Bataia de joc cu fonduri europene. Birocratia dusa la absurd blocheaza multe proiecte. Uneori, solicitantii rateaza finantarea doar pentru ca sunt in concediu de odihna. Un caz concret: o fundatie din Romania a depus, in anul 2011, un proiect. Dupa doi ani de asteptare, primeste de la autoritati o cerere de completare a documentatiei, insa in perioada de concedii. Pentru ca n-a putut raspunde in timp util, a ratat banii, scrie EVZ.

Business reportFoto: Colaj foto

Cum au citit bancherii "ambitia" lui Isarescu. Guvernatorul a declarat recent ca are "ambitia personala" sa reduca dobanzile la lei. Se referea la credite, insa bancherii au inteles ca e bine sa taie dobanzile la depozite. Mai multe banci din Romania au aplicat reduceri ale dobanzilor la depozite aproape concomitent cu decizia Bancii Nationale a Romaniei de a taia dobanda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, potrivit Capital.

Romanului ii place cash-ul: platim cu cardul doar o data pe luna si retragem numerar de la bancomat o data la doua saptamani. Obisnuiti sa-si retraga tot salariul de la bancomat, posesorii de carduri isi achita foarte rar cumparaturile direct la comerciant. Platesc prin card la comerciant, in medie, 130 de lei, dar retrag de la bancomat de peste trei ori mai mult. Romanii nu se dezvata sa foloseasca numerarul. Desi numarul de terminale prin care se poate efectua plata direct la magazin (POS - Point of Sale) a crescut pana la aproape 127.000 de unitati, de la 80.000 la jumatatea lui 2008, romanii opteaza foarte rar pentru aceasta varianta, noteaza Adevarul.

iPhone 4 la 1 euro. Operatorii locali au scos la oferta vechile modele de la Apple in asteptarea lansarilor din toamna. Apple se pregateste pentru lansarea celor doua modele noi de iPhone, unul scump si unul cu pret mai redus, in incercarea de a recastiga terenul piedut pe piata smartphonerilor. Noile modele ar putea ajunge pe piata incepand cu luna septembrie, fiind pentru prima data in istoria companiei cand sunt lansate simultan doua telefoane. In asteptarea iPhone 5S, operatorii locali de telecom au scos la oferta vechile modele, potrivit Gandul.

Ce job ai? Vezi daca nu vei fi inlocuit de un robot. Vor afecta robotii actualele locuri de munca ale salariatilor companiilor? Este o intrebare al carei raspuns este disputat de analisti, dar si de oamenii de stiinta. Multi sunt de parere ca noile tehnologii isi vor pune amprenta pe meseriile actualilor angajati, insa acestia se vor reorinta catre alte domenii de activitate si toata lumea va fi fericita. Pe de alta parte, sunt voci care nu pot sa nu avertizeze asupra faptului ca noile tehnologii vor afecta pe termen lung locul de munca al unui muncitor obisnuit. Continuarea in Capital.

Interes sporit din partea bancilor pentru Programul National de Dezvoltare Rurala. Peste 25 de institutii financiare bancare si nebancare au depus scrisori de intentie de participare la formarea unor subgrupuri de lucru pentru identificarea solutiilor de implementare a instrumentelor financiare prin PNDR 2014-2020 (n.r. Planul National de Dezvoltare Rurala), potrivit unei liste preliminare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Regionale (MADR). In perioada urmatoare MADR va analiza si selectiona partenerii relevanti, aflam din Bursa.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara taie marja de profit a "coafezelor" de pe Forex. Printr-un proiect de instructiune, ASF vrea sa limiteze riscurile celor care au de-a face cu brokeriii ce promit marea si sarea din pariurile pe cursul valutar. Marja minima de 5% (garantia depusa ca procent din valoarea tranzactiei) si regulile impuse pentru oferirea de servicii nesolicitate sunt principalele noutati, scrie Romania libera.

Lenovo a devenit cel mai mare furnizor de PC-uri din Romania. Lenovo a urcat pe prima pozitie in clasamentul furnizorilor de PC-uri din tara noastra, la finele lunii iunie, cu o cota de piata de 19,6%, au anuntat, recent, reprezentantii companiei. In aceeasi perioada a anului trecut, cota Lenovo pe piata locala era de 10,9%, potrivit Bursa.