Noul acord cu FMI. Care sunt masurile pe care Guvernul le-a aplicat deja si ce restante mai are. Aprobarea unei ordonante de guvern care sa defineasca criteriile de prioritizare pentru proiectele de investitii publice, desemnarea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica, publicarea lunara a rapoartelor privind arieratele, clarificarea tratamentului fiscal al titlurilor de valoare Romgaz tranzactionate pe bursele de valori din strainatate si adoptarea, daca este cazul, a bazei legale necesare se afla pe noua lista a angajamentelor asumate fata de FMI, noteaza Gandul.

Business reportFoto: Colaj foto

Restantele la credite, la un nou maxim - 7,5 miliarde euro. Restantele la creditele acordate populatiei si firmelor continua sa creasca, in timp ce soldul creditelor scade, astfel ca ponderea a ajuns la aproape 15%. Pe viitor se pare ca nimic nu va putea opri restantele din crestere, pe fondul dezastrului asteptat in privinta creditelor neperformante. In conditiile in care tot mai multe banci locale se confrunta cu presiuni din partea bancilor-mama pentru a inchide din liniile de finantare, ceea ce se vede intr-un apetit tot mai redus pentru creditare si in scaderea stocului de imprumuturi, restantele urca de la o luna la alta catre noi maxime periculoase. In acest fel, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor creste accentuat, scrie Capital.

Statul ne ia din ce in ce mai mult din salarii: creste diferenta dintre cat plateste angajatorul si cat primeste angajatul. Diferenta dintre costul fortei de munca (suportat de angajator) si salariul net (primit de angajat) este partea pe care statul o ia din aceste venituri. Aceasta parte, care reflecta presiunea fiscala pe salarii, a crescut semnificativ in ultimii ani. In 2012, diferenta dintre ceea ce plateste angajatorul si ceea ce incaseaza angajatul a trecut de 1.100 de lei, dupa ce, in urma cu 10 ani, nu trecea de 600 de lei, potrivit Adevarul.

Atentie, incepe avalansa scumpirilor. Finalul de an va fi greu pentru romani. Din octombrie, vor fi asaltati de scumpiri care vor creste nu doar costul intretinerii lunare ci si preturile alimentelor. Pe langa scumpirea pretului la gaze, in octombrie cresc anumite dari si soseste si termenul de plata pentru anumite impozite. La 1 octombrie se calculeaza cursul pentru accizele din 2014. Continuarea in EVZ.

Oricine inchiriaza o casa, asigurat cu forta la sanatate. Guvernul Ponta vrea sa peticeasca finantele sanatatii printr-o masura cu rezultate indoielnice pentru buget, care va creste si mai mult piata neagra a chiriilor. Chiar daca sunt deja asigurati ca salariati, platind contributii proportional cu veniturile realizate pentru un beneficiu fix, romanii care inchiriaza imobile vor fi obligati sa plateasca si mai mult la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Incepand de anul viitor, toate veniturile din chirii vor fi taxate cu inca 5,5%, cota CASS adaugandu-se impozitului de 16% pe venit perceput. Masura a fost prezentata de Guvern Fondului Monetar International ca solutie pentru reducerea deficitului asigurarilor sociale de sanatate, scrie Capital.

Competitivitatea Romaniei (2) / Cadrul institutional: Taxarea si regimul insolventelor penalizeaza afacerile. In 2013, mediul de afaceri din Romania s-a inrautatit sau a stagnat sub toate aspectele, cu exceptia celei refereritor la plata taxelor. Este concluzia la care a ajuns International Finance Corporation (IFC), institutie privata parte a grupului Bancii Mondiale. Cu toate acestea, tara noastra si-a pastrat locul 72, ocupat si anul trecut, din 185 de economii analizate de IFC. Cea mai importanta inrautatire relativa la situatia din alte state a avut loc pe segmentul inceperii unei afaceri, unde ne-am plasat cu sapte locuri mai jos, arata o analiza realizata de Curs de guvernare.