Guvernul mai da o mana de ajutor bancilor. Modificarile la legea clauzelor abuzive, amanate pana la anul. Guvernul va amana din nou aplicarea celor doua noi articole la legea 193/2000 care ar permite eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele comerciantului care are astfel de practici. Acestea ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 octombrie, dar cel mai probabil vor fi amanate pana la anul. Bancile au reusit sa tergiverseze aplicarea unei legi timp de un an. Guvernul va amana pentru 1 februarie 2014 cele doua noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, potrivit unor surse apropiate discutiilor. Potrivit celor doua articole, o clauza dovedita ca fiind abuziva intr-un contract de adeziune va fi eliminata din toate contractele care o contin ale acelui profesionist, scrie Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Biletele de tren s-au scumpit din cauza "costurilor cu energia si piesele". CFR Calatori cumpara "piese" de 1,7 milioane de dolari de la un offshore din Panama cu un capital social de 1.000 de dolari. Un offshore inregistrat in Ciudad de Panama, in Republica Panama, avand un capital social de 1.000 de dolari si un birou in Geneva, Elvetia, a incheiat recent cu CFR Calatori un acord-cadru in valoare finala de 1.750.950 dolari SUA pentru livrarea de piese pentru locomotive diesel electrice. Firma castigatoare se numeste Electric & Diesel Locomotiv Corporation si a fost singura companie care a trimis o oferta in cadrul procedurii de atribuire organizate de CFR Calatori, scrie Gandul.

Evaziunea fiscala la alcool si tutun, echivalenta cu arieratele la medicamentele consumate de sistemul public. Evaziunea totala la impozitarea prin accize si taxa de viciu la alcool si tutun se situeaza la circa 0,4% din PIB, potrivit calculelor efectuate de Consiliul Fiscal pe baza datelor furnizate de INS si Ministerul de Finante. Anul trecut, ponderea evaziunii s-a ridicat la 45% in cazul bauturilor alcoolice si 13% in cazul tigarilor. Una peste alta, suma care nu a mai ajuns la buget din accize si taxa pe viciu la alcool si tutun s-a ridicat anul trecut la 2,3 miliarde lei, din care aproape un miliard de lei la alcool si 1,36 miliarde lei la tutun. Se poate observa ca suma este mai mica la alcool decat la tutun, desi ponderea evaziunii in cazul alcolului este de peste patru ori mai mare decat in cazul tutunului, scrie Cursdeguvernare.ro.

"Eroarea" prin care sefii de la Transelectrica urmau sa fie platiti regeste timp de doi ani de la parasirea companiei. Adunarea Generala a Actionarilor va respinge in 30 septembrie propunerea ca reprezentantii Consiliului de Supraveghere (CS) de la Transelectrica sa primeasca indemnizatii inca doi ani dupa ce parasesc functia, intrucat juristii companiei au interpretat gresit legislatia. "Este exclus sa aprobam o asemenea clauza. De altfel, am clarificat situatia si s-a desprins ca a fost o eroare in interpretarea Legii energiei si a Directivei 72/2009 a Comisiei Europene, de catre unii juristi ai companiei", a declarat Remus Vulpescu, reprezentant al statului in AGA Transelectrica, scrie Adevarul.

Cosmarul bancherilor se adevereste. Autoritatea de reglementare federala care supravegheaza cooperativele de credit din SUA a dat in judecata opt dintre cele mai mari banci americane, acuzandu-le ca au vandut credite ipotecare cu probleme catre doua cooperative de credit care s-au prabusit odata cu venirea crizei. Procesul acuza bancile Morgan Stanley, Barclays, JPMorgan Chase, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland si UBS ca au vandut credite ipotecare cu probleme cooperativelor de credit Southwest si Members United, in timp ce Goldman Sachs, Wachovia (o unitate a Wells Fargo) si o unitate a ceea ce astazi este Ally Financial a vandut ipoteci numai catre Southwest. JP Morgan este data in judecata din cauza ipotecii vandute de Bear Stearns, ce a fost cumparata ulterior de banca in 2008, scrie Capital.

