Gabriel Mihai Badea, presedintele FSSR: "Exista o bursa a ponturilor in piata hotilor".Numarul infractiunilor de genul spargerilor de locuinte si furturilor din magazine pare sa fie in crestere, in opinia lui Gabriel Mihai Badea, presedintele Federatiei Serviciilor de Securitate (FSS) din Romania, care ne-a spus, intr-un interviu, ca hotii se intorc din strainatate cu mai multa experienta si chiar dispun de tehnologie moderna. "Daca la un moment dat era o mare discutie despre hotii romani care clonau cardurile strainilor, acum acesti infractori incep sa vina si spre noi", ne-a declarat domnul Badea. De asemenea, domnia sa spune ca, in ceea ce priveste spargerile de locuinte, dintotdeauna a existat chiar o "bursa a ponturilor", hotii facand schimb de experienta si informatii in interiorul puscariilor, unde se spune ca unii dintre ei duc un trai mai bun decat cel de acasa. Integral peBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Lectie de afaceri "cu de toate": Un angajat de la shaormeria La Dristor aduce mai multi bani decat unul de la Posta. Un numar de 3.650 de angajati ai Postei Romane vor fi disponibilizati incepand cu luna septembrie, reprezentand 11% din total, ca parte a procesului de restructurare a companiei care vizeaza restabilirea echilibrului intre volumul de prestatii postale si numarul de salariati ai operatorului postal. Pentru ca tot vorbim de echilibrul dintre volumul de munca si numarul de salariati, am facut un calcul simplu folosind datele raportate de Posta Romana la Ministerul de Finante. Veniturile totale ale Postei au fost in 2012 de 1.255.204.852 de lei, iar numarul de angajati, asa cum reiese din raportul de pe Finante, de 31.046 de persoane. Asadar, fiecare angajat al Postei Romane a adus companiei, in medie 40.430 de lei, anuntaCapital.ro.

Economia meteodependenta: Asteptari prea mari de la agricultura romaneasca in PIB-ul romanesc. Productia vegetala a scazut in 2012 cu 30,6% iar productia de servicii agricole s-a micsorat cu 4,8%, in timp ce productia animala s-a diminuat cu doar 0,6%. Rezultatul general, obtinut in urma ponderarii acestor subramuri cu contributia lor pe totalul sectorului agricol a fost -21,9%, ceea ce a condus la diminuarea ponderii agriculturii in PIB la doar 5,3%. Aceste valori exprima sintetic situatia din agricultura si releva importanta unui an agricol mai bun sau mai rau pentru cresterea economica generala. Prima observatie este ca tendinta de micsorare a importantei sectorului agricol in cadrul economiei romanesti, este certa, iar situatiile de exceptie ( vezi recolta buna din 2011) nu fac decat sa confirme regula, informeazaCursdeguvernare.ro.

Afacere paguboasa! Statul vrea pe Romtelecom cat castiga intr-un singur an. Executivul vrea sa vanda participatia statului de 46% la Romtelecom. Decizia a luat prin surprindere unii analisti, care considera compania una dintre cele mai bune investitii ale statului. "Apartenenta la un mare grup, Deutsche Telekom, restructurarea prin care a trecut, devenind in doar cativa ani un furnizor complet de telefonie si date, fac din Romtelecom una din cele mai bune investitii", a comentat pentru EVZ un specialist telecom. Decizia poate avea doua motive. "Fie este o conditie care vine din partea actionarului majoritar, Deutsche Telekom, fie statul are nevoie acuta de bani. Nu este exclus ca actionarul majoritar sa fi cerut statului sa contribuie la investitiile in companie, efort prea mare pentru buget", este de parere acesta, scrieEVZ.

Deficit bugetar de 6,7 miliarde de lei, adica 1% din PIB, in primele sase luni din 2013. Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat primul semestru al anului s-a incheiat cu un deficit de 6,63 miliarde de lei, respectiv 1,06 % din PIB (fata de 6,79 miliarde de lei, respectiv 1,16% din PIB realizat la aceeasi data a anului precedent), se arata intr-o nota privind executia bugetara pe iunie si primele sase luni din 2013, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor. Potrivit Ministerului Finantelor, veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 97,5 miliarde de lei, reprezentand 15,6% din PIB, au fost cu 4,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, anuntaAdevarul.

Trei banci spaniole cu probleme se redreseaza. Bancile spaniole "Bankia", "Sabadell" si "Bankinter" au raportat profituri pentru primul semestru din 2013, redresarea partiala a acestora dupa pierderile din 2012 fiind generata de castigurile din tranzactii si de declinul deprecierilor de active imobiliare. Anul trecut, profitul bancilor spaniole a fost afectat de pierderile masive cauzate de deprecierea valorii activelor imobiliare si de cresterea creditelor neperformante. In 2012, "Bankia" - institutie de credit nationalizata anul trecut, a avut pierderi de 19,2 miliarde euro, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata de o banca. In primul semestru din 2013, "Bankia" a avut un profit de 200 de milioane de euro, in timp ce analistii asteptau 246 milioane de euro. Banca nu a publicat un rezultat comparabil pentru primele sase luni din 2012. Veniturile nete obtinute de "Bankia" din dobanzi au scazut cu 36% in perioada ianuarie - iunie, la 1,1 miliarde de euro, informeazaBursa.ro.

Cum pierdem bani europeni din cauza Fiscului. Retratarea fiscala a contractelor comerciale a reprezentat instrumentul predilect al inspectiilor fiscale din ultimul an. Si nu numai: de cateva luni, autoritatile de management al programelor finantate din fonduri europene recalifica natura contractelor incheiate de beneficiarii acordurilor de finantare sau de partenerii acestora cu expertii implicati in proiect, cu consecinta respingerii la rambursare a acestor cheltuieli, ca fiind neeligibile In acest an, contractele de drepturi de autor si conventiile civile au continuat sa ocupe prima pozitie in topul retratarilor efectuate in cadrul inspectiilor fiscale. Desi in timp aceste contracte au suferit semnificative imbunatatiri in vederea reflectarii realitatii economice, ANAF castiga inca testul bazei materiale folosite de beneficiarii de venituri (birou stabil, carti de vizita, masini de serviciu - toate provenind de la angajator si tradand raporturi de subordonare si dependenta), scrieCapital.ro.

Noutatile Renault si Dacia la Frankfurt 2013. Pe masura ce evenimentul toamnei in industria auto, Salonul de la Frankfurt, se apropie, constructorii incep sa dezvaluie cate ceva dintre noutatie cu care se vor prezenta la IAA 2013. Printre cele mai asteptate surprize se numara si un concept cu care Renault va veni in Germania. Deocamdata nu se stie prea multe despre acesta, constructorul francez fiind laconic in declaratii, multumindu-se sa spuna ca "reprezinta viziunea premium a lui Renault". Presa auto din Hexagon speculeaza afirmand ca ar putea fi vorba despre un crossover de dimensiuni mari, care ar urma sa inlocuiasca in gama versatilul Espace. In alta ordine de idei, Renault a anuntat oficial ca Dacia va prezenta la Frankfurt "nou Duster", de fapt versiunea revizuita a SUV-ului low cost de mare succes. Foarte probabil ca varianta facelift va fi realizata in noul stil, adoptand noua identitate de marca, existenta deja pe Logan si Sandero, anunta24auto.ro.