Cat au platit pana acum bancherii care ne-au bagat in criza. Gigantii bancari ai SUA au cheltuit circa 66 mld. dolari pe procese juridice in ultimii trei ani si jumatate, potrivit SNL Financial. Iar aceasta cifra este de asteptat sa se mai umfle, pe masura ce procurorii federali si supraveghetorii bursei americane SEC continua sa gaseasca nereguli legate de criza financiara izbucnita in 2008. Guvernul american trebuie sa se miste rapid pentru a judeca infractiunile ce au dus la criza creditelor si pentru a da cat mai multe amenzi marilor banci. Asta pentru ca termenul de prescriptie al urmaririi penale, pentru multe dintre aceste infractiuni, este de cinci ani. Si cu aniversarea a cinci ani de la caderea Lehman Brothers la o luna distanta, este probabil sa se aprinda tot mai multe discutii despre ceea ce a facut guvernul pentru a compensa victimele crizei financiare, noteaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

SIF Moldova vrea sa preia jumatate din SAI Muntenia Invest. SIF Moldova (simbol SIF2) are intentia sa preia 49,96% din capitalul social al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), in conditii similare de pret/actiune cu SIF Banat Crisana (simbol SIF1), potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). SIF2 a notificat deja Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) cu privire la intentia de a dobandi o participatie calificata la SAI Muntenia Invest. Intentia SIF Moldova a fost anuntata si de catre SIF Banat-Crisana, printr-un comunicat transmis Bursei si din care reiese ca SIF Moldova va cumpara actiunile de la SIF Banat-Crisana, scrie Bursa.

Cati bani se "joaca" la Transporturi. Mizele functiei de ministru al Transporturilor sunt ridicate, desi Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADNR) a fost scoasa din subordinea institutiei si dusa la Ministerul Proiectelor de Infrastructura, condus de social-democratul Dan Sova. Au ramas la Transporturi insa Drumurile Nationale, incluse inainte in CNADNR. Pe mana viitorului ministru intra un buget de 6,3 miliarde de lei pentru 2013, dar si companii strategice precum CFR Marfa, CFR Infrastructura, Aeroporturi Bucuresti, Tarom, Metrorex si Administratia Porturilor. Pe agenda sa vor figura privatizarea CFR Marfa, pe care guvernul s-a angajat, in negocierile cu FMI, sa o finalizeze pana in septembrie. Societatea a fost adjudecata de de Grup Feroviar Roman, condus de Gruia Stoica, informeaza EVZ.

Recolta de cereale: productii mari, preturi mici. Recoltatul cerealelor de toamna s-a incheiat cu productii foarte bune. Dar inca dinainte de recoltare preturile au scazut si continua sa scada In acest an avem cea mai mare productie de grau si secara din ultimii opt ani: 7,3 milioane de tone, pe o suprafata de 2,63 milioane hectare. "Productia obtinuta este cea de-a doua ca marime din ultimii 43 de ani" - a anuntat ministrul agriculturii, Daniel Constantin. In ceea ce priveste productia de orz si orzoaica, potrivit sefului MADR, desi au fost suprafete mai mici, s-a obtinut cel mai mare randament din ultimii 23 de ani: 3,27 tone la hectar. La rapita s-a inregistrat un record absolut: cea mai mare productie la hectar din istoria agriculturii romanesti. Astfel, daca inainte de 1989 productia medie la hectar nu a depasit niciodata 1.500 de kg, iar dupa 1990 cea mai buna productie s-a obtinut in 2011, de 1.882 kg/ha, in acest an media la hectar este de 2.274 kg, noteaza Capital.

Ucraina vrea sa importe gaze din Romania. Guvernul ucrainean vrea sa importe gaze naturale din Romania, vizand incheierea unui acord in luna octombrie, potrivit Interfax. Ministrul ucrainean al energiei si industriei carbunelui, Eduard Stravytsky, a declarat ca Ucraina spera sa semneze acorduri pentru livrarea de gaze "in sistem invers" cu Slovacia in septembrie si cu Romania in octombrie. "Sunt increzator ca vom semna un acord cu partenerii nostri din Slovacia in septembrie, iar in octombrie speram sa semnam un acord cu Romania", a afirmat oficialul intr-o conferinta de presa, citat de Interfax. El a precizat ca Rusia nu poate ridica pretentii in ceea ce priveste livrarile de gaze in sistem inves, din Europa catre Ucraina, informeaza Gandul.

Piata auto a inregistrat in iulie cele mai bune vanzari din ultimul an. Care sunt marcile cele mai vandute in Romania. Piata auto a inregistrat in luna iulie cea mai buna evolutie incepand din mai 2012, insa dupa primele sapte luni afiseaza o scadere de 14% fata perioada corespunzatoare din 2012, la aproape 43.000 de unitati, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). "Din decembrie 2011 si pana in iulie 2013, doar luna mai 2012 a inregistrat un volum mai mare de autovehicule vandute de catre operatorii din piata auto. Totusi, pe ansamblul pietei, livrarile totale (autoturisme si vehicule comerciale) inregistreaza dupa sapte luni din 2013 o scadere de 14% comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut. In interiorul acestei scaderi, remarcam autoturismele, care au un declin al vanzarilor de 13,2%, scaderea fiind totusi atenuata fata de procentul inregistrat luna trecuta, cand acesta era de peste -19%", arata APIA, intr-un comunicat. In continuare, potrivit asociatiei, vanzarile sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (76% din total in primele sapte luni), scrie Romania Libera.

Interviu - Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu: Pentru 2014, vom stabili contributiile la Sanatate pe trepte. Despre rescrierea Codului Fiscal si legislatia holdingului. Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a declarat, intr-un interviu acordat cursdeguvernare.ro, ca Guvernul urmeaza sa implementeze din 2014 un nou sistem de finantare a sectorului sanitar, prin care sa se stabileasca trepte de colectare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS). "CASS va fi colectat sigur si de la persoanele care au venituri din inchiriere, indiferent daca ele cotizeaza sau nu si in baza unui salariu, insa, in urma proiectarii noii arhitecturi de finantare a Sanatatii, Guvernul va decide daca va cere contributii si de la persoanele fizice autorizate sau din drepturile de autor, pe partea angajatorului, chiar daca respectivii contribuabili au si salarii, taxate separat", a declarat Chitoiu.

Lansare europeana a noului Chevrolet Camaro. La cea de-a 65-a editie a Salonului Auto de la Frankfurt, Chevrolet va lansa noul Camaro in versiunile decapotabila si coupe. Cu o silueta aerodinamica si o postura mai joasa, dar si cu noul sistem infotainment MyLink de la Chevrolet, cea mai recenta editie a renumitului autovehicul american a trecut prin cea mai semnificativa reproiectare de la lansarea celei de-a cincea generatii a modelului Camaro ca prototip, in 2006. Noul Camaro prezinta caracteristici aerodinamice imbunatatite, de inalta performanta, care asigura o racire mai eficienta si mai multa stabilitate la viteze mari de deplasare, noteaza 24auto.ro