Cupru Min, din amanare in amanare. Un nou anunt de intentie pentru atragerea unor investitori la Cupru Min Rosia Poieni va fi publicat de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, in perioada urmatoare, dupa ce, la prima strigare, nu s-a prezentat decat o singura companie care a indeplinit conditiile, potrivit declaratiilor directorului de la Abrud, Gheorghe Iordache. Domnia sa ne-a declarat, ieri, ca, impreuna cu reprezentantii din Ministerul Economiei, a decis sa amane termenul pentru depunerea ofertelor preliminare, urmand sa fie intocmit un alt anunt de intentie, care sa fie publicat atat in tara cat si in strainatate. Directorul general al societatii cuprifere de la Rosia Poieni a justificat necesitatea redactarii unui alt anunt pentru a fi evitate posibile acuzatii de lipsa de transparenta in modul in care va fi derulat procesul atragerii unor investitori, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Ce s-a ales de mallurile care au dat chix. Cele 11 malluri care au dat chix in valtoarea crizei financiare au inghitit 532 de milioane de euro si au lasat in urma lor gauri de cateva sute de milioane in conturile bancilor finantatoare si in buzunarele multor constructori. Ce se intampla cu rebuturile sectorului comercial? O parte dintre acestea isi schimba destinatia, optiune la care ar putea apela tot mai multi investitori care au in proprietate centre comerciale cu probleme. City Mall din Bucuresti va fi transformat, pana in toamna acestui an, in cladire de birouri, Armonia Arad a fost inchis si va fi preschimbat in spatii de depozitare, iar proprietarii Galleria Suceava se gandesc serios la posibilitatea schimbarii proiectului ramas gol in spatii logistice. Printr-un proces de reamenajare a trecut si Tiago Mall din Oradea, in repozitionarea caruia Gabriel Popoviciu a investit circa 20 mil. euro. Fostii proprietari ai Armonia Braila, fondul de investitii RED Management Capital, au luat in considerare optiunea transformarii centrului comercial intr-un spatiu dedicat magazinelor de tip outlet inca de la declansarea insolventei, insa mallul a intrat in faliment in noiembrie 2011. De atunci, creditorii se chinuie sa vanda proprietatea la 40% din valoarea datoriilor, anuntaCapital.ro.

Deficitul asigurarilor sociale: Cum s-a cronicizat si cum va inghiti tot deficitul anului 2013. Contrar celor vehiculate in prezent, dezechilibrul asa-zis "cronic" al bugetului asigurarilor sociale este de data recenta. Paradoxal, el a aparut de-abia in 2008, anul in care s-a inregistrat cea mai insemnata majorare a PIB din perioada post-decembrista. Explicatia este ca oferta politicianista a depasit si a epuizat performanta de crestere economica, obligatiile asumate pe termen lung nefiind confirmate de veniturile ulterioare. Potrivit reglementarilor legale in vigoare, bugetul asigurarilor sociale, alimentat in principal de contributiile pentru pensii si destinat in principal platii acestora, trebuie sa fie echilibrat. Acest fapt explica valorile din intervalul 2008 - 2012 (cu exceptia "micului" deficit de 0,2% din PIB inregistrat in 2009), informeazaCursdeguvernare.ro.

SRL-D. Greselile care ii costa pe tinerii intreprinzatori. Cei care vor sa se lanseze in afaceri trebuie sa isi faca un plan realist, mai ales daca vor granturi de la stat sau credite de la banci. Aflati la debut de cariera ca antreprenori, multi tineri fac greseli care ii elimina de pe lista potentialilor beneficiari ai finantarilor nerambursabile oferite de stat sau al creditelor bancare. Doua dintre cele mai frecvente greseli sesizate de functionarii Directiei Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (DIPIMM), care gestioneaza programul SRL-D, prin care statul acorda finantari nerambursabile de pana la 10.000 de euro tinerilor debutanti in afacere, sunt prezentarea unui plan de afaceri incomplet si cuantificarea nerealista a obiectivelor. Practic, tinerii au pus pe hartie caii verzi de pe pereti si au sperat sa obtina fonduri nerambursabile, scrieEVZ.

Gazele de sist si adevaratele pericolele ale fracturarii hidraulice. Multe dintre riscurile asociate in prezent cu fracturarea hidraulica, precum cutremurele si poluarea, nu sunt atat de importante, iar opinia publica ar trebui sa se concentreze mai mult pe chestiuni precum intergritatea pe termen lung a puturilor si intensitatea traficului, spune Davies. In ultimii ani, Richard Davies si-a axat studiile pe tehnologia fracturarii hidraulice, folosita pentru exploatarea gazelor de sist. Spune ca nu exista nicio tehnologie 100% sigura in energie, iar fracturarea hidraulica nu constituie o exceptie. In schimb, atrage atentia asupra unor riscuri cunoscute, intelese, dar despre care nu prea se vorbeste, precum integritatea pe termen lung a puturilor si intensitatea traficului din regiunile in care au loc operatiuni de fracturare hidraulica, anuntaAdevarul.

Bancile din zona euro au imbunatatit conditiile pentru creditele de consum. Bancile din zona euro au imbunatatit, in trimestrul al doilea din 2013, pentru prima data din 2007, conditiile pentru acordarea creditelor de consum, insa au inasprit standardele de creditare pentru companii si cele privind ipotecile, desi nu se asteapta la revenirea cererii in urmatoarele luni, conform Bancii Centrale Europene (BCE). BCE mentioneaza ca 7% din bancile care au luat parte la o analiza a sa (derulata in perioada 19 iunie - 4 iulie, pe 132 de entitati) si-au inasprit criteriile de creditare a companiilor, procentul fiind similar cu cel inregistrat in trimestrul intai. "Riscurile cu care se confrunta debitorii si incertitudinile macroeconomice au fost, in trimestrul al doilea, principalii factori care au afectat politicile de creditare", noteaza BCE in raportul sau trimestrial. BCE arata ca mai putine banci se asteapta la o inasprire a reglementarilor privind creditarea in perioada iulie - septembrie, desi conditiile de finantare pentru aceste institutii s-au imbunatatit in ultimele luni, informeazaBursa.ro.

Ultimul lucru care ii mai tine impreuna pe rivalii Apple si Google. La sase luni dupa plecarea lui Schmidt de la Apple, Steve Jobs s-a luat de Google in timpul unei prezentari Apple. Pe parcursul anului 2010 si in 2011, cele doua companii au purtat un razboi de care pe care: care are cea mai "deschisa" tehnologie de smartphone-uri si care va face viata mai usoara omenirii. Apoi, in 2012, Apple a indepartat Google Maps si YouTube din iPhone, in dorinta de a-si reduce dependenta de compania care i-a uzurpat atat de rapid locul fruntas de pe piata telefoniei mobile. Pana de curand, cele doua companii au impartit unul dintre cele mai importante proiecte de software open source din lume "WebKit, baza browserelor Safari (Apple) si Chrome (Google), dar in aprilie, s-a incheiat si acest mariaj. Totusi, mai exista un singur lucru pe care gigantii il mai au in comun, ultima bucatica de stralucire tehnologica pe care o impart, scrieCapital.ro.

Bentley - unda verde pentru SUV. Bentley a anuntat oficial ca va lansa primul SUV din istoria marcii. Constructorul britanic, aflat in proprietatea Grupului Volkswagen, a precizat ca noul model va fi disponibil pe piata incepand din 2016. Intentia lansarii acestui SUV este ceva mai veche, insa decizia vine cu destula intarziere, dupa o serie de ezitari. In 2012, la Salonul de la Geneva, Bentley a prezentat conceptul EXP 9 F, primit cu o oarecare retinere (in special din cauza designului), ceea ce a facut ca decizia finala sa fie amanata. Dupa o serie de speculatii si la aproape un an si jumatate de la prezentarea conceptului, a venit si unda verde pentru productie. Bentley a anuntat ca va investi 800 milioane de lire sterline pentru implementarea acestui model in serie, la uzina de la Crewe. Pentru moment nu se cunosc detalii tehnice sau de stil in ceea ce priveste versiunea de serie. De altfel, comunicatul de presa a fost insotit de o singura imagine - schita alaturata, anunta24auto.ro.