Topul contractelor cu bani publici in 2013. Cine sunt marii castigatori. Cele mai mari patru contracte incheiate de stat in prima jumatate a anului au o valoare totala de 2,3 miliarde de lei. Cei mai multi bani au fost alocati pentru reabilitarea unui tronson de cale ferata. Cel mai mare contract de achizitii publice din prima jumatate a acestui an a fost atribuit de catre Compania Nationala Cai Ferate CFR SA, in urma unor licitatii "cu cantec", scrie Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

UE vrea limitatoare de viteza care sa nu permita masinilor sa depaseasca 112 km/ora. Transportator roman: "As vrea sa vad o Dacie dotata cu asa ceva!". O initiativa de directiva europeana prevede dotarea din fabrica a fiecarui autoturism cu un sistem video care nu doar sa faca imposibila circularea cu peste 112 km/ora, dar care sa adapteze automat viteza de deplasare in functie de limitarile afisate pe fiecare portiune de drum. Posesorii de autoturisme vechi, fara acest dispozitiv, ar putea fi obligati sa monteze sistemul in service, scrie Adevarul.

Gruia Stoica, in locomotiva CFR Marfa. Semnele de intrebare care au umbrit inca de la inceput procedura de privatizare a CFR Marfa au insotit acest proces pana la final, vanzarea a peste jumatate din actiunile operatorului feroviar de marfa fiind facuta de un secretar de stat. Desi prezenta la eveniment, Ramona Manescu, proaspatul ministru al transporturilor, nu si-a asumat privatizarea CFR Marfa, contractul de vanzare-cumparare fiind semnat de secretarul de stat Cristian Ghibu, scrie Bursa.

Biblia insolventelor a fost facuta publica. Cele mai importante schimbari din ultimii 20 de ani. Codul Insolventei, primul document de acest tip din Europa, a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei. Apar modificari semnificative, majoritatea orientate inspre limitarea posibilitatilor ca insolventa sa fie utilizata abuziv. O alta parte vizeaza egalizarea drepturilor creditorilor cu cele ale debitorilor dar si sporirea sanselor ca procedura sa se incheie cu o reaorganizare de success nu cu un faliment, asa cum se intampla in acest moment cu 95% din cazurile de insolventa, scrie Capital.

Finantarea economiei - Balanta de plati: Cum au trecut "capsunarii" inaintea investitorilor straini. Aproximativ 5 (cinci) miliarde de euro au fost retrasi de bancile-mama din filialele din Romania in ultimul an si jumatate. O treime au consolidat capitalul propriu al institutiilor bancare romanesti cu actionari straini, dar celelalte doua treimi trebuie acoperite din surse locale, potrivit estimarii facute publice de BNR. Iar procesul de dezimplicare a capitalului bancar strain (deleveraging) va continua, scrie Cursdeguvernare.

Putina barbatie, domnule Prim Ministru, La Rosia Montana se joaca dur. Victor Ponta e ridicol. Se joaca cu proiectul minier de la Rosia Montana cum se joaca pisica cu soarecele. Cand il accepta, cand il respinde, cand il da in grija Parlamentului. Este cat se poate de evident ca seful Executivului nu are nici o tangenta cu economia, iar exploatarea aurului de la Rosia Montana nu este pentru el decat o miza electorala. Dincolo insa de aceasta incapacitate a guvernului roman, in frunte cu premierul lui, proiectul Rosia Montana nu mai poate trena. Ori e alba, ori e neagra, statul roman trebuie sa decida, scrie Energy Center.

Nita vrea sa reduca numarul certificatelor verzi mai devreme de 2014. Asociatia producatorilor eolieni spune ca masura incalca acordul cu UE. Guvernul va reduce mai devreme de 1 ianuarie 2014 numarul certificatelor verzi acordate pentru producerea de energie in centrale eoliene, fotovoltaice si in microhidrocentrale, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern initiat de Departamentul pentru Energie. Astfel, pentru fiecare MWh de energie eoliana vor fi acordate 1,5 certificate verzi, pana in 2017 si 0,75 certificate verzi incepand cu anul urmator, scrie Adevarul.

Lupta cu kilogramele in plus, o afacere de milioane de lei. 100 de lei pe kilogram. Nu vorbim de comert, ci de costul unui kilogram slabit la clinicile de nutritie din Capitala, care au ajuns sa formeze o piata de circa 15 milioane de lei. In 2009, doi tineri medici, proaspat doctoranzi in "diabet, nutritie si boli metabolice", au decis sa nu astepte eliberarea unui post in spitalele publice, ci sa-si infiinteze propriul centru de nutritie si slabit. Li s-a alaturat un investitor german, care a crezut in ideea lor, chiar daca Romania era in plina criza financiara, scrie Capital.

Havrilet, ANRE: Distributia va tine pasul cu scumpirea gazelor. Acum, tarifele de distributie incasate de GDF Suez ori E.ON reprezinta un sfert din pretul gazului platit de consumatorii casnici. Cum grosul investitiilor companiilor abia urmeaza sa fie trecut pe factura inaintata ANRE, ponderea costurilor de distributie va urca mai departe, in ciuda scumpirii gazelor o data cu liberalizarea pietei. Certitudinea ca procesul de liberalizare va duce pretul gazelor interne la 119 lei/MW in 2018, mai mult decat dublul celui din prezent, a determinat aparitia mai multor simulari privind valoarea facturilor in acel moment, scrie Romania libera.

OMV Petrom a intrat in indicele Stoxx EU Enlarged-15. Cea mai mare companie din tara noastra, OMV Petrom, va intra, din 23 septembrie, in indicele Stoxx EU Enlarged-15, al celor mai mari societati din cele mai noi douasprezece state membre UE (care au aderat in 2004 si 2007), potrivit comunicatului STOXX privind modificarile anuale ale indicilor blue chip. Din componenta indicelui Stoxx EU Enlarged-15 au fost scoase bancile poloneze Pekao si Pko, cea ungureasca OTP, cea din Cehia, Komercni Banka, precum si controversata Bank of Cyprus, scrie Bursa.