial. In 2008, Wall Street-ul statea sa se darame, dar criza ramanea peste Atlantic. In 2011, Uniunea Europeana parea ca nu va prinde sfarsitul anului fara ca macar un stat sa iasa din zona euro - de bunavoie, cum doreau finlandezii, sau silit, cum se discuta in cazul Greciei, iar Statele Unite reveneau la crestere economica, scrie Adevarul.