Certificatele energetice, obligatorii la vanzarea sau inchirierea locuintelor. Certificatele energetice devin obligatorii pentru toti proprietarii care doresc sa vanda sau sa inchirieze apartamente incepand de vineri. Costul unui astfel de certificat poate ajunge pana la 400 de euro. Masura este necesara deoarece un potential cumparator sau chirias are dreptul sa fie informat in legatura cu costurile la care se ridica intretinerea imobilului, sustin reprezentatii Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania, citati de Gandul.

Business reportFoto: Colaj foto

Europa tremura din nou: O alta tara s-ar putea prabusi maine. Guvernul Portugaliei a supravietuit joia aceasta unui vot de neincredere, dar tara nu a iesit inca la liman. Termenul limita auto-impus, pana la care trebuie sa se ajunga la un acord privind ajutorul financiar de salvare a tarii, expira duminica, scrie Capital. Analistii nu sunt foarte siguri cu privire la succesul acestor discutii si vorbesc deja despre iminenta unui al doilea imprumut pentru Portugalia.

Dupa Ryanair si easyJet, o alta companie aeriana low-cost ar putea pleca din Romania. FlyNiki a renuntat in primavara la zborurile dintre Bucuresti Otopeni si Viena, dupa ce numarul curselor dintre cele doua capitale ajunsese la 20 pe zi, si a decis sa pastreze doar zborul catre Berlin, unde opereaza si compania Lufthansa. Si compania low-cost Blue Air a renuntat anterior la aceasta ruta, potrivit YahooNews.

Noua ordine mondiala: Schimbarea care ne va marca pe toti, in Capital. Panicarzii pleaca de la ideea ca robotii vor inlocui oamenii la munca. De fapt, robotii pot deveni colaboratorii nostri esentiali, eliberandu-ne de muncile anoste si mecanice. Rodney Brooks, celebru specialit in roboti, a explicat cat de valorosi vor fi acestia cand numarul adultilor apti de munca va scadea, iar al pensionarilor va creste.

Rusii nu mai vor sa discute despre tezaur. Discutiile care vizeaza tema tezaurului tarii noastre, trimis in Rusia, in timpul Primului Razboi Mondial, nu face parte din agenda politica a Rusiei, potrivit declaratiilor lui Andrei Maslov, directorul Departamentului rus pentru Balcani al Ministerului Afacerilor Externe, scrie Bursa.

AIG, "MetLife" si "Allianz", pe lista asiguratorilor de importanta sistemica. "American International Group" Inc. (AIG) din SUA si "Allianz" SE din Germania se afla pe lista celor noua asiguratori considerati "prea mari ca sa dea faliment" ("too big to fail"), publicata de Comitetul de Stabilitate Financiara (FSB). Lista companiilor de asigurari mai include societatile americane "MetLife" si "Prudential Financial", firmele britanice "Prudential" si "Aviva", "Ping An Insurance Group" din China, AXA SA din Franta, "Assicurazioni Generali" din Italia, ceea ce inseamna ca acesti asiguratori vor trebui sa indeplineasca cerintele mai dure privind capitalul, stabilite de autoritatile globale de reglementare. Comitetul de Stabilitate Financiara (FSB), condus de guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, coordoneaza raspunsul autoritatilor globale de reglementare la criza financiara, pentru prevenirea repetarii turbulentelor care au dus la falimentul "Lehman Brothers Holdings" si salvarea cu bani publici a AIG, explica Bursa.

Top 8 destinatii ieftine din Europa, in Economica.net. Romania ocupa locul al treilea, cu un buget pornind de la 33 de dolari pentru o zi. Cea mai ieftina destinatie este Albania, cu un buget care porneste de la 30 de dolari pe zi.

China a descoperit un zacamant ce ar putea contine 50 de tone de aur, in nord-vestul tarii. Zacamantul a fost descoperit intr-o mina de fier dupa 6 ani de explorari. Potrivit responsabililor lucrarilor, intreprinderea miniera care se va construi pentru extragerea aurului ar putea genera peste 2.000 de locuri de munca. Acesta este al doilea zacamant de aur de asemenea marime descoperit in cateva luni, dupa cel gasit in luna mai in aceeasi regiune, estimat la 53 de tone. China a produs anul trecut 403,05 tone de aur, un nivel istoric care ii intareste pozitia de prim producator de aur din lume, titlu pe care il detine de 6 ani, potrivit Asociatiei Aurului din China, scrie Bursa.