Bogdan Chiritoiu: "Avizarea privatizarii CFR Marfa nu este de competenta CE". Acordarea avizului pentru privatizarea CFR Marfa nu este de competenta Comisiei Europene, a spus Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. El a precizat ca, totusi, CE ar putea dori sa analizeze dosarul de notificare transmis, ieri, autoritatii de Grup Feroviar Roman (GFR), firma care a castigat licitatia pentru privatizarea CFR Marfa. Chiritoiu a spus: "Am primit dosarul de la GFR cu o ora in urma (n.r. ieri, in jurul orei 17.00). Vom vedea daca dosarul este complet, daca nu, vom face o cerere de completare, dupa care, odata ce vom avea toate documentele, le vom trimite la Comisia Europeana sa vedem daca doreste sa le analizeze. Dupa noi, cazul nu ar fi de competenta CE, insa, totusi, Comisia ar putea dori sa vada acest dosar, pentru ca GFR activeaza in mai multe state din UE", scrie Bursa.

In asteptarea strategiei, sistemul energetic incepe sa mearga dupa cum bate vantul. Doua declaratii recente ale unor persoane implicate direct in piata de electricitate din Romania ar trebui sa puna pe ganduri toata suflarea energetica: "procedurile pentru elaborarea strategiei energetice au fost suspendate (din lipsa de bani)", a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita si "producatorii trebuie sa renunte la investitii in noi capacitati si sa prioritizeze investitiile pentru retehnologizarea capacitatilor existente", a spus Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere a Hidroelectrica. In acelasi timp insa, de ceva vreme incoace, presedintele Basescu si primul ministru Victor Ponta incearca sa ne convinga ca Romania este foarte aproape de atingerea independentei energetice. Pai cum?, scrie Energy Center.

Neregulile legislative incurajeaza defrisarea padurilor. Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Fordaq Romania - portalul comunitatii forestierilor, si-au exprimat protestul fata de modul extrem de superficial in care guvernul a decis sa modifice Codul Silvic. Potrivit reprezentantilor organizatiilor mai sus amintite, modificarea Codului Silvic nu ofera solutii la problema taierilor ilegale, aducand doar "o abordare nerealista si manipulatoare prin focalizarea exclusiva pe fenomenul taierilor ilegale, fara a analiza cauzele, cu rezultat in pseudodezbateri si pseudosolutii". Reprezentantii ocoalelor silvice - nemultumiti, de asemenea, de forma proiectului de lege - au enumerat cateva probleme economice existente in administrarea padurilor, scrie Romania libera.

Romania a egalat Grecia! Firmele, sugrumate de datorii. Criza economica, dar si felul in care firmele si autoritatile au incercat sa ii faca fata, au transformat Romania in tara cu cel mai mare procent de datorii neachitate. Dificultatile cu care se confrunta firmele si populatia din Romania au ajuns sa le egaleze pe cele din Grecia, care este tara cel mai grav afectata de criza la nivelul Uniunii Europene. Astfel, peste 60% din companiile romanesti care nu isi platesc facturile spun ca au ajuns in aceasta situatie din cauza situatiei economice, potrivit unui studiu realizat de compania de recuperare creante Eos Ksi in randul a 12 state europene. Un procent similar se intalneste, in zona Europei de Est, doar in Grecia, scrie EVZ.

Soarele tot straluceste in curtea "fotovoltaicilor", cu putini dinti. Proiectele de parcuri fotovoltaice continua chiar daca profitul vine mai tarziu decat pana acum. Inainte de iulie , acest an, profitul venea in patru ani. Acum, dureaza dublu ,dar profitul este garantat. Industria romaneasca a energiei fotovoltaice continua sa se dezvolte in ritm sustinut, chiar daca subventiile investitorilor din domeniu au fost taiate de trei ori. O spune numarul de autorizatii de infiintare publicate periodic de Agentia de Reglementare in Energie care se numara cu zecile in fiecare luna. Astfel, cu doar doua certificate verzi primite pentru fiecare MWh livrat in retea, in loc de sase, ca pana in august, firmele inca sunt profitabile. De altfel, o spune chiar presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica Ciprin Glodeanu, scrie Economica.net.