Cat aur a scos Romania in ultimii ani. De mai mult de trei ani, Romania nu mai exploateaza aur. Odata cu esecul anuntat al Rosiei Montane, situatia pare sa se prelungeasca. In afara de Gabriel Resources, licenta de exploatare are si Deva Gold, dar firma detinuta de multinationala Eldorado Gold este doar la faza de explorare a zacamintelor. Din 2009, in Romania nu s-a mai exploatat niciun gram de aur, potrivit informatiilor Agentiei Nationale de Resurse Minerale, iar odata cu probabilul esec al proiectului Rosia Montana situatia ar putea sa se prelungeasca cu anii. Doar doua firme au licenta de exploatare a aurului, Gabriel Resources si Deva Gold, la Certej, scrie Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Cum se va aplica impozitul forfetar. De anul viitor, firmele din domenii cu evaziune ridicata, precum hotelurile, restaurantele, ori spalatoriile auto vor plati un impozit minim, indiferent de veniturile obtinute sau daca declara pierderi. Din cauza impozitelor putine colectate din aceste zone, autoritatile au luat in vizor hotelurile si pensiunile, restaurantele, barurile si cafenelele, saloanele de infrumusetare si spalatoriile auto. Astfel, un impozit forfetar va inlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Impozitul forfetar, care ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2014, va fi calculat in functie de mai multe variabile, nu va fi o suma fixa, ca pana acum, potrivit informatiilor obtinute de EVZ.

Romania vrea 15 mld. euro pentru marile proiecte de infrastructura. Cel mai important document, "o prioritate" pentru Transporturi, intarzie sa fie finalizat. In baza lui, Romania va primi fonduri europene pentru infrastructura incepand de anul viitor. Septembrie 2013 este luna in care ar trebui finalizat Master Planul de Transport. Cel putin asa declara, in iulie, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura, Dan Sova. In realitate, lucrurile par sa se miste intr-un alt ritm. Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, finalizarea documentului de care depinde absorbtia fondurilor europene este mult mai greoaie, scrie Capital.

Valea Jiului: la Aninoasa, insolventa va dura trei ani. Posibilitatile financiare limitate si necesitatea finantarii de la bugetul de stat a orasului din Valea Jiului impun prelungirea pana in 2016 a redresarii urbei. Starea de insolventa a orasului Aninoasa din Valea Jiului - prima localitate lovita de spectrul falimentului - va dura pana in 2016, au estimat pentru "Adevarul" administratorii judiciari de la SCP Tudor si Asociatii, societatea de avocatura care se ocupa de aceste proceduri. Ieri a fost intocmit tabelul preliminar al creditorilor, in care BCR si cativa furnizori locali de servicii tin capul de afis, scrie Adevarul.

Valentin Lazea / O criza prea "buna" ca sa fie irosita (II): Ce au invatat (?) economistii din recenta recesiune. 3. Despre PIB potential, output gap si alte marimi neobservabile. Economistii au devenit obsedati de indicatorul numit crestere economica, atat in perioada premergatoare crizei, cat si dupa declansarea acesteia. Or, daca pentru economistii angajati de sectorul privat acest lucru poate fi inteles, in schimb, pentru economistii din sectorul public (si indeosebi pentru cei din bancile centrale, care ar trebui sa se preocupe si de indicatori precum inflatia sau stabilitatea financiara) aceasta atitudine este cel putin discutabila, scrie Cursdeguvernare.ro.

GSP cauta petrol in Marea Egee. Compania autohtona Grup Servicii Petroliere (GSP), controlata de omul de afaceri Gabriel Comanescu, extrage petrol din zacamantul Prinos, situat in Marea Egee - Golful Kavalla, in apropierea insulei Thassos, Grecia. Operatiunile de forare sunt derulate in baza unui contract incheiat in luna iunie a acestui an cu Energean Oil & Gas, societate cu capital privat integral care a inchiriat platforma petroliera Fortuna de la GSP. Lucrarile de explorare si exploatare din Prinos au inceput cu peste doua luni in urma, contractul fiind incheiat pentru 120 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungit, scrie Bursa.

Asul din maneca finlandezilor. Cum ar putea deveni Nokia, din nou, numarul 1. Nokia, candva cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, se reorganizeaza dupa renuntarea la divizia de telefoane in favoarea americanilor de la Microsoft. Presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, a publicat un post pe blog in care explica directiile in care va merge compania dupa ce a iesit din business-ul cu telefoane mobile. Compania, care are o istorie de 150 de ani, cauta sa se reinventeze asa cum a facut-o de alte doua ori in trecutul sau, scrie Capital.

Circuitul banilor din Big Pharma. Marile companii au inceput sa aiba probleme. Marile companii din domeniul farmaceutic (Big Pharma) au sume estimate intre 20 si 40 de miliarde de dolari blocate in procesele de gestionare a fluxului de numerar, echivaland cu un procent situat intre 3,6% si 7,1% din vanzarile lor totale. Potrivit consultantilor de la EY, aceste rezultate mascheaza o orientare mult mai puternica spre managementul lichiditatilor, generata de incercarea de a-si optimiza capitalul si de a creste valoarea pentru actionari, scrie BusinessCover.