Disparitia Primei Case in euro franeaza cererea si constructiile. Programul Prima Casa, cea mai de succes masura anticriza, a fost ciuntit pe neasteptate de Guvern prin intreruperea sustinerii creditelor in euro. Masura spulbera astfel visul a mii de tineri de a accede la achizitia unei locuinte cu costuri si avans reduse. Aproape 100.000 de familii au reusit sa-si achizitioneze o locuinta gratie programului Prima Casa, 97% dintre clienti alegand varianta creditului in euro, substantial mai ieftin decat imprumutul similar in lei. Nu exista vreo masura a Guvernului care sa fi avut in aceasta perioada vreun impact pozitiv mai mare asupra economiei si activitatii bancare, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Painea ar putea fi interzisa in 75.000 unitati. Proiectul de lege pregatit sa intre pe 1 septembrie. Lovitura grea pentru industria de panificatie. Autoritatile vor sa se asigure ca reducerea TVA la paine va fi de succes, asa ca pregatesc un proiect de lege riguros, pentru comercianti. De la 1 septembrie, peste 75.000 de unitati nu vor mai avea voie sa vanda paine, daca nu vor respecta o serie de conditii de igiena si daca nu vor avea case de marcat. In plus, se vor inaspri si controalele. Guvernul are mai putin de un an la dispozitie pentru a demonstra Fondului monetar International ca proiectul pilot de reducere a TVA la paine a avut efectul scontat. Continuarea pe Stirile ProTv.

FMI ne mareste din nou taxele. Cat vor plati romanii pentru afacerile derulate acasa, pentru chirii si contributii sociale. Intreprinzatorii care isi deruleaza afacerile acasa vor plati impozite de zece ori mai mari pe cladire, chiar daca locuintele lor sunt trecute pe persoana fizica, iar chiriile vor fi taxate si pentru contributiile sociale. Nici n-a plecat bine delegatia FMI din Romania, ca de la Guvern au iesit la lumina noi proiecte legislative prin care ni se maresc taxele. De data aceasta, cei vizati sunt proprietarii de locuinte care scot si ceva bani de pe urma lor si, posibil, intretinatorii de familii cu venituri mari, scrie Adevarul.

Echilibrarea sistemului energetic ne dezechilibreaza buzunarele. ANRE a adoptat, vineri, noi reguli pentru Piata de Echilibrare. Furnizorii sustin ca solutia adoptata de ANRE nu ii avantajeaza pe consumatori. Modul in care functioneaza piata de echilibrare a consumului de energie (care rezolva in timp real dezechilibrele rezultate din nereusita tranzactiilor pe celelalte piete) se resimte in buzunarele tuturor, de la populatie la industrie. Continuarea in Bursa.

Piata de gaze - de la formare la liberalizare. Romania in fata unei noi provocari. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a facut un pas mare in procesul liberalizarii pietei de gaze si a autorizat doi operatori, pentru a organiza tranzactii bursiere cu gaze. Probabil, cel mai curand de luna viitoare, OPCOM si Bursa Romana de Marfuri vor "intra in paine". Pana la o vorbi insa de burse reale mai este ceva cale de parcurs, arata Energy-Center.ro.

Cum ii ajuta Ungaria pe datornicii in valuta: Obliga bancile sa inghita deprecierea forintului. Dupa ce a socat intreaga lume financiara acum cativa ani prin nationalizarea fondurilor private de pensii, guvernul Ungariei discuta tot mai aprins de o alta masura-soc, prin care vrea sa vina in sprijinul cetatenilor imprumutati in franci elvetieni si euro. Daca acum doi ani se vorbea de o rata preferentiala pentru datornicii in valuta pentru care diferenta sa fie acoperita temporar de la bugetul de stat, in prezent guvernantii maghiari vor sa oblige bancile sa inghita toata deprecierea forintului, mai exact sa se converteasca in forinti toate creditele ipotecare in valuta , iar bancile sa incaseze ratele la un curs de conversie cu 26% mai mic pentru creditele in franci elvetieni si cu peste 13% mai mic la creditele in euro, potrivit Capital.

Lupta apriga pe piata retailului modern din tara noastra. Afacerile celor mai mari retaileri din Romania sunt in crestere. Afacerile de pe piata retailului modern din tara noastra (n.r. retailul modern este reprezentat de hypermarketuri, supermarketuri, dar si de magazinele de proximitate) au cunoscut cresteri semnificative la nivelul ultimilor doi ani, potrivit unei analize asupra datelor publicate de Ministerul Finantelor. Astfel, Kaufland Romania ramane cel mai important lant de hypermarketuri de la noi din tara, cu afaceri de 6,4 miliarde de lei, in 2012, si cu profituri cumulate, la nivelul ultimilor doi ani, de peste 442 de milioane. Urmatorul mare retailer de pe piata este Carrefour, care, in 2012, a avut afaceri in valoare de 4,28 miliarde de lei, noteaza Bursa.

Ce ar trebui sa faca zona euro inainte sa scape de FMI. Luna septembrie se asteapta a fi una extrem de interesanta pentru Uniunea Europeana, atat politic cat si economic. Ultimele declaratii ale lui Viviane Reding, comisarul UE pe justitie, care a clamat desfiintarea Troicii, pune in lumina cata nevoie mai are Uniunea Europeana de ajutorul Fondul Monetar International. FMI-ul i-a pus in garda pe oficialii europeni ca Grecia va avea de rezolvat un deficit de finantare de 11 miliarde de euro si a sugerat ca puterile europene ar trebui sa se gandeasca la o noua reducere a datoriei, potrivit Europolitics.

Ministerul Justitiei, executat silit de magistrati. Un grup de sase judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti are de recuperat de la Ministerul Justitiei drepturi salariale restante in valoare totala de 886.542 de lei. Concret, reprezentantii Ministerului Justitiei sunt obligati la plata tuturor drepturilor salariale restante ca urmare a unei decizii irevocabile pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti la data de 23.06.2009 in dosarul 2563/2/2009(1951/2009). De altfel, majoritatea celor care au drepturi salariale restante procedeaza la executare prin executorii judecatoresti, noteaza Avocatura.com.

Un deputat PSD vrea sa taie finantarea externa a ONG-urilor. Guvernul nu si-a asumat un punct de vedere cu privire la initiativa lui Bogdan Diaconu, lasand raspunderea Parlamentului. Dupa modelul Rusiei lui Putin, unde organizatiile nonguvernamentale care primesc finantare externa sunt obligate sa se inscrie ca "agenti straini", deputatul PSD Bogdan Diaconu a propus ca, in Romania, sa se interzica ONG-urilor cu implicare politica sa obtina donatii din partea altor state, a organizatiilor sau a persoanelor fizice din strainatate, potrivit EVZ.