Peste cati ani iti poti lua o locuinta cu 5.000 de euro. Capital va prezinta in premiera modalitatea prin care puteti intra in posesia unei locuinte in Bucuresti cu un efort investitional cuprins intre 4.000 si 12.000 de euro. Recomandat persoanelor cu venituri medii. Ideea de baza este simpla: identifici un apartament intr-o zona cu potential pentru chiriasi, accesezi un credit ipotecar clasic in lei, care presupune un avans de 15%, si fixezi perioada de rambursare a creditului astfel incat rata lunara sa fie egala cu chiria lunara. In acest fel, apartamentul se achita integral din chirii, iar cumparatorul va ramane cu locuinta in care a investit doar suma initiala. Concret, pentru achizitia unei garsoniere in cartierul Drumul Taberei, una dintre cele mai dinamice zone pe sectorul inchirierilor, se va contracta un credit de circa 25.000 euro (85% din valoarea locuintei), pentru care este necesar un cost initial de 5.280 euro (avansul si notarul), scrie Capital.ro

BusinessFoto: Colaj foto

Politica salariului minim in UE - o discutie iminenta. Propuneri si probleme. Unde e Romania. Romania are un salariu minim, dar peste 15% dintre salariile din Romania ar trebui sa creasca, daca Uniunea Europeana ar reglementa la nivel comunitar un salariu minim echivalent cu 60% din salariul median din fiecare stat membru, potrivit draftului unui Raport al Eurfound (agentie tripartita a Comisiei Europene). Raportul analizeaza impactul pe care l-ar avea in statele UE o eventuala reglementare care sa oblige toate cele 28 de state sa impuna un salariu minim pe economie stabilit pe o formula identica, fie ca este vorba de 50% din salariul mediu din fiecare tara, fie 60% din salariul median national. Salariul median este cel peste care se plaseaza jumatate din salarii si sub care se situeaza tot 50% din salarii. Valoarea acestuia este mai mica decat cea a salariului mediu pe economie. Cati muncitori ar fi vizati de o astfel de reglementare: Cea mai afectata ar fi Germania, procentul celor vizati de o astfel de reglementare fiind de aproape 25%. Urmeaza Letonia si Lituania Romania se afla pe locul 10, cu putin peste 15% din muncitori care au salarii sub pragul de 60% din salariul median, potrivit unei analize realizate de de cursdeguvernare.ro.

Dan Voiculescu - "reloaded" la Oltchim. Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator (PC), este un nume vehiculat din nou in legatura cu Oltchim, intr-un moment in care autoritatile se pregatesc de o noua privatizare, de data aceasta prin procesul de insolventa. Liderii de sindicat de la Oltchim au declarat, ieri, dupa o intalnire cu noul ministru al Economiei - Andrei Gerea, ca Marius Parvu ii va lua locul lui Mihail Talpasanu la conducerea Oltchim. Marius Parvu a ocupat, pana ieri, functia de director al diviziei petrochimice Bradu din cadrul Oltchim. Prin combinat circula zvonul ca domnul Parvu este puternic sustinut de PC, al carui fondator are interese mai vechi la Oltchim, scrie Bursa.

Portretul lui Ignazio Angeloni, cel care va face triajul bancilor din zona euro. Ignazio Angeloni, in varsta de 59 de ani, conduce divizia financiara de stabilitate din cadrul Bancii Centrale Europene. Angeloni va fi cel care va conduce operatiunea de analiza si control a bilanturilor contabile a 130 de banci mari din cele 17 tari care formeaza zona euro. Acest triaj financiar are drept scop scoaterea din joc a bancilor zoombie din zona euro si curatarea sistemului financiar de imprumuturile neperformante si a capitalurilor nesigure contractate de banci. Angeloni s-a nascut la Milano, Italia si a studiat economia la Universitatea Bocconi, impreuna cu Mario Monti. A indeplinit o serie de atributii diplomatice pentru Trezoreria italiana, acolo unde a condus agentia statului de credit de export. Angeloni este acum unul dintre locotenentii lui Mario Draghi si are ca prim task pregatirea unei branse cvasi-independente a Bancii Centrale pentru a superviza bancile din zona euro, potrivit EuroPolitics.

Dr. inginer Ionut Purica: Pretul gazelor de sist va fi intre cel al gazelor conventionale si cele din import. De profesie inginer, Ionut Purica a absolvit Facultatea de Energetica la Institutul Politehnic Bucuresti. Este doctor inginer si doctor in economie. In prezent lucreaza la Institutul de Prognoza Economica al Academiei Romane. Invitatul s-a aflat in redactia Yahoo News Romania si a explicat procesul de extractie al gazelor de sist, de ce crede ca panza freatica nu va fi afectata, cum vor fi folosite aceste gaze si care va fi pretul lor final la consumator. "Gazele conventionale care se exploateaza in Romania sunt pe sfarsite, 10 - 15 ani, instalatiile de exploatare au perioada de amortizare spre sfarsit, deci costurile de exploatare sunt mai scazute. Gazele de import furnizate de Gazprom au preturile printre cele mai mari importate in Uniunea Europeana astfel incat costul gazelor de sist, unde amortizarea instalatiilor este la inceput, se situeaza mai aproape de costul gazelor conventionale decat de pretul gazelor de import. Conform legii actuale, redeventa poate fi de maxim 13,5%", a delcarat Purica pentru Yahoo News.

Premiera in rezidential! ANL isi prezinta la tIMOn apartamentele scoase la vanzare. Cum tot a decis sa devina comerciant de locuinte, Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a luat un stand la targul imobiliar tIMOn, unde isi va prezenta oferta de apartamente. De altfel, guvernul a inclus intre garantiile oferite pentru Prima Casa si suma de 500 milioane lei, destinata exlcusiv cumparatorilor de locuinte ANL.Evenimentul va incepe maine si va avea expuse 4.000 de unitati locative din 100 de proiecte rezidentiale. Cel mai mic pret din targ este de 9.600 euro plus TVA o casa de la SiProTrading, iar cel mai mare 1.612.000 euro plus TVA pentru un penthouse cu sase camere in ansamblul Alia Apartments din centrul orasului, scrie Business Cover.

Afacerea care prospera de pe urma prabusirii pietei imobiliare. Grupul Blackstone, controlat de omul de afaceri Steve Schwarzman, a cheltuit 7,5 mld. dolari pentru achizitionarea a 40.000 de case, adica in jur de 187.000 de dolari pe unitate, in ultimii doi ani, pentru a crea cea mai mare afacere cu case unifamiliale de inchiriat din SUA. Firma de private equity (fonduri de investitii inchise cu capital de risc, care se ocupa cu achizitionarea de actiuni la companii private) are acum in plan sa vanda obligatiuni garantate cu veniturile din chirii, ultimul pas in transformarea unei afaceri mici intr-o industrie matura. Deutsche Bank ar putea da startul ofertei prin cumpararea unui pachet de obligatiuni in valoare de 500 mil. dolari, saptamana aceasta, potrivit unei surse apropiate tranzactiei. O parte din obligatiunile cumparate vor avea calificativ din partea a cel putin unei agentii de rating, scrie Capital.ro

Noul tsunami: criza bancilor din Estul Europei si de ce Polonia este singura tara care se poate salva. Criza bancara europeana nu mai este demult o noutate. Mai exact, criza bancilor din vestul Europei. Joia trecuta, Institutul International de Finante a emis un raport in care a scos in evidenta contrastele dintre costurile de imprumut ale intreprinderilor mici si mijlocii din tarile periferice ale Europei in comparatie cu cele din Germania. Sistemul financiar din Estul Europei a devenit din ce in ce mai deconectat de interventia statului si a explodat atunci cand a primit creditul banesc din Vest. Polonia este exceptia tarilor est-europene. A beneficiat de destule fonduri si de o economie infloritoare pentru a nu se baza pe masina de creditare a bancilor straine. Nivelul datoriilor au scazut iar piata fortei de munca a ramas mai flexibila decat multe altele din Occident. Bancile sale regionale au inceput chiar sa se extinda dincolo de frontiere. Perspectiva ca bancile din Estul Europei sa se extinda dincolo de granite este falimiara Vestului - este un model riscant care a condus catre colapsul in lant din 2008, dar mixul din Est este mult mai interesant, potrivit EuroPolitics.