De ce isi bate Romania cuie in talpa pe gazoductul Iasi-Ungheni? Nici un argument de natura economica nu justifica, in momentul de fata, constructia gazoductului intre Romania si Republica Moldova. Investitia evaluata la aproape 30 de milioane de euro, suportata aproape integral de catre Romania, se va dovedi absolut inutila, atata vreme cat compania de transport gaze din Moldova, Moldovagaz, este controlata de grupul rus Gazprom, care nu va accepta transportul gazelor mai departe catre consumatori. Pentru ca gazele importate din Romania sa ajunga la consumatorii din Republica Moldova ar mai trebui construita o alta conducta, de la Ungheni la Chisinau, a carei valoare se ridica la circa 60 de milioane de euro. Pana atunci, conectarea la retea ramane la mana Gazprom, scrie EnergyCenter.

Business reportFoto: Colaj foto

Potera fiscala ia urma bogatasilor de top. Ce vor declara "urmaritii" Fiscului. Persoanele fizice care afiseaza averi considerabile vor fi somate de Fisc sa-si declare bunurile din proprietate, banii din conturi, datoriile si cheltuielile. Criteriile dupa care vor fi selectate "victimele" sunt misterioase. Dupa mai multi ani in care au analizat in secret averile a cel putin 300 de bogatasi de top, inspectorii fiscali au creionat si o formula prin care - daca respectivele persoane prezinta vreun risc de evaziune - sa-i oblige pe cei vizati sa-si declare averile, scrie Adevarul.

Se vinde, in sfarsit, CFR Marfa? Ieri, premierul Victor Ponta a anuntat ca luni s-ar putea semna contractul pentru vanzarea CFR Marfa. "Cred ca luni, nu stiu. Depinde de doamna ministru Manescu", a spus Ponta. Raspunsul premierului pare mai degraba un mod de a delega oficial si in public responsabilitatea pentru aceasta privatizare noului ministru al Transporturilor, Ramona Manescu deoarece, asa cum a remarcat un specialist consultat de EVZ, "nu ministrul semneaza sau a semnat vreodata un contract de privatizare, ci secretari de stat sau directori". Contactat de EVZ, Gruia Stoica, adjudecatarul licitatiei pentru compania de stat, prin care au fost scoase la vanzare 51% din actiuni, a confirmat informatia.

Cum se ingroapa un an agricol bun. Dupa un an cu recolte mai mari ca in trecut, nici fermierii nu isi freaca mainile calculand profituri de exceptie, si nici consumatorii nu simt ca scaderea abrupta a preturilor a ajuns pana la ei. Care sunt cauzele? Anul agricol bun a adus in Romania mai multe scandaluri decat vesti bune, scotand la iveala distorsiuni grave in functionarea pietelor, de care autoritatile sunt vinovate in mare parte. Intr-un an in care ministrul agriculturii a anuntat o crestere a productiei de grau-secara cu aproape 40%, la 7,3 milioane de tone, raportari considerate exagerate de unii agricultori..., scrie Capital.

Cum fac bancile legea in Romania. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte ar putea pune sub protectie toti consumatorii din Romania, fara ca acestia sa fie nevoiti sa mearga in instanta pentru a-si cauta dreptatea. Bancile cu clauze putrede in contractele de credit vor conditii speciale pentru aplicarea legii si cauta inca o data sprijinul Guvernului pentru a evita pierderi de sute de milioane de euro generate de dobanzile si comisioanele neincasate. De la 1 iulie 2013, din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte ar fi trebuit sa fie activate doua noi articole, scrie Romania libera.

Grecia da unda verde pentru vanzarea produselor expirate. Elenii vor putea cumpara produse expirate la preturi de trei ori mai mici. Legislatia europeana nu interzice vanzarea anumitor tipuri de produse expirate. La noi, ministrul Mediului, Rovana Plumb, negociaza cu retailerii preturi mai mici la alimentele pe cale sa expire. Retailerii din Grecia vor putea vinde produse alimentare expirate la un pret de pana la trei ori mai mic, in raioane special amenajate, incepand cu 1 septembrie anul acesta, scrie Bursa.

Bancile se bat in oferte de credite pentru casa. Imprumuturile in lei raman inca scumpe. Programul Prima Casa a trecut exclusiv pe lei in editia din a doua jumatate a acestui an. Astfel ca mai multe banci au venit cu oferte noi pentru acest tip de credit, dar nu numai. Bancile incearca sa faca mai atractive si creditele standard pentru achizitia de locuinte. Au scazut dobanzile pentru cei care dispun de un avans mai mic sau ofera dobanzi fixe pe o perioada de pana la 7 ani - desi asta nu se stie cat de avantajos va fi pentru clienti, scrie Economica.net.

Painea romaneasca ar putea "invada" piata bulgareasca de la 1 septembrie. Producatorii bulgari cer reducerea TVA-ului la paine la 10%. De saptamana viitoare, bulgarii ar putea manca mai multa paine romaneasca. Mai exact, potrivit site-ului bulgaresc Vsekiden, jumatate din Bulgaria va fi "inundata" de produsele de panificatie din Romania. Asta, dupa ce TVA-ul la paine in Romania urmeaza sa fie diminuat de la 24% la 9%, iar preturile pe care le platesc producatorii romani la gaz si la energie electrica sunt considerabil mai mici decat cele din Bulgaria, scrie Adevarul.

Ce salariu va primi noul director general al Nuclearelectrica. Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, va primi o indemnizatie fixa bruta lunara de 24.150 lei (5.439 euro), dar si una variabila, daca isi va indeplini indicatorii si criteriile de performanta din contractul de mandat. Directorii care sunt si membri ai Consiliului de Administratie sunt administratori executivi. In perioada in care directorii detin si calitatea de administrator, acestia sunt indreptatiti doar la plata remuneratiei conform contractului de mandat, fara sa primeasca bani si pentru calitate de membrul al CA, scrie Gandul.

Producatorii de medicamente evita criza si au planuri de majorare a exportului. Sectorul farma merge bine indiferent de cat de afectata de criza este economia, evolutie vizibila si la companiile listate la bursa. Antibiotice Iasi, Biofarm si Zentiva, societati cu o capitalizare totala de aprope un miliard de lei, inregistreaza cresteri ale cotatiilor intre 10% si 26% in 2013. Antibiotice Iasi (ATB) este unul dintre putinele exemple de companii detinute majoritar de statul roman care functioneaza asa cum trebuie, scrie Capital.

Schimbarile pe care le aduce tranzactia Auchan-Real. Auchan Romania va aplica propriul model economic, care presupune si preturi mai competitive pentru clienti, in cele 20 de hipermarketuri preluate de la Real, de la care va adopta insa sistemul logistic mai performant. "Cele mai importante avantaje care se asteapta sa rezulte din prezenta concentrare sunt legate de aplicarea modelului sau economic la magazinele Real preluate. Societatea tinta a inregistrat pierderi importante din operarea magazinelor care fac obiectul concentrarii", scrie Mediafax.