Cati bani au incasat anul trecut proprietarii celor mai mari ansambluri rezidentiale. Cele mai mari zece ansambluri rezidentiale din Bucuresti si imprejurimi au incasat anul trecut din vanzarile de apartamente circa 36 milioane euro, echivalentul a 450 de locuinte, la un pret mediu de 80.000 de euro si se afunda in datorii. Rezultatul dezvoltatorilor este mai slab decat in 2011, cand rulajul din vanzari a fost de circa 41 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Din analiza Capital au fost excluse ansamblurile rezidentiale Militari Residence (3.500 de locuinte) si Cartierul Latin (1.000 de locuinte), deoarece vand apartamente prin intermediul unor persoane fizice autorizate. La prima vedere, complexul Doamna Ghica Plaza a realizat anul trecut cele mai mari vanzari, de 6,74 milioane euro. Restul clasamentului, in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cu cat se scumpesc bauturile "tari", bijuteriile de colectie si masinile de fite. Din septembrie, pretul alcoolului creste cu 2,5 euro/litru. Vestea buna e ca majorarile potentiale de preturi (10-15%) sunt mai mici decat primele estimari ale patronatului din industria de profil (25-40%). Pentru a afla procentele exacte, inmultiti volumul sticlei cu concentratia de alcool. Bijuteriile din aur se scumpesc cu 5-6% desi aurul de investitie (lingouri, monede) scapa neatins, blanurile cu 3-20%, potrivit Romania Libera.

Rata somajului a atins in iunie cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani. Rata somajului a crescut in iunie la 7,6 la suta - cea mai mare din 2010 incoace - fata de 7,5 la suta in mai, numarul estimat al persoanelor fara un loc de munca fiind de 736.000, de la 720.000 in luna precedenta, potrivit datelor comunicate miercuri de Institutul National de Statistica, scrie Gandul.

Companiile care au adus cei mai multi bani in Romania. In primele sase luni ale acestui an, 10 companii cu capital strain au adus in Romania peste 1,9 miliarde de lei. Peste 1,9 miliarde de lei au intrat in primele sase luni ale anului in Romania de la 10 companii cu capital strain care au la noi filiale sau societati de sine statatoare, potrivit unei analize realizata de Oficiul National al Registrului Comertului pentru Economica.net. Cel mai mult, adica 500 de milioane de lei, au venit in urma unor majorari de capital facute in perioada analizata de Enel Green Power Romania, compania Grupului italian Enel dedicata dezvoltarii sii administrarii energiei provenite din surse regenerabile.

Sprijinul acordat termocentralelor ne mareste factura. Guvernul a decis, in aprilie, preluarea cu prioritate in sistem a energiei termo. Transelectrica va solicita, in perioada urmatoare, majorarea tarifului ca sa-si acopere aceste costuri. Transelectrica are costuri mai mari cu vreo 64 milioane lei decat cele bugetate pentru achizitia serviciilor tehnologice de sistem. Transelectrica nu a formulat oficial cererea de majorare de tarif, dar sunt discutii in acest sens. Surse din ANRE afirma ca majorarea tarifului de transport va fi de circa 1% pentru acoperirea costurilor suplimentare ale Transelectrica SA cu serviciile de sistem, nivel care va avea o influenta nesemnificativa asupra facturilor finale, noteaza Bursa.

Oltchim trece pe plus din septembrie, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian. Pierderile combinatului valcean au scazut pana la 780.000 de euro in iulie si va inregistra profit din toamna. Productia la combinatul Oltchim a crescut constant de la intrarea in insolventa, iar pierderile s-au redus, astfel incat compania urmeaza sa treaca pe plus in luna septembrie, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, pentru Adevarul.

Microsoft o sa dispara in cinci sau zece ani, iar Facebook in trei. Karsten Gerloff, presedintele Fundatiei Europene a Software-ului Liber (FSFE), a criticat la evenimentul Euskal Encounter, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Barakaldo (Bizkaia, Spania), marile companii multinationale, asigurand ca "unele corporatii fura" informatii de la useri si "alimenteaza, fara avertisment prealabil, serviciile secrete". "Dau Facebook-ului doi sau trei ani. Este o lege matematica. S-a intamplat cu MySpace si se va repeta acelasi lucru", a asigurat presedintele FSFE. Scopul fundatiei sale este ca "oamenii sa fie constienti ca pot decide care va fi tehnologia de maine si in ce lume vor sa traiasca", potrivit Capital.

Uniunea Europeana se pregateste de o noua infrangere in fata Chinei: miza este piata de telefonie mobila. China a castigat prima disputa comerciala cu Uniunea Europeana. Daca problema panourilor solare a fost transata in favoarea Chinei, miza luptei care urmeaza este si mai mare. Karel De Gucht, comisarul european pentru comert, a initiat o investigatie privind comportamentul anti-concurential pe care il au companiile chinezesti pe piata de telefonie mobila din Uniunea Europeana. Huwaei si ZTE Corp sunt anchetate pentru preturile de dumping pe care le practica in acest domeniu, scrie Europolitics.ro.