SIF-urile s-ar putea implica in salvarea "Oltchim". Un proiect de interes national de integrare a combinatelor Oltchim Ramnicu Valcea si Chimcomplex Borzesti este solutia propusa de SIF Moldova in discutiile cu Ministerul Economiei si actionarii celor doua companii. Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, ne-a declarat: "70% din productia Oltchim este de produse clorosodice. Oltchim le vinde la 300 de euro tona, Chimcomplex, la 700 de euro, iar pe bursa sunt cotate la peste 800 de euro. De ce acceptam pierderi? Trebuie sa gasim solutii". Domnul Ceocea sugereaza ideea integrarii intr-un consortiu a Oltchim, detinut majoritar de stat, cu Chimcomplex, care face de parte din grupul SCR al omului de afaceri Stefan Vuza, dar si cu alte societati apropiate, precum Prodchim si Mentchim, sau, de exemplu, cu Sinterom Cluj, Contactoare Buzau, Somes Dej, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cine sunt regii locuintelor din Romania. Cei mai mari zece dezvoltatori de locuinte din Romania, cu activitate concentrata in mare parte in Bucuresti, au finalizat pana acum un numar de 18.644 de unitati locative impartite in 31 de ansambluri rezidentiale, majoritatea construite in ultimii cinci ani Chiar daca piata romaneasca a fost asaltata de investitori imobiliari straini odata cu intrarea in Uniunea Europeana, topul celor mai mari dezvoltatori de locuinte este inca dominat de antreprenori romani. Constantin Capatana si Iulian Robu, fratii Negoita, Gheorghe Iaciu, Valentin Visoiu, Simon Maurer, Victor Stoiculescu si Gabriel Lupulescu au construit pana acum circa 13.700 de locuinte, adica 74% din totalul cuprins in topulCapital.

Inaugurarea tronsonului de autostrada Orastie-Sebes, amanata din nou. Care este noul termen. Soferii mai au de asteptat pana in noiembrie pentru a putea circula pe tronsonul de autostrada Orastie-Sebes. Dupa alte numeroase amanari, constructorii au anuntat ca nu au reusit sa termine lucrarile pana la inceputul lunii septembrie, acesta fiind cel mai recent termen fixat pentru finalizarea lor. Anuntul a fost facut de prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser. "Daca initial a fost vorba de inceputul lunii septembrie, constructorii ne-au anuntat ca finalizarea celor doua tronsoane este amanata din cauza unor probleme de ordin tehnic, pentru luna noiembrie", a precizat prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, informeazaGandul.

Functionarii de la Agricultura mai trag o palma fermierilor. Piata funciara se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, cand si strainii persoane fizice vor putea cumpara terenuri agricole in Romania. Proiectul de lege incropit pe genunchi de functionarii de la Ministerul Agriculturii ar fi trebuit sa protejeze fermierii romani, care nu au aceeasi capacitate financiara ca si cei straini, in cursa pentru dobandirea de noi suprafete agricole. Numai ca, in forma actuala, prevederile documentului vor bloca piata si vor lovi exact in cei care trebuiau protejati: arendasii romani. "Arendasii, excluzand marile exploatatii, sunt in proportie de 90% romani si joaca un rol esential in economia satului romanesc. Ei trebuiau protejati, insa legea e scoasa in pripa si nu satisface nevoile pietei", a precizat pentruEVZStefan Poenaru, presedintele Asociatiei Fermierilor.

Romania, in criza continua: economia se taraie de doi ani in jurul lui zero, iar punctul de recesiune de 2,5% nu a mai fost depasit din vara anului 2011. Datele raportate de-a lungul timpului privind Produsul Intern Brut arata ca din toamna anului 2011 pana in prezent economia a avut cresteri sau scaderi sub 1% in fiecare trimestru, consecutiv. Doar in trimestrul III din 2011 PIB-ul a depasit pragul de 2,5% pe care economistii il considera "adevaratul zero". Raportarile triumfaliste privind redresarea economiei si iesirea din criza sunt contrazise chiar de datele oficiale centralizate la Institutul National de Statistica. Daca ne uitam pe cifrele fiecarui trimestru, respectiv pe evolutia PIB fata de trimestrul anterior, putem spune ca Romania a incremenit in "coridorul" +/- 1%, adica se taraie in jurul lui zero in loc sa creasca pe masura potentialului de +4%. Dupa cresterea de 2,5% consemnata in vara lui 2011, economia Romaniei a intrat intr-o scurta recesiune, apoi a ramas intr-o stagnare care dureaza deja de doi ani, anuntaAdevarul.

August - cea mai buna luna din ultimii doi ani pentru companiile din zona euro. ua si mai bine decat atat" August a fost, pentru afacerile din zona euro, cea mai buna luna din ultimii doi ani, comenzile avansand pentru prima data de la jumatatea anului 2011, potrivit unor date statistice ale Eurostat, citate de presa internationala. Mai mult, revenirea exporturilor si cresterea consumului guvernamental si al populatiei ar fi factorii care au condus la iesirea zonei euro din recesiune, potrivit acelorasi date, acesta reprezentand primul semn de ameliorare, dupa marele crah financiar care a dus la prabusiri economice in lant in intreaga zona. Potrivit lui Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), aceasta veste reprezinta un prim semn ca si economia Romaniei va avansa pe fondul exporturilor, informeazaBursa.ro.

Descoperire revolutionara: O noua forma de energie care va schimba ordinea mondiala. Este un gaz care a sters mare parte din viata de pe Pamant acum 275 de milioane de ani, iar Japonia il priveste acum ca pe o noua forma de energie neconventionala. Cunoscut sub denumirea de "gheata inflamabila", sau clatrat, noul potential combustibil este o substanta asemenea unui serbet ce consta in metan prins in ghetarii apelor. Seamana cu un ghetar normal si se gaseste de obicei chiar sub fundul marii, sub placile continentale. Calculele japoneze sugereaza ca tara saraca in resurse ar avea suficiente depozite numai de-a lungul coastelor sale pentru a satisface nevoile energetice ale superputerii economice pentru urmatorii 100 de ani. Gazul inghetat este raspandit si in alte parti ale globului si poate furniza mai multa energie decat toate resursele combinate de petrol si gaze ale lumii, potrivit unei estimari, scrieCapital.ro.