Pretul democratiei: Profiturile corporatiilor cresc, in ciuda crizei, si salariile o iau puternic la vale. Chiar daca marile corporatii americane se lafaie in profituri record, angajatii acestora nu se simt deloc mai bogati, dupa cum arata noi date statistice. In realitate, salariile reale au scazut cu aproape 7% in ultimii sapte ani, potrivit datelor colectate de compania de cercetare PayScale. Cu alte cuvinte, puterea de cumparare a muncitorilor americani este mult mai slaba decat inainte de criza. Intre timp, profiturile corporatiilor au crescut cu 18,6% fata de anul trecut, potrivit PayScale. De fapt, castigurile corporative au acum o pondere mai mare in PIB decat in orice alta perioada din istorie, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Oltchim 2 e aproape gata: Ce merge la noua companie si ce ramane la cea veche. Oltchim 2, o companie ce va contine activele viabile ale Oltchim, va exista de saptamana viitoare. Administratorul judiciar al Oltchim va transfera pe noua firma licentele, brevetele, activele fixe si personalul. Vechiul Oltchim va fi lasat cu datoriile si falimentat. Administratrul judiciar al companiei Oltchim Ramnicu Valcea, aflata in insolventa, a finalizat procedura procedura de separare a activelor viabile ale fabricii de cele toxice si o va pune in aplicare saptamana viitoare, dupa ce va fi publicat raportul de evaluare asupra Oltchim. "Evaluatorul a fost numit de Consiliul Creditorilor, nu de noi, raportul inca intarzie. N-am stat insa degeaba, am pus la punct procedura de transfer a activelor viabile ale Oltchim pe Oltchim 2, companie al carei act constitutiv va fi depus la Registrul Comertului saptamana viitoare", a declarat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar Oltchim, pentruEconomica.net.

Dolarul - la cel mai redus curs din ultimele opt luni, fata de euro. Moneda americana s-a depreciat ieri, pe pietele externe, ajungand la cel mai redus curs din ultimele opt luni fata de euro, in conditiile in care blocajul financiar partial al guvernului continua, generand temeri ca avansul economiei americane va incetini, iar Federal Reserve (banca centrala a SUA) va amana reducerea stimulentelor monetare. Dolarul a coborat cu 0,2% la ora 10.36, pe piata din New York, ajungand la 1,3603 unitati/euro. Anterior, cursul a fost de 1,3623 dolari/euro, cel mai redus din 4 februarie pana in prezent. Moneda SUA a fost influentata in mod negativ si de anuntul potrivit caruia numarul solicitarilor de ajutor de somaj au crescut saptamana trecuta. In schimb, moneda unica europeana a fost sustinuta de anuntul privind dinamica peste asteptari a indicelui care masoara evolutia industriei serviciilor din uniunea monetara, in luna septembrie, informeazaBursa.ro.

Topul dobanzilor la depozite. Unde sa-ti tii economiile ca sa obtii cel mai bun castig.Cele mai mari dobanzi oferite de banci pentru economiile populatiei depasesc cu putin pragul de 5% pe an pentru lei si 3% pentru euro. Dobanzile platite de bancile mari la depozitele standard in lei au scazut sub 4% pe an dupa ajustarea accelerata din ultimele luni, iar putini bancheri mai afiseaza dobanzi peste 5% pe an si doar pe scadente mai lungi, de noua luni sau un an. BCR si BRD, cele mai mari banci din sistem in functie de valoarea activelor, remunereaza cu 3,2%, respectiv 4,25%% pe an sumele atrase pe trei luni de la clienti persoane fizice, scrieAdevarul.

Sa nu confundam strategia energetica cu procesul de selectie a managerilor privati. Demersul Energy-Center privind necesitatea unei strategii energetice pe termen mediu si lung, care sa tina cont de schimbarile majore aparute pe plan mondial, precum si de politica energetica comuna continua. Astazi vom prezenta opinia unuia dintre cei mai avizati specialisti din domeniul energetic, domnul Jean Constantinescu, care incepe prin a realiza o radiografie "matematica" a sistemului, de care orice strategie ar trebui sa tina seama. Domnul Jean Constantinescu este de parere ca Romania ar trebui sa angajeze o firma straina pentru eleborarea strategiei energetice, avand profesionisti de cel mai ridicat nivel, capabili sa elaboreze scenarii de dezvoltare folosind modele de simulare avansate de investitii, de piata si, mai ales, de functionalitate a sistemului energiei. Noi continuam sa credem ca o asemenea firma nu se poate lipsi, totusi, de aportul specialistilor romani, anuntaEnergy-Center.ro.

Impozitul forfetar: Cum va incuraja evaziunea, in loc sa o scada. Noua taxare a microintreprinderilor, prin impozitul forfetar, care este introdusa de autoritati pentru diminua evaziunea, ar putea avea efectul opus, de incurajare a muncii la negru De curand a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar in Codul fiscal. Acesta ar urma ca, de la 1 ianuarie 2014, sa inlocuiasca impozitul pe profit si impozitul pe veniturile microintreprinderilor si ar fi aplicabil numai societatilor ce activeaza in anumite sectoare (intretinere si reparatii auto, hoteluri si alte facilitati de cazare/camping, restaurante, baruri etc.). De asemenea, impozitul forfetar ar urma sa fie aplicabil si in functie de anumite criterii de marime: Cifra de afaceri de pana la 50 milioane euro sau active totale care nu depasesc 43 milioane euro; O pondere a veniturilor din activitatile vizate, in totalul veniturilor, de peste 70%; Numar mediu de salariati mai mic de 250, informeazaCapital.ro.

Cum se mai pot imprumuta judetele si orasele Romaniei. Baronii locali au depasit limita de indatorare. Unu din cinci consilii judetene nu ar mai putea angaja credite rambursabile in acest an, intrucat a trecut de gradul maxim de indatorare prevazut de lege, limita depasita doar de unu din zece orase resedinta de judet, desi sumele atrase de cele din urma sunt mai mari, reiese din datele Ministerului Finantelor. Potrivit unui document oficial al Ministerului Finantelor, semnat de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, un numar de patru orase resedinta de judet si opt consilii judetene au depasit la nivelul anului 2013 gradul de indatorare de 30% care permite contractarea unor noi credite rambursabile sau garantarea unor imprumuturi. Soldul creditelor contractate direct de de cele 41 de judete si 40 de resedinte de judet se ridica, la sfarsitul anului trecut, la 5,8 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), scrieAdevarul.