Firmele in insolventa, clienti cu greutate pentru banci. Volumul creditelor restante generat de firmele aflate in insolventa se ridica la 19,9 miliarde de lei, reprezentand 84% din totalul creditelor cu restante de peste 90 de zile, potrivit BNR. Volumul creditelor acordate de institutiile financiare companiilor aflate in insolventa sau faliment a urcat la 23,6 miliarde lei, reprezentand 18% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare, la nivelul lunii iunie 2013. "Dificultatile in onorarea platilor ar putea afecta si creditorii externi ai firmelor insolvente. Datoria externa a acestora insuma doua miliarde euro in iunie 2013, reprezentand 6,1% din datoria externa a companiilor nefinanciare.", a declarat directorul Directiei Juridice a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Alexandru Paunescu, citat de Agerpres, noteaza EVZ.

Business ReportFoto: Colaj foto

De ce ar trebui trase la raspundere societatile care isi spoliaza filialele. Romania trebuie sa adopte un pachet legislativ prin care sa fie trase la raspundere societatile-mama care spoliaza filialele lor, o astfel de masura fiind in vigoare in legislatia franceza, a declarat prof.univ.dr Radu Catana, vice-rector in cadrul Universitatii Babes-Bolyai. "Trebuie sa facem sa raspunda societatile-mama care spoliaza filialele lor si apoi devin creditori principali. La francezi exista culpa in gestiune si aici sunt incluse chiar si pierderea cotei de piata, lipsa administratorilor de la companie si neglijenta", a afirmat profesorul de drept la Conferinta Nationala a Insolventei. In Romania sunt frecvente situatiile in care un grup care detine o unitate de productie, dar semneaza contractele de livrare a marfii prin alte societati, iar situatia financiara a celei dintai se deterioreaza constant, informeaza Adevarul.

Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 79.000 in primele opt luni. Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu peste 79.000 in primele opt luni ale acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 530.314, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). In primele opt luni ale anului acesta cele mai multe tranzactii imobiliare s-au inregistrat in Bucuresti - 37.544, Timis - 32.700 si Arad - 27.941, iar cele mai putine in Teleorman - 3.144, Bistrita-Nasaud - 4.221 si Gorj - 5.288. In perioada ianuarie - august 2013 numarul operatiunilor de cadastru si carte funciara la nivel national a fost de peste 3.300.000, cu 329.437 mai mult fata de intervalul similar al anului trecut, noteaza Bursa.

IMM-urile romanesti: structura si pozitionarea lor in context european. Potrivit datelor Eurostat (furnizate de Cambridge Econometrics), Numarul IMM-urilor din Romania a fost anul trecut de aproape 530.000 iar numarul de angajati aferent s-a ridicat la 2.676.948 de persoane. Ponderea IMM-urilor in totalul numarului de intreprinderi si cea a angajatilor lor in totalul fortei de munca salariate sunt similare cu media europeana. In schimb, valoarea adaugata bruta realizata la nivelul IMM a reprezentat doar 52,7% din cea obtinuta la nivelul economiei nationale, semnificativ sub media statelor membre UE, de 58,1%. Altfel spus, productivitatea muncii este mai mica decat cea medie pe economie, ceea ce se regaseste si in alte tari europene, dar diferenta este mai mare la noi, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Momentul exploziei pentru managementul proiectelor. Urmatorul val de crestere economica va veni, cel mai probabil, din partea economiilor emergente si a noilor proiecte. Pentru a profita de acestea, organizatiile trebuie sa isi imbunatateasca, incepand de astazi, abilitatile de management de proiect. Poate ca partea cea mai grea a recesiunii a luat sfarsit, dar inca nu se stie cu exactitate de unde va veni urmatorul val de crestere. In multe industrii, raspunsul poate fi economiile emergente, care, potrivit unui raport al FMI, numai in acest an vor inregistra o crestere de 5,5 procente, noteaza Capital.

Adeplast si pariul pe vata bazaltica. Investitorii sunt atrasi cu cresterea veniturilor si dividende. Adeplast este unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii pentru finisaje, care intentioneaza sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti de prin 2007-2008. Cum ultimii cinci ani au fost dezastruosi pentru piata de capital, oferta publica initiala se desfasoara abia acum, dupa ce compania a crescut si are planuri de extindere in continuare. "Pariul" pe viitor este pus pe o fabrica de vata bazaltica, productie care nu exista in Romania. Cota de piata dupa volum a Adeplast pe piata mortarelor si adezivilor era, anul trecut, de 19,2%, iar cea de pe piata de polistiren expandat de 10,1%. Pe zona vopselelor decorative lavabile, unde compania detine si marca Dufa, cota era de 3,4%, iar pe piata tencuielilor decorative de 0,7%, scrie Business Cover.

ANRE propune Guvernului sa scada taxa de cogenerare, pentru a reduce factura la energie. Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) propune Guvernului sa reduca spijinul acordat pentru un sfert dintre producatorii energie si caldura in cogenerare, intrucat a constatat ca acestia au beneficiat de un ajutor prea mare, au declarat joi pentru Mediafax surse din institutie. "ANRE are elemente ca 8-10 unitati, din totalul de 37 care beneficiaza de taxa de cogenerare, au primit prea mult. Reducerea sprijinului pentru aceste unitati va avea ca efect o valoare mai mica a facturii la electricitate atat pentru consumatorii cansnici, cat si pentru cei industriali", au afirmat sursele, scrie Capital